Årets gang - nyt emne tilføjet
Vores egen påske 2025 i sommerhuset sammen med familien
den 21.04.2025
Påsken og dens traditioner i Danmark
den 15.04.2025
Sådan forlænger du forårsfølelsen
den 09.04.2025
Sådan ser du om foråret er på vej
den 04.04.2025
Hvornår skal jeg slå græs første gang ❓
den 30.03.2025
Glæden ved at dyrke egne planter
den 24.03.2025
Forårsrengøring - Ikke kun i hjemmet, men også mentalt
den 19.03.2025
Pollenallergi - Når foråret også bringer udfordringer
den 16.03.2025
Solens betydning for humøret - Derfor gør foråret os gladere
den 12.03.2025
En forårstur i skoven
den 07.03.2025
Foråret er startet - Haven kalder
den 04.03.2025
Læs eller lyt til en god bog
den 26.02.2025
Indlæg om søvnproblemer
den 23.02.2025
Indlæg om udendørs aktiviteter yoga, i vinterhalvåret
den 19.02.2025
Indlæg om udendørs aktiviteter i vinterhalvåret
den 09.02.2025
Indlæg om udendørs aktiviteter i vinterhalvåret
den 04.02.2025
Indlæg om vinterdepression
den 02.02.2025
Oplæg
den 02.02.2025
Du er meget velkommen til at indsende en kommentar til mine indlæg.
Så snart jeg har fået det, vil jeg hurtigst muligt få det tilføjet.
Hvis du ikke ønsker din kommentar tilføjet, skriver du det bare.
Jeg forbeholder mig retten til ikke at tilføje din kommentar, men vil altid give dig besked tilbage med begrundelse.

Oprettet den 21.04.2025
Vores egen påsken 2025 i sommerhuset sammen med familien
Vi startede onsdag før påske med at pakke bilen med de ting vi skulle bruge hen over påsken. Vi har mange ting som lager i sommerhuset, men det er kun det vi skal bruge til os selv, så der skulle lige pakkes lidt ekstra. Varmen i sommerhuset var tændt hjemmefra og gulvvarmen i badeværelset havde vi ikke slukket weekenden inden, da vi også var der for at gøre klar med senge m.m.
Vi var nu klar til at komme afsted, og turen gik forbi ved vores datter og svigersøn, hvor vi afhentede vores mellemste barnebarn, som gerne ville med og overnatte dagen før resten kom. Vi var en tur forbi en ostehandler for at købe ost til påskefrokosten. Vi besluttede også lige at købe ind til pizza, som vi ville lave på grillen onsdag aften. Så gik turen i retning sommerhus. Vi ankom og fik pakket ud, lagt i fryser og ellers gøre os klar til et par hyggelige påskedage.
Vi fik en lækker pizza til aften onsdag aften og jeg fik et lækker glas rødvin til 👍🏻 Aftenen skulle bruges på at se Champions League mellem Real Madrid og Arsenal. Det blev en rigtig hyggelig aften, for vores hold Arsenal vandt og gik der med videre i turneringen. Efter lige at have snakket lidt om kampen, gik vi til ro, efter en dejlig dag med godt vejr og god bold.
Efter en god nats søvn, var vi klar til at tage hul på Skærtorsdag, hvor datter, svigersøn og de ældste barnebarn kom til sen aftensmad, da de havde haft lidt gøremål hjemme i haven inden de kunne komme. Vi havde maden klar da de kom. Vi havde valgt at lave pasta og kødsovs, da vi ikke helt vidste på forhånd hvornår de kom. Vi fik noget at spise og lidt at drikke til, alt efter smag, og sluttede aftenen med at se en fodboldkamp i fjernsynet, mellem Frankfurt og Tottenham. Så blev de to hunde luftet og vi gik til ro og fik en god nats søvn.
Vi vågnede op til en våd Langfredag. Datteren var gået en tur med hunden og derfor gik vi i gang med at forberede morgenmaden. Vi fik morgenbrødet varmet i ovnen og da vi havde bestemt, at vi skulle have pulled pork til aften, blev ovnen skruet ned og det sprængte og marinerede kød, blev sat i ovnen til lang tids stegning. Så var det i mellemtiden blevet tid til morgenmad med frisk ost, blødkogt æg og hvad der ellers hører til.
Vi fik lidt brød, noget pizza fra dagen før, til middag. Nu var det tid til en vandretur med hundene, så vi alle kunne få appetit til aftensmaden. Vi gik en tur langs vandet, det var frisk, da vinden var en smule kold.

Eftermiddagen stod på afslapning. Nogle så serier i fjernsynet, nogle spillede og endelig fik nogen en lille lur. Nu kunne vi glæde os til aften. Jeg kiggede lige i ovnen for at se hvordan det gik med kødet.

Det så lovende ud 😄 man kunne kun glæde sig. Vi fik alt tilbehør gjort klar, inden kødet skulle gøres klar til burgerne.
Burgerne var en succes og smagte rigtig godt. Nogle nød en øl eller en sodavand til, men jeg foretrak et glas rødvin. Aftenen klang for nogle ud foran fjernsynet og andre kiggede lidt på deres medbragte iPad. Hundene blev luftet og vi gik alle til ro efter en dejlig dag.
Lørdag morgen skulle vi ikke for sent op, da vores yngste barnebarn og søn ville komme til morgenmad. Vi kom op og sønnen sendte et billede af sin gps som viste at han ville være hos os i sommerhuset cirka klokken 09:00. Det passede meget godt, så vi satte os til morgenbordet så snart de kom.
Mens vi havde sat og snakket havde "Påskeharen" været i haven og gemt påskeæg. De tre børnebørn gik ud i regnen og efter nogen tids søgen, kom de ind med jagtens resultat. Formiddagen gik med snak om hvad der sådan var sket siden vi var sammen sidst. Vi skulle jo samle appetit til påskefrokosten, som vi skulle have til middag. Vi to gamle gav os da klokken var godt middag, til at forberede maden. Frokosten bestod af lidt af hvert i fisk, så som spegesild, matches, kippers, rejer og det der hører til. Der var også lunet et par frikadeller, lidt medisterpølse og så var der leverpostej. Til det hele var der købt lidt forskellige øl fra Midtfyns Bryghus. Nogle fik også en porsesnaps til. En sodavand kunne der selvfølgelig også nydes. Vi slog lidt mave inden vi fik ostebord og kiks. Vi havde købt ost ind hos Donslund Vin i Christiansfeld på vejen i sommerhuset. Det gør vi tit når vi vil have et stykke godt frisk ost, eller en god skimmelost.
Resten af eftermiddagen blev fordrevet med almindelig familiehygge og snak, inden datter, svigersøn, hund og de to ældste børnebørn, vendte snuden hjemad. Vi øvrige blev tilbage i sommerhuset og hyggede os sammen, men sønnen og barnebarnet måtte tidlig i seng, da de havde været tidligt oppe, for at køre fra Sjælland til Jylland. Os to gamle fandt også vores seng, for dagen havde givet kroppen en fornemmelse af, at den ville også godt tidligt til ro.
Søndag morgen sov vi længe, alle trængte til lidt ekstra søvn. Vi fik et godt morgenmåltid så vi havde noget at stå imod med. Vi bestemte at pakke sammen og sætte kursen hjemover til os. Sønnen havde nogle sommerdæk liggende i Vonsild, som han skulle have med til Sjælland. Vi fik ryddet på plads efter hjemkomsten og ventede på at sønnen og barnebarnet skulle komme. De skulle hente dækkene på vejen hjem til os og have bilen ladet op til turen retur til Sjælland senere på dagen. Vi havde bestemt at vi skulle se kampen Ipswich Town mod Arsenal i fjernsynet inden de ville vende snuden hjem efter. Vi så kampen og så Arsenal vinde for anden gang inden for en uge. Efter denne gode oplevelse, fik vi noget at spise, inden de to igen kunne vende snuden mod Sjælland.
Det har været en dejlig påske i familiens skød, så derfor har konen og jeg bestemt, at mandagen vil blive brugt på at lave ingenting, andet end at slappe af oven på en dejlig påske.
Oprettet den 15.04.2025

Påske og dens traditioner i Danmark
Hvorfor fejrer vi i grunden påske?
Påsken har dybe religiøse rødder og fremstår som en af kristendommens vigtigste højtider. Påsken består af følgende helligdage:
- Skærtorsdag – Aftenen hvor Jesus bliver henrettet.
- Langfredag – Dagen hvor Jesus bliver pint og dør.
- Påskedag – Dagen hvor Jesus står op fra de døde.
- 2. Påskedag – Dagen hvor den opstandne Jesus viser sig for sine disciple.
Men i Danmark forbinder de fleste af os påsken med, dejlige fridage, ferie, være sammen med familien til påskefrokost og nyde en påskebryg m.m. Børnene glæder sig meget til påskeæg og ikke mindst gækkebreve.
Det vil sige at påsken opfattes også som en hyggelig tid hvor vi er sammen med familien. Lyset vender tilbage og forårets mange lyse farver, får os i godt humør. Der er rigtig mange planter der pibler frem både i have, på marker og i skoven.
Påsken er forbundet med mange traditioner. Mange af traditionerne er for børnenes skyld, det gælder bland andet at de skal finde påskeæg og sende gækkebreve. De voksne har også flere ting de samles om til påske. Her kan nævnes påskefrokosten som både kan afholdes i forbindelse med arbejdskolleger, men så sandelig også i familiens skød. Der kommer også en påskebryg som mange også skal nyde i forbindelse med påsken.

Et traditionel påskeæg er, et ganske normalt æg fra en høne. Her skal man have hviden og blommen pustet ud. Det gøres ved at lave et hul i skallen og så forsigtigt puste indehold ud, uden at beskadige skallen. Så kommer det spændende for børn og voksne sjæle, nemlig at dekorere æggeskallen med maling, glimmer og fjer. Disse æg kan blive til en flot påskepynt.

Gækkebreve er en tradition der er opstået i Danmark. Det går ud på, at send et anonymt brev som man har dekoreret og som indeholder en gåde, som skal løses af modtageren. Hvis modtageren gætter hvem der er afsenderen, skylder han vedkommende et chokoladepåskeæg. Gækkebrevet har fået sit navn, fordi man før i tiden, sendte en vintergæk med i brevet. "At gække" betyder at vildlede, hvilken jo også er formålet med den gåde der sendes i brevet.

Påskeharen er ikke en dansk tradition, men stammer fra Tyskland. Den har dog på grund af vi ser meget tegnefilm hvor påskeharen indgår, vundet indpas i Danmark. Påskeharen gemmer jo lækre påskeæg i naturen, som børn og barnlige sjæle kan finde og nyde.

I mange danske hjem i Danmark, fejrer vi påsken ved at samle familien til en påskefrokost. Her er der mange traditionelle retter der indgår. Det kan være lam, æg, laks, forskellige sild, øl (her nydes tit en påskebryg) og så må snapsen jo ikke glemmes.
Vi skal selv have påskefrokost i vores sommerhus her i påsken. Og den bliver fejret ganske efter traditionerne med påskefrokost, hygge og påskeæg i haven til børnebørnene. Det til trods for at de er ved at blive teenagere, men det betyder åbenbart ikke noget 👍🏻 Jeg glæder mig i hvert fald 🙂
Oprettet den 09.04.2025

Sådan forlænger du forårsfølelsen
Foråret bringer lysere dage, mildere temperaturer og en følelse af fornyelse. Men hvordan kan vi bevare den skønne forårsfølelse lidt længere ❓ Her er nogle måder, hvorpå du kan få mest muligt ud af foråret – og forlænge det langt ind i sommeren.
1. Udnyt de lyse aftener
Foråret bringer længere dage, og det er oplagt at bruge de ekstra lyse timer udendørs. Gå en aftentur, nyd en kop kaffe på terrassen, eller brug tid i haven. De små hverdagsglæder giver en følelse af velvære og forårsenergi.
2. Bring foråret ind i hjemmet
Foråret kan også forlænges indenfor. Friske blomster, lyse farver i indretningen og at lufte godt ud giver hjemmet en frisk og let stemning. Du kan også lade dig inspirere af sæsonens råvarer og lave lette retter med friske grøntsager.
3. Brug sommerhuset eller tag på camping
Hvis du har et sommerhus, er foråret en fantastisk tid at tage det i brug. At nyde morgenkaffen på terrassen, gå ture i naturen og gøre haven klar skaber en naturlig forlængelse af forårsfornemmelsen. Har du ikke sommerhus, kan en campingtur give samme følelse af frihed og nærhed til naturen – især i de stille forårsaftener, hvor luften stadig er frisk, men dagene føles længere.
4. Fortsæt med at være aktiv i naturen
Mange kommer mere ud i foråret, men det kan være en god idé at holde fast i de gode vaner. Cykling, gåture eller måske en picnic i det fri er skønne måder at bevare forårsfølelsen på. Jo mere tid vi bruger udenfor, jo mere får vi glæde af lyset og den friske luft.
5. Dyrk planter og grøntsager
Foråret er højsæson for havearbejde, men det behøver ikke at stoppe, selvom kalenderen siger sommer. En plantekasse med krydderurter, tomater eller agurker kan forlænge forårsfornemmelsen – og der er noget særligt ved at kunne høste sine egne grøntsager senere på sæsonen.
6. Bevar forårets lethed i sindet
Forår giver ofte en følelse af ny energi og optimisme. Prøv at holde fast i den ved at prioritere tid til det, der gør dig glad – om det er en hobby, samvær med familie og venner eller blot små stunder af ro.
Foråret er en særlig tid, men med de rette vaner og mindset kan vi trække følelsen med os langt ind i sommeren.
Oprettet den 04.04.2025
Sådan ser du om foråret er på vej
Der er stor forskel på hvornår foråret starter i Danmark. Der kan også være store forskelle på de forskellige landsdele, selvom vi er et lille land. Hvis vi kigger lidt på naturens tegn, er det en god ide at kigge på forskellige planter og dyr. Her er nogle forskellige planter og dyr med nogle af deres tegn.

Et af de første forårstegn er når hasselbuskens han- og hunblomster sidder på samme træ. Han blomsterne hænger i lange rakler på 3 – 6 centimeters længde og er fulde af små støvdragere, der drysser gult støv når de blomstrer. Støvet bæres af vinden til hun blomster som sidder på andre træer. Lige over han raklerne, sidder nogle små røde hun blomster. De røde duske er støvfang og en del af hun blomsten, som skal fange støvet fra han blomsterne. Alt dette for, at vi eventuelt kan høst nødder i efteråret. For at en busk ikke skal bestøve sig selv, blomstrer han- og hun blomster ikke på samme tid.

Martsviolen, med dens hjerteformede blade, kan man finde i hegn og skovbryn. De mørkviolette blomster har en dejlig duft og hvis man samler nok af dem, kan de bruges til at pynte en kage med. Du kan bruge dem friske eller kandisere dem. Hvis du vil kandisere dem, skal du først tørre et par dage. Så skal de pensles med pasteuriserede æggehvider og overdrysses med flormelis, og så skal de tørre igen. Martsviol kaldes også Maria med barnet. Hvis kronbladene plukkes af ses en figur som kan ligne Jomfru Maria med Jesusbarnet.

Vorterod, som også tit kaldes smørblomst, er en af vores tidlige forårsplanter. De er opkaldt efter rodens udseende og er en flerårig plante med 10-25 centimeter lange stængler og hjerteformede blade. Blomsterne har skinnende blanke kronblade, der af også navnet smørblomst. Vorterod er i familie med anemone og hører begge til ranunkelfamilien.

Følfod, som minder om mælkebøtten, vokser normalt på fugtig, oftest næringsrigt og leret jord på vejskrænter, grøftekanter, skråninger og søbredder. Normal blomstringstid er i marts, hvor kun blomsten kan ses, men senere kommer bladene. Den har rødlig stængel og fuld af skæl. Bladene der har omrids af en hestehov, har givet planten navnet.

Hvis anemone findes i skovbunden og kan ses inden træerne får blade og blomstrer, alt efter forårets luner. Anemol, er et giftstof som den hvide anemone indeholder, afskrækker dog ikke rådyr fra at gnaske løs af den. Den hvide anemone, formerer sig ved vandrette jordstængler. Den kan derfor godt tåle at blive plukket af, men man skal ikke rive planten op.

Myren kommer frem når solen varmer dejligt på trods af den til tider bidende vind. Her finder den et sted hvor der er læ og den kan lade sig varme af solen stråler. De røde skovmyre samler sig på tuen et sted hvor der er læ og solen varmer. Her klumper de sig sammen og kommer til at virke som en radiator, som kan transportere varmen ind til dronningen der er inde i tuen. Hos orange myren, som bor i trærødder, får også solens stråler, myren til at blive mere aktiv. Orange myren er glinsende sort og dufter af citrus, hvis man maser den. Begge myrearter kan spises, hvis man har mod på det.

Citronsommerfuglen er forårets bebuder. Tidlig i foråret ses hannen med sin citrongule farve og er derfor let at få øje på. Et par uger senere, kommer hunnen frem, den har hvidgule farver. Den strejfer rundt og kommer tit på besøg i haver for at suge nektar fra de tidlige forårsblomster som kan være forårslyng, pebertræ og snepryd.

Den røde syvprikkede mariehøne er den mest almindelige mariehøne. Mariehønen elsker bladlus og er derfor let at finde på grønne planter, hvor der også tit er bladlus. Hvis man skal finde ud af kønnet på en mariehøne, skal man kigge på det sidste led på undersiden af bagkroppen. Er der en fordybning i det led er det en hun, hvis ikke er det en han.

Lærken er med sin trille en rigtig forårsbebuder. Hannen ses ofte hænge stille oppe i luften hvor den synger dejligt. Alt dette for at gøre sig til over for hunnerne, da hunnen vælger ud fra, hvor længe den synger og holder sig i luften. Ud fra det, regner hun med at hun vælger den der har flest kræfter og fundet det sted med mest næring. Det betyder at der er store chancer for at få flyvedygtige unger på vingerne.
Dette var et lille udvalg af forårsbebudere. Der findes bestemt mange flere tegn på at foråret er på vej eller er der. Det er blot at komme ud i naturen og opleve de mange ting der sker, når vejret bliver varmere og mere indbydende til at komme ud i naturen.
Oprettet den 30.03.2025

Hvornår skal jeg slå græs første gang ❓
Jeg har netop i denne weekend været i sommerhuset og fået robotplæneklipperen sat i gang. Jeg har haft den stående i redskabsrummet, hvor der er cirka 10 graders varme, da jeg har frekvensomformeren til vores solceller siddende der. Den er blevet opladet en enkelt gang i løbet af vinteren og var rengjort inden den blev sat hen for vinteren. Her i weekenden, hvor vi er i sommerhuset, har den kørt på manuel, og så har jeg indstillet den lidt i højden, da græsset er blevet lidt langt nogle steder, hvor det har haft gode betingelser. Når vi så kører hjem i morgen formiddag, sætter jeg den på automatik. Så kører den alle hverdag fra 08:00 til 18:00., så har pindsvin ro om natten og vi har græsplænen fri, hvis vi er der. Er der behov for mere, så bliver den bare sat i gang også lørdag og søndag, men det er nu sjældent.
Den første klipning af græsplænen om foråret afhænger af vejret og græssets vækst. Generelt gælder følgende:
Tidspunkt:
Typisk i marts eller april, når græsset begynder at vokse aktivt. Temperaturen bør være stabilt over 7-10°C.
Længde:
Græsset bør være mindst 6-8 cm langt, før du slår det første gang. Klip ikke for kort – en klippehøjde på 4-5 cm er ideel.
Tørt vejr:
Klip kun i tørt vejr for at undgå ujævnt resultat og skader på græsset.
Gødning:
Overvej at gøde plænen kort efter første klipning for at give den en god start.
Der er dog en lille forskel på, hvornår man starter, alt efter om man bruger almindelig plæneklipper eller robotplæneklipper.

🔹 Almindelig plæneklipper:
- Første klipning bør ske, når græsset er 6-8 cm langt, og vejret er stabilt over 7-10°C.
- Du starter typisk i marts eller april, afhængigt af vejret.
- Klip ikke for kort – ca. 4-5 cm er en god højde.

🔹 Robotplæneklipper:
- Robotplæneklippere klipper lidt ad gangen, men ofte, så de kan faktisk sættes i gang tidligere end en almindelig plæneklipper.
- Plænen skal dog stadig være tør og fri for grene, blade og mos, så robotten ikke kører fast.
- Hvis din græsplæne er meget lang efter vinteren, kan det være en fordel at tage en første klipning med en almindelig plæneklipper, inden robotten sættes i gang.
💡 Tip: Hvis du ikke har fået din robotplæneklipper klargjort inden du satte den væk for vinteren, er det tiden til at få det gjort inden det rigtig går løst, for der findes ikke noget værre, end at den går i stå når græsset rigtig gror. Man kan ikke lige få den repareret, da der er travlt hos dem der foretager reparationer, og alt imens gror græsset og bliver for langt.
Oprettet den 24.03.2025

Glæden ved at dyrke egne planter
Foråret og sommeren bringer nyt liv i haven og på terrassen, og der er noget helt særligt ved at dyrke sine egne planter. Uanset om man har en stor have eller blot en lille altan, kan det at plante sine egne grøntsager og blomster give både glæde og ro. At følge planternes vækst og senere høste friske tomater eller agurker fra egen plantekasse er en tilfredsstillende oplevelse.
Hvorfor dyrke sine egne planter❓
Der er mange gode grunde til at dyrke planter selv:
- Friskhed og smag: Hjemmedyrkede grøntsager smager bare bedre!
- Afslapning og mental velvære: At passe planter kan være en meditativ og afslappende aktivitet.
- Selvforsyning: Selvom man ikke kan blive helt selvforsynende, er det en skøn følelse at plukke sine egne grøntsager.
- Bæredygtighed: Mindre transport og emballage gør det til en miljøvenlig løsning.
Hvis man ikke har erfaring med at dyrke planter, kan det være en fordel at starte med noget enkelt. Her er nogle gode valg:
🍅 Tomater
Tomater er populære at dyrke, især sorter med små tomater. De kræver sol og regelmæssig vanding, men ellers passer de stort set sig selv. Små cherrytomater eller blommetomater er særligt gode i en plantekasse eller krukke.
🥒 Skoleagurker
Skoleagurker er en anden favorit. De vokser hurtigt og giver et godt udbytte, selv i en mindre plantekasse. Med lidt støtte kan de vokse opad og tage minimal plads.
🪴 Krydderurter
Basilikum, persille og purløg er lette at dyrke og kan give frisk smag til mange retter. De kræver ikke meget plads og kan også dyrkes i vindueskarmen.
Sådan kommer du i gang 👍🏻
- Vælg de rette planter – Overvej hvilke grøntsager eller urter du gerne vil dyrke.
- Find den rette placering – Tomater og agurker har brug for sol, mens nogle urter trives bedre i halvskygge.
- Brug en plantekasse eller potter – Hvis du har begrænset plads, kan du stadig få et godt udbytte.
- Vand og gød regelmæssigt – Planter i krukker og plantekasser tørrer hurtigere ud end dem i jorden.
- Nyd processen! – At se planterne vokse og til sidst høste sine egne grøntsager er en skøn følelse.
Planter skaber glæde 🤩
Uanset om man dyrker grøntsager, blomster eller krydderurter, er det en hyggelig beskæftigelse, der giver masser af glæde. Og det bedste er, at det aldrig er for sent at komme i gang.
Oprettet den 19.03.2025

Forårsrengøring – Ikke kun i hjemmet, men også mentalt
Foråret er en tid med lys, liv og nye begyndelser. Vi åbner vinduerne, gør rent i hjemmet og rydder op i haven, men har du nogensinde overvejet at give dit sind den samme opmærksomhed? Efter en lang vinter med mørke dage og måske en smule træthed kan foråret være en oplagt mulighed for at rense ud mentalt, slippe gamle vaner og skabe ny energi. Her er nogle måder, du kan give dig selv en mental forårsrengøring på.

Ryd op i tankerne
Vinteren kan føles tung, og vi samler ofte på bekymringer og tanker, der hober sig op. Brug foråret til at få orden i sindet ved at skrive dine tanker ned. En simpel to-do-liste eller dagbog kan hjælpe med at sortere det vigtige fra og give plads til nye, friske idéer.
Her er nogle tips:
1. Reflekter og evaluer:
- Tag dig tid til at reflektere over de seneste måneder. Hvad har fungeret godt? Hvad har ikke fungeret?
- Identificer negative tankemønstre og vaner, som du gerne vil ændre.
- Overvej, hvad du ønsker at opnå i den kommende sæson, og sæt realistiske mål.
2. Ryd op i dine forpligtelser:
- Gennemgå dine forpligtelser og aktiviteter. Er der noget, du kan skære ned på eller eliminere?
- Lær at sige nej til ting, der ikke er vigtige for dig.
- Prioriter din tid og energi, så du fokuserer på det, der betyder mest.
3. Skab plads til nye tanker:
- Brug tid i naturen. Frisk luft og sollys kan have en positiv indvirkning på dit humør og dine tanker.
- Prøv mindfulness eller meditation for at skabe ro i sindet.
- Skriv dine tanker ned i en dagbog for at få klarhed og perspektiv.
4. Organiser dit liv:
- Ryd op i dit hjem og din arbejdsplads. Et ryddeligt miljø kan bidrage til et ryddeligt sind.
- Organiser dine digitale filer og e-mails.
- Planlæg din tid og dine opgaver for at reducere stress og føle dig mere kontrol.
5. Fokuser på det positive:
- Øv dig i at være taknemmelig for de gode ting i dit liv.
- Omgiv dig med positive mennesker, der støtter dig.
- Fokusér på løsninger i stedet for problemer.
6. Brug en planner:
- En planner kan hjælpe dig med at strukturere din tid, dine opgaver og dine tanker.
- Det kan give dig et overblik og skabe ro i sindet.
- Der findes mange forskellige typer af planlæggere, så find den, der passer bedst til dig.
7. Vær tålmodig:
- Det tager tid at ændre tankemønstre og vaner.
- Vær tålmodig med dig selv og fejr dine fremskridt.
- Husk, at det er en løbende proces.

Gå på mental detox
I en tid, hvor vi konstant bliver bombarderet med nyheder og sociale medier, kan det være befriende at skære ned på skærmtiden. Prøv at begrænse dit nyhedsforbrug eller tage en pause fra sociale medier. Det kan give mere ro og nærvær i hverdagen.
Her er nogle tips:
1. Afbryd forbindelsen til digitale enheder:
- Sæt tid af hver dag, hvor du er offline.
- Undgå at tjekke e-mails og sociale medier før sengetid og lige efter du er vågnet.
- Overvej en "digital sabbat", hvor du helt afbryder forbindelsen i en weekend.
2. Tilbring tid i naturen:
- Gå ture i skoven, parken eller langs stranden.
- Dyrk havearbejde eller andre udendørs aktiviteter.
- Nyd solens varme og den friske luft.
3. Praktiser mindfulness og meditation:
- Start dagen med en kort meditation for at centrere dig selv.
- Øv dig i at være opmærksom på nuet og dine sanser.
- Brug mindfulness-apps eller -videoer som vejledning.
4. Fokuser på fysisk velvære:
- Dyrk regelmæssig motion, såsom yoga, løb eller cykling.
- Spis sund og nærende mad, der giver energi.
- Sørg for at få tilstrækkelig søvn hver nat.
5. Udtryk dig kreativt:
- Skriv i en dagbog, mal, tegn eller spil musik.
- Dyrk aktiviteter, der giver dig glæde og tilfredshed.
- Lad din kreativitet flyde frit uden at dømme dig selv.
6. Ryd op i dit mentale rum:
- Identificer og slip negative tanker og følelser.
- Øv dig i at tilgive dig selv og andre.
- Fokuser på positive bekræftelser og taknemmelighed.
7. Social detox:
- Begræns tid brugt med mennesker der dræner dig for energi.
- Opsøg samvær med positive mennesker.
- Prioriter tid alene.
8. Planlæg tid til dig selv:
- Afsæt tid hver dag til aktiviteter, du nyder.
- Gør noget, der giver dig ro og afslapning.
- Lyt til din krop og dine behov.
9. Dyrk taknemmelighed:
- Før en taknemmeligheds dagbog.
- Reflekter over de positive ting i dit liv.
- Udtryk taknemmelighed overfor andre.
10. Professionel hjælp:
- Snak med en psykolog, coach eller terapeut.
- De kan hjælpe dig med værktøjer og teknikker til mental detox.

Bevæg kroppen og få ny energi
Foråret lokker os udenfor, og det er en perfekt anledning til at bruge naturen aktivt. Gåture, cykelture eller let yoga i det fri kan være en fantastisk måde at rense sindet på. Fysisk aktivitet frigiver endorfiner, som giver os et mentalt boost og hjælper os med at slippe stress og tunge tanker.
Her er nogle tips:
Udendørs aktiviteter:
- Gå ture i naturen:
- Udnyt de længere og lysere dage til at gå ture i parker, skove eller langs stranden.
- Frisk luft og sollys kan forbedre dit humør og øge dit energiniveau.
- Cykling:
- Tag cyklen i stedet for bilen eller offentlig transport.
- Cykling er en god måde at få motion og nyde det gode vejr.
- Havearbejde:
- Hvis du har en have, kan du bruge tid på at luge, plante og ordne.
- Havearbejde er en god måde at få motion og være i kontakt med naturen.
- Udendørs sport:
- Dyrk udendørs sportsgrene som løb, fodbold, tennis eller golf.
- Vælg en aktivitet, du nyder, så det føles som leg frem for pligt.
2. Indendørs aktiviteter:
- Yoga og pilates:
- Disse aktiviteter kan forbedre din fleksibilitet, styrke og balance.
- De kan også hjælpe med at reducere stress og øge dit energiniveau.
- Dans:
- Sæt din yndlingsmusik på og dans rundt i stuen.
- Dans er en sjov og effektiv måde at få motion på.
- Styrketræning:
- Lav styrketræningsøvelser derhjemme eller i et fitnesscenter.
- Styrketræning kan øge din muskelmasse og forbedre dit energiniveau.
- Svømning:
- Hvis muligt, så tag i svømmehallen, eller når det bliver varmere, tag en dukkert i havet. Svømning er en fantastisk måde at bevæge hele kroppen på, og er skånsomt for leddene.
3. Aktiviteter i hverdagen:
- Tag trappen:
- Undgå elevatoren og tag trappen i stedet.
- Det er en nem måde at få ekstra motion i hverdagen.
- Gå eller cykl til arbejde:
- Hvis det er muligt, så gå eller cykl til arbejde i stedet for at køre.
- Det er en god måde at starte dagen med motion.
- Stå op og stræk ud:
- Hvis du har et stillesiddende job, så stå op og stræk ud regelmæssigt.
- Det kan hjælpe med at forbedre din blodcirkulation og øge dit energiniveau.
Vigtige overvejelser:
- Lyt til din krop og undgå at overanstrenge dig.
- Start langsomt op og øg intensiteten gradvist.
- Vælg aktiviteter, du nyder, så du er mere tilbøjelig til at fortsætte.
- Husk at drikke rigeligt med vand.

Nyd naturens forvandling
Foråret er en tid, hvor alting spirer og gror. Tag dig tid til at nyde de små forandringer i naturen – de første blomster, fuglesangen og de længere dage. Bare det at sidde udenfor med en kop kaffe og lytte til naturen kan have en positiv effekt på humøret.
Her er nogle tips:
Vær opmærksom på de små tegn:
- Læg mærke til de første spæde grønne skud, der bryder frem fra jorden.
- Lyt til fuglenes sang, der bliver mere og mere intens.
- Duft til de friske blomster, der springer ud i fuldt flor.
- Følg med i hvordan insekterne begynder at summe rundt.
2. Tag på opdagelse i naturen:
- Gå ture i skoven, parken eller langs stranden.
- Besøg en botanisk have eller en naturbeskyttet område.
- Tag på cykeltur i det åbne landskab.
- Prøv at tage på en sanketur og find spiselige planter.
3. Engager dine sanser:
- Læg dig på en eng og se skyerne drive forbi.
- Mærk solens varme på din hud og den friske vind i dit hår.
- Lyt til lyden af rislende vand i en bæk eller en å.
- Smag på de friske bær og frugter, der begynder at modne.
4. Dokumenter dine oplevelser:
- Tag billeder af de smukke blomster og landskaber.
- Skriv dagbog om dine oplevelser og tanker.
- Tegn eller mal det, du ser i naturen.
- Saml blade og blomster og pres dem.
5. Vær i nuet:
- Læg telefonen væk og vær til stede i øjeblikket.
- Fokuser på dine sanser og nyd naturens skønhed.
- Lad tankerne flyde frit og slap af i naturens ro.
6. Del dine oplevelser:
- Tag på tur med venner eller familie.
- Del dine billeder og oplevelser på sociale medier.
- Inspirer andre til at komme ud i naturen.
7. Vær opmærksom på dyrelivet:
- Hold øje med de dyr, der vågner fra deres vinterhi.
- Se på fugle der bygger rede.
- Læg mærke til insekter der kommer frem.
- Vær opmærksom på at du er gæst i naturen, og undgå at forstyrre dyrelivet.
8. Lær om naturen:
- Læs bøger eller artikler om planter og dyr.
- Tag på en guidet tur i naturen.
- Besøg et naturhistorisk museum.
- Brug apps, der kan hjælpe med at identificere planter og dyr.
9. Respekter naturen:
- Efterlad ingen affald i naturen.
- Undgå at plukke vilde blomster.
- Respekter de beskyttede områder.
- Følg de lokale regler og retningslinjer.

Slip gamle vaner og skab plads til nyt
Forårsrengøring handler også om at slippe ting, der ikke længere gavner os – både fysisk og mentalt. Overvej, om der er nogle gamle vaner eller tanker, du kan give slip på. Det kan være noget så simpelt som at ændre en daglig rutine eller tage et nyt perspektiv på en gammel udfordring.
Her er nogle tips:
Identificer de vaner, du vil ændre:
- Reflektion:
- Tag dig tid til at reflektere over dine nuværende vaner. Hvilke vaner dræner din energi? Hvilke vaner holder dig tilbage?
- Vær ærlig over for dig selv og identificer de vaner, du virkelig ønsker at ændre.
- Skriv ned:
- Lav en liste over de vaner, du vil slippe. Dette kan hjælpe dig med at få et klart overblik.
2. Forstå dine triggere:
- Hvad udløser dine vaner?
- Er der bestemte situationer, følelser eller tidspunkter, der får dig til at falde tilbage i gamle mønstre?
- Når du kender dine triggere, kan du begynde at udvikle strategier til at undgå dem.
- Vær opmærksom:
- Vær opmærksom på dine tanker og følelser i løbet af dagen. Dette kan hjælpe dig med at identificere dine triggere.
3. Skab plads til nye vaner:
- Erstatning:
- I stedet for blot at fjerne en gammel vane, erstat den med en ny, positiv vane.
- Hvis du f.eks. vil reducere din skærmtid, kan du erstatte den med en gåtur i naturen eller læsning.
- Nye rutiner:
- Etabler nye, sunde rutiner, der støtter dine mål.
- Dette kan omfatte en morgenrutine, der giver dig energi, eller en aftenrutine, der hjælper dig med at slappe af.
- Ryd op:
- Fysisk oprydning, kan hjælpe med mental oprydning. Ryd op i dit hjem, dit arbejdsområde og dine digitale filer.
4. Vær tålmodig og vedholdende:
- Små skridt:
- Ændring af vaner tager tid og kræver tålmodighed.
- Start med små, overkommelige skridt og øg gradvist.
- Tilgivelse:
- Hvis du falder tilbage i en gammel vane, skal du ikke slå dig selv i hovedet.
- Tilgiv dig selv og kom tilbage på sporet.
- Fejr fremskridt:
- Anerkend og fejr dine fremskridt, uanset hvor små de er.
- Dette vil hjælpe dig med at holde motivationen oppe.
5. Søg støtte:
- Venner og familie:
- Del dine mål med venner eller familie, der kan støtte dig.
- Professionel hjælp:
- Hvis du har svært ved at ændre vaner, kan du overveje at søge hjælp fra en coach eller terapeut.
Yderligere tips:
- Visualisering:
- Forestil dig, hvordan dit liv vil være, når du har sluppet dine gamle vaner.
- Affirmationer:
- Brug positive affirmationer til at styrke din tro på, at du kan ændre dine vaner.
- Mindfulness:
- Vær opmærksom på nuet. Dette kan hjælpe dig med at blive mere bevidst om dine vaner.

Hvordan
Livet skal ikke kun handle om pligter. Foråret er en tid til at genopdage glæden ved små ting – hvad enten det er at dyrke en hobby, læse en god bog eller tilbringe tid med familie og venner. Gør noget hver dag, der bringer dig glæde.
Her er nogle tips:
Sæt intentioner og mål:
- Reflekter over dine behov:
- Hvad giver dig glæde? Hvad får dig til at føle dig vel?
- Sæt specifikke, målbare, opnåelige, relevante og tidsbestemte (SMART) mål for dit velvære.
- Prioriter selvpleje:
- Planlæg tid til aktiviteter, der nærer dit sind og din krop.
- Dette kan omfatte meditation, yoga, læsning, eller blot at tilbringe tid i naturen.
2. Udnyt naturens fordele:
- Tilbring tid udendørs:
- Gå ture i parker, skove eller langs stranden.
- Dyrk havearbejde eller andre udendørs aktiviteter.
- Få sollys:
- Sollys øger produktionen af D-vitamin, som er vigtigt for humør og energi.
- Nyd solens varme, men husk solbeskyttelse.
- Vær opmærksom på naturens skønhed:
- Læg mærke til de små tegn på forår, såsom blomster, fuglesang og grønne blade.
- Dette kan øge din følelse af taknemmelighed og tilstedeværelse.
3. Plej din krop og dit sind:
- Sund kost:
- Spis sæsonens friske frugter og grøntsager.
- Drik rigeligt med vand.
- Regelmæssig motion:
- Find en aktivitet, du nyder, og gør det regelmæssigt.
- Dette kan være alt fra dans til cykling.
- Tilstrækkelig søvn:
- Sørg for at få 7-8 timers søvn hver nat.
- En god nats søvn er afgørende for både fysisk og mental velvære.
- Mindfulness og meditation:
- Øv dig i at være opmærksom på nuet.
- Dette kan hjælpe med at reducere stress og øge din indre ro.
- Sociale forbindelser:
- Tilbring tid sammen med mennesker der giver dig positiv energi.
- Dyrk dine relationer.
4. Skab balance i din hverdag:
- Sæt grænser:
- Lær at sige nej til ting, der dræner din energi.
- Prioriter dine egne behov.
- Planlæg tid til afslapning:
- Sørg for at have tid til at slappe af og genoplade.
- Dette kan være alt fra at læse en bog til at tage et varmt bad.
- Gør noget, du elsker:
- Afsæt tid til hobbyer og aktiviteter, der giver dig glæde.
- Dette kan være alt fra at male til at spille musik.
- Digital detox:
- Tag pauser fra de digitale medier.
- Dette kan hjælpe med at reducere stress og øge din tilstedeværelse.
5. Vær taknemmelig:
- Før en taknemmelighedsdagbog:
- Skriv ned tre ting, du er taknemmelig for hver dag.
- Dette kan hjælpe dig med at fokusere på det positive i dit liv.
- Udtryk taknemmelighed:
- Fortæl de mennesker, du holder af, hvor meget du værdsætter dem.
- Dette kan styrke dine relationer og øge din følelse af forbundethed.
Foråret er en mulighed for at starte på en frisk, både i hjemmet og mentalt. Så hvorfor ikke bruge denne årstid som en anledning til at rydde op i tankerne, slippe det gamle og give plads til nye, positive forandringer 🤔 Jeg vil i senere indlæg prøve at give nogle eksempler.
Oprettet den 16.03.2025

Pollenallergi – når foråret også bringer udfordringer
Foråret er en smuk tid med blomstrende træer, solskin og længere dage. Men for mange mennesker betyder det også en periode med løbende næse, kløende øjne og træthed – alt sammen symptomer på pollenallergi.
Hvad er pollenallergi ❓
Pollenallergi, som også er kendt som høfeber, opstår når kroppens immunsystem overreagerer på pollen fra træer, græs og planter. Når pollenkornene kommer i kontakt med vores slimhinder i næse og øjne, frigives histamin, som skaber de typiske allergiske reaktion.

Hvornår er pollensæsonen værst ❓
Pollensæsonen starter tidligt på foråret og varer ind i sommeren, men hvilken type pollen, der dominerer, afhænger af årstiden.
Marts-april – Træpollen (f.eks. hassel, elm og birk)
Maj-juli – Græspollen (den mest udbredte pollenallergi)
August-september – Bynke og andre sent blomstrende planter
Typiske symptomer på pollenallergi
- Løbende og tilstoppet næse
- Kløe i øjne, næse, hals og ører
- Røde, irriterede eller hævede øjne
- Nysen i serier
- Træthed og koncentrationsbesvær

Gode råd til at mindske generne
Følg med i pollentallene – Tjek dagligt pollenprognoser og planlæg udendørs aktiviteter, når niveauet er lavt.
Vær opmærksom på vejret – Solrige, tørre og blæsende dage har ofte højere pollental, mens regn kan rense luften for pollen.
Luft ud strategisk – Åbn vinduer tidligt om morgenen eller efter regn, hvor pollenmængden er lavere.
Tag bad og skift tøj – Skyl pollen af kroppen og skift tøj, når du har været ude i naturen.
Undgå at hænge vasketøj udenfor – Pollen kan sætte sig i tøjet og forværre symptomerne.
Overvej medicin – Antihistaminer, næsespray og øjendråber kan lindre symptomerne. Tal med læge, hvis allergien er slem.

Sammenhængen mellem pollenallergi og astma
For nogle mennesker er pollenallergi ikke kun et spørgsmål om kløende øjne og løbende næse – det kan også påvirke luftvejene og udløse astmasymptomer. Mange med astma oplever desværre, at deres symptomer forværres i pollensæsonen, og op mod halvdelen af dem, der lider af astma, har også pollenallergi.
Hvordan påvirker pollen luftvejene ❓
Når man inhalerer pollen, kan det irritere bronkierne og forårsage en betændelsesreaktion i luftvejene. Det fører til astmasymptomer så som:
- Hvæsende vejrtrækning
- Hoste
- Åndenød
- Trykken for brystet
Hos nogle kan pollenallergi endda være en udløsende faktor for astmaanfald, især på dage med høje pollental og blæsevejr.
Hvordan kan man beskytte sig ❓
Hvis man har både pollenallergi og astma, er det vigtigt at være ekstra opmærksom i foråret. Her er nogle gode råd:
- Tag din astmamedicin regelmæssig – Ogaå selvom du føler dig symptomfri.
- Brug en pollenmaske – Når du cykler eller opholder dig udendørs på dage med højt pollental.
- Hold hjemmet så pollenfrit som muligt – F.eks. ved at bruge pollenfilter i ventilationen og støvsuge ofte.
- Undgå udendørs motion på dage med højt pollental – Træning kan forværre allergiske reaktioner og astmasymptomer.
- Vær særlig opmærksom i blæsevejr – Her spredes pollen mere intensivt.
Hvornår bør man søge læge ❓
Hvis man oplever, at ens allergisymptomer forværres, eller hvis man får åndenød, kan det være en god ide at tale med en læge. Der findes medicinske behandlinger, såsom forebyggende inhalatorer og antihistaminer, der kan gøre forårssæsonen mere tålelig.
Allergivaccination og alternative behandlingsmuligheder ❓
For nogle mennesker er pollenallergi så generende, at almindelig medicin som antihistaminer og næsespray ikke er nok. I disse tilfælde kan en allergivaccination være en løsning. Der findes også alternative behandlingsmetoder, som nogle oplever lindring fra.
Allergivaccination – en langsigtet løsning

Allergivaccination er en behandling, der kan gøre kroppen mindre følsom over for pollen. Den virker ved gradvis at vænne immunsystemet til det stof, man er allergisk over for.
Hvordan foregår allergivaccinationen ❓
- Man får enten injektioner eller små tabletter/smeltetabletter under tungen.
- Behandlingen varer typisk 3-5 år, men kan give varig lindring.
- Den tilbydes ofte til personer med svær pollenallergi eller allergisk astma, hvor anden medicin ikke virker tilstrækkelig.
Fordele ved allergivaccinationen
- Kan reducere allergisymptomer betydeligt eller fjerne den.
- Kan mindske risikoen for at udvikle astma.
- Effekten kan vare i mange år efter endt behandling.
Ulemper ved allergivaccinationen
- Kræver tålmodighed – det tager tid, før effekten mærkes
- Kan give bivirkninger som kløe i munden eller let hævelse ved injektionsstedet
Konklusion:
Hvis man overvejer allergivaccination, er det en god ide at tale med en læge eller en allergispecialist for at finde ud af, om det er den rette løsning.
Alternative behandlingsmuligheder

Udover medicin og vaccination vælger nogle at prøve alternative metoder for at lindre deres pollenallergi. Videnskabelig dokumentation kan variere, men nogle oplever alligevel en positiv effekt.
Akupunktur
- Nogle undersøgelser tyder på, at akupunktur kan lindre allergisymptomer, da det kan påvirke immunsystemet og reducere inflammation.
- Behandlingen indebærer, at små nåle placeres på bestemte punkter på kroppen.
Probiotika (mælkesyrebakterier)
- En sund tarmflora kan styrke immunforsvaret, og nogle studier antyder, at probiotiske kosttilskud kan reducere allergiske reaktioner.
- Findes naturligt i yoghurt, kefir, sauerkraut og kombucha.
Kost og naturlige antihistaminer
Visse fødevarer indeholder naturlige antihistaminer, som kan hjælpe med at dæmpe allergisymptomer.
- C-vitamin – (citrusfrugter, rød peber, broccoli) kan hæmme histaminproduktionen.
- Quercetin – (findes i løg, æbler, grøn te) menes at have en antihistamin-effekt.
- Omega-3-fedtsyrer – (fede fisk, hørfrø, valnødder) har antiinflammatoriske egenskaber.
Lokale honningprodukter
- Teorien er, at lokal honning kan fungere som en naturlig immunterapi, da den indeholder små mængder pollen.
- Selvom der ikke er stærk videnskabelig dokumentation for effekten, sværger nogle allergiker til denne metode.
Næseskylning med saltvand
- En saltvandsnæseskylning kan hjælpe med at skylle pollen væk fra næsens slimhinder og reducere irritation.
- Kan købes som næseskyllekander på apoteket eller laves hjemme med lunkent vand og salt.
Hvad er den bedste løsning ❓
Der findes ikke en mirakelkur, der virker for alle. Nogle klarer sig fint med almindelig allergimedicin, mens andre har brug for allergivaccination. Alternativ behandling kan også være værd at prøve, men det er vigtigt at lytte til sin egen krop og eventuelt konsultere en læge.
Hvor finder man oplysninger om de aktuelle pollental ❓

Hvordan måler man pollen ❓
Pollen måles typisk med en Burkard-Fælde, som opsamler luftpartikler på en roterende tromle dækket med klæbemiddel. Teknikere analyserer prøverne under mikroskop og identificerer pollenarterne. Ud fra disse målinger beregnes daglige pollental og prognoser.
Kilder til præcise pollental
Astma-Allergi Danmark
- Organisationen har Danmarks officielle pollentælling og udsender daglige opdateringer.
- Deres pollental måles fra stationer i København og Viborg.
- Hjemmeside: www.astma-allergi.dk
- De har også en pollen app med opdateringer, som du finder hvor du normalt downloader dine apps.
DMI (Danmarks Meteorologiske Institut)
- DMI offentliggør pollenprognoser baseret på målinger fra Astma-Allergi Danmark
- Hjemmeside: www.dmi.dk
European Aeroallergen Network /EAN)
- EAN giver adgang til pollental fra hele Europa.
- Bruges af forskere og sundhedsorganisationer til at analysere pollenniveauer og tendenser.
- Hjemmeside: www.polleninfo.org
Lokalradioer og nyhedsmedier
- Mange danske medier rapporterer daglige pollenprognoser fra Astma-Allergi Danmark.
Internationale pollen apps
Apps som "Pollen Wise", "My Pollen Forecast" og "Pollen.com" kan give pollenprognoser, men danske kilder som Astma-Allergi Danmark er ofte mere præcise for vores klima.
Pollenallergi kan være irriterende, men med den rette forebyggelse og behandling kan man stadig nyde alt det gode ved foråret. Ved at følge pollenprognoser og tage nogle enkle forholdsregler kan de fleste mindske deres symptomer og nyde den friske luft.
Oprettet den 12.03.2025

Solens betydning for humøret – Derfor gør foråret os gladere.
Når foråret kommer, og dagene bliver lysere, oplever mange en mærkbar forbedring i humøret. Solen har en afgørende betydning for vores velbefindende, og det handler ikke kun om varmen – det hænger tæt sammen med vores biologi, hormoner og ikke mindst D-vitamin.
Lys og biologiske rytmer:
Solen påvirker vores døgnrytme og det indre biologiske ur. Når dagene bliver længere, producerer vi mindre melatonin som er søvnhomonet. Det gør at vi er mere vågne og energiske. Samtidig øger lyset produktion af serotonin, som er et stof i hjernen, der forbindes med glæde og velvære.

Melatonin og serotonin er kroppens signalstoffer.
- Melatonin - Styrer søvncyklussen. Mørke øger produktionen og det er det der gør, at vi er trætte om vinteren. Der imod hæmmer lys produktionen, så det vil sige at vi når solen kommer frem i foråret, og vi nyder dem, vil bevirke at vi ikke føler os så træt mere som om vinteren.
- Serotonin – Kaldes også lykkehormonet. Det regulerer vores humør. Det vil sige i vinterhalvåret kan vi godt virke lidt triste og deprimerede. Men lyset i foråret vil øge produktion af hormonet, og gør os derfor mere glade og positive.

D-vitamin – et livsvigtigt solskinsvitamin.
D-vitamin kaldes ofte solskinsvitaminet, fordi kroppen danner det, når huden udsættes for sollys. Det har mange vigtige funktioner:
- Understøtter immunforsvaret – og hjælper med at bekæmpe infektioner.
- Styrker knoglerne – ved at fremme optagelsen af calcium.
- Har indflydelse på humøret – og kan forebygge vinterdepression.
Hvordan får vi nok D-vitamin:
- Solen er den vigtigste kilde -10-30 minutters sol på huden dagligt (afhængigt af hudtype og tidspunkt på dagen) kan være nok.
- Mad med D-vitamin - Fede fisk som laks og makrel, æg, lever og mejeriprodukter med D-vitamin.
- Kosttilskud - I vinterhalvåret anbefales det ofte at tage D-vitamin som supplement, især for ældre og folk, der ikke får meget sol.
Hvornår er solen bedst for os ❓
I foråret bliver dagene længere, og solen står højere på himlen. I Danmark får vi i marts omkring 11-12 timers dagslys, stigende til 15-16 timer i maj. Det betyder, at vi får flere muligheder for at være ude og nyde solens gavnlige effekt. Det bedste tidspunkt at være ude i solen, er formiddag (ca. klokken 10-12) og sen eftermiddag (ca. klokken 16-18). Det er fordi her er solen ikke så kraftig og man kan undgå at få solskoldning. Her er Uv-indekset lavere men stadig højt nok til at danne D-vitamin. I det tidlige forår kan man godt være i solen midt på dagen, men fra april vil Uv-strålingen være for kraftig. Det er derfor vigtigt, at man herefter passer på om middagen (ca. klokken 12-15). Her står solen højst og Uv-strålingen er derfor også høj. Det kan øge risikoen for solskoldning, især for lyse hudtyper. Hvis man opholder sig hvor der er stor refleksion, det kan være ved vand, sne eller sand, er det også vigtig at passe på. Det skyldes at refleksionerne gør solens stråler mere intense.

Hvordan beskytter jeg mig for solen ❓
Selvom solen er vigtig for vores velvære og D-vitaminproduktion, kan for meget sol også være skadeligt. UV-stråler kan føre til solskoldning, for tidlig aldring af huden og i værste fald øge risikoen for hudkræft. Derfor er det vigtigt at finde en god balance mellem at nyde solen og beskytte sig mod dens skadelige effekter.
Her er et par gode råd:
- Vær opmærksom på UV-indekset - Selvom forårssolen ikke føles så stærk som sommersolen, kan UV-indekset være højt, især på solrige dage. Et UV-indeks over 3 betyder, at solbeskyttelse anbefales.
- Brug solcreme - En solcreme med mindst SPF 15-30 beskytter mod UV-stråler. Husk at smøre ansigt, nakke og hænder, som ofte er mest udsat.
- Tag en solhat eller let tøj på - En bredskygget hat beskytter ansigtet og øjnene, mens let, løstsiddende tøj kan skærme huden mod for meget sol.
- Søg skygge midt på dagen - Hvis solen er stærk mellem kl. 12 og 15, kan det være en god idé at opholde sig i skyggen, fx under et træ eller en parasol.
- Beskyt øjnene - Solbriller med UV-beskyttelse er vigtige for at skåne øjnene mod stærkt lys og UV-stråler.

Men solens lys har en næsten magisk effekt på os. Det får os til at føle os lettere, gladere og mere motiverede. Så det er vigtigt at nyde solen, da det også bevirker at man får lyst til at starte nye projekter og bliver mere aktive. Det er kroppens naturlige reaktion på mere lys og energi.
Oprettet den 07.03.2025

En forårstur i skoven
Naturen vågner, og det er en smuk tid med spirende og blomstrende træer og planter. Hvad er så bedre end en tur i skoven.
Marts er ifølge kalenderen, årets første forårsmåned. I løbet af måneden får vi cirka 2,5 timers flere lyse timer. Det er også forårsjævndøgn i marts. Det vil sige, at nat og dag er lige lange.
Det er ikke kun os mennesker, der nyder, at dagene bliver længere og temperaturen stiger. Både planter og dyr har fundet ud af, at en ny sæson begynder. Planterne begynder at spire, fuglene synger og hvor er et godt sted at opleve alt dette. En tur i skoven ville nok være en rigtig god ide.
Det kræver nok lidt forberedelse inden du skal afsted.
Tjek vejret.
Foråret kan være lunefuldt, så du bør nok lige tage et kig på vejrudsigten, inden du bestemmer dig for en tur i skoven. Så kan du nemlig klæde dig på efter hvordan det bliver.
Påklædning og fodtøj.
- Lag-på-lag-tøj er en god ide, så kan du justere efter temperaturen under vejs
- En vindtæt og eventuel vandafvisende jakke
- Gode vandresko eller støvler, da skovbunden kan være fugtig i foråret
Medbring det nødvendige.
- En lille rygsæk til vandflaske, eventuelt en termokande med kaffe, te eller kakao
- En snack, som kunne være æblebåde eller en lille sandwich, alt efter turens længde
- Et siddeunderlag, hvis du tager en pause for at slappe af og nyde omgivelserne
Planlæg ruten.
Hvis du vil gå en bestemt rute, kan du tjekke kort over skovområdet på forhånd. Hvis du går steder, du ikke kender på forhånd, kan en offline-kort-app være nyttig
Oplev naturen aktivt.
- Kig efter forårets første blomster så som anemoner eller erantis
- Lyt til fuglene, mange begynder deres forårssang nu
- Snus naturen ind, da duftene ændrer sig med årstiden
- Tag eventuelt en kikkert med til at kigge på fugle eller et kamera (kunne være mobiltelefonen, men husk på lydløs for at få mest ud af skovens lyde) til at forevige oplevelsen
Pas på naturen.
- Hold dig på stierne for at beskytte spirende planter
- Tag dit affald med hjem

Hvorfor tage børnebørnene med.
Hvis du er i den alder hvor du har børnebørn, ville det være en rigtig god ide at tage dem med. Børn elsker at udforske naturen, og derfor vil en skovtur blive en fantastisk oplevelse for både børnebørn, og ikke mindst dig selv.
Jeg har her et par grunde til, at det er en god ide, og nogle tips til at gøre turen ekstra spændende. Oplevelsen afhænger selvfølgelig af børnebørnenes alder.
- Grunde:
Motion og frisk luft - Det er en god måde at være aktiv sammen på
Nysgerrighed og læring – Børn elsker at opdage nye ting, og du kan lære dem om forårstegn, fugle og insekter
Kvalitetstid – En skovtur skaber gode minder uden forstyrrelser fra skærme og dagligdagens travlhed
Fantasi og leg – Skoven er et perfekt sted til eventyr, skattejagt og leg med pinde og sten
- Ideer til at gøre turen sjov for børnene
🎒 Pak en lille rygsæk til dem – Med snacks, en drikkedunk og eventuelt en lup eller kikkert
🌳 Lav en forårsskattejagt – Find en liste med ting, de skal spotte, så som anemoner, en myretue, en fuglerede, en gren formet som et bogstav, osv.
🔍 Tag en lup og en lille bøtte – Så kan de undersøge biller, blade eller mos tættere på
🎭 Fortæl eventyr – Måske om en skovtrold, der bor i en gammel træstub, eller en hemmelig sti, der fører til et magisk sted
🐦 Lyt efter fuglesang – Kan i gætte, hvilken fugl der synger
🥪 Lav en hyggelig pause – Med lidt mad og måske varm kakao, hvis vejret er køligt
- Praktiske ting at huske
🧥 Sørg for, at børnene har praktisk tøj og sko på.
🗺️ Vælg en rute, der passer til deres alder – ikke for lang eller krævende.
👕 Hav et ekstra sæt tøj med, hvis de skulle blive våde eller mudrede.
🪻 Tal om, hvordan man passer på naturen, f.eks. ikke plukker blomster
Endelig kunne man jo også bruge turen til krydre det med at bruge sanserne:
👀 Se – Kig efter de første knopper, fugle på rede eller insekter, der vågner.
👂🏻 Lyt – Prøv at stå helt stille og lyt til fuglesangen eller vinden i træerne.
👃🏻 Duft – Skovbunden dufter anderledes i foråret, især efter regn.
🖐 Føl – Rør ved bark, mos og blade – de har alle en unik struktur.
Spiselige planter i skovbunden om foråret.
Der er flere spændende skovbundsplanter, du kan tage med hjem og bruge til madlavning. Her er nogle af de spiselige forårsplanter du kan holde øje med:

Ramsløg.
· Findes i løvskove, især i fugtige områder.
· Smager af hvidløg/løg og kan bruges i pesto, supper, omeletter og salater.
· Husk at tjekke, at det ikke er liljekonval (som er giftig) – ramsløg har en stærk løglugt.

Skovsyre.
- En lille plante medkløverlignende blade og hvide blomster.
- Har en frisk, let syrlig smag, der passer godt i salat, som pynt på retter eller i frisk urtedrik.
- Indeholder oxalsyre, så spis den i moderate mængder.

Brændenælder.
- Unge skud kan bruges i suppe, pandekager, omeletter og som spinaterstatning.
- Fyldt med vitaminer og mineraler.
- Brug handsker ved plukning, og blanchér bladene for at fjerne brænd hårene.

Mælkebøtte.
- Blade kan bruges i salater (smager let bittert, lidt som rucola).
- Blomster kan laves til sirup eller te.
- Rødderne kan ristes og bruges som en kaffeerstatning.

Vorterod. (kun tidligt forår)
- De unge blade kan spises i salater, men kun i små mængder.
- Når planten blomstrer, bliver den giftig.
Tips til at samle vilde urter.
Pluk kun det, du er sikker på, er spiseligt.
Vask planterne grundigt.
Tag ikke for meget hvert sted – lad naturen gro videre.
Brug en lille kurv eller stofpose til at samle urterne i, så de ikke bliver mast.
Det var lidt om en tur i skoven her i foråret, både selv og med sine børnebørn. Håber det kan give lidt inspiration.
Hvis du har lyst til nogle af de ting man kan bruge ramsløg til, er der tilføjet noget i mine opskrifter. Klik her.
Oprettet den 04.03.2025.

Vi er nu gået ind i det man traditionelt kalder foråret (1. marts til og med 31. maj). Hvad kan vi så forvente os af de næste måneder.
Vejrmæssigt sker der en del. Læs om nogle af de ting der bliver påvirket.
Daglængden vokser
Siden vi har haft vintersolhverv før jul, er daglængden vokset. Det går hurtigst sidst i marts, hvor døgnets lyse timer øges med næsten 5 minutter i døgnet. Hvis man ser samlet på det over hele året, så bliver dagene 10 timer længere fra vinter- til sommersolhverv. De cirka 6,5 time får vi i løbet af forårs månederne.
Temperaturen stiger
Det skyldes at i takt med at dagslængden vokser, kommer solen højere op på himlen. Det vil sige at den mængde af energi vi modtager stile og rolig bliver større.
Nedbøren falder
Ifølge DMI, modtager vi i løbet af marts, april og maj, gennemsnitlig 135 millimeter nedbør. Dette skyldes at solen bliver mere magtfuld og varmer vinterluften op og denne luft har et lavt indhold af vanddamp.
Nattefrosten truer
Nattefrosten dukker tit op i løbet af foråret. Det skyldes at solen kan være væk fra himlen i op til tolv timer, og når så havet om os stadig er koldt, vil det påvirke temperaturen i negativ retning. Og den tørre luft varmes hurtig op og køles også hurtig ned i forhold til fugtig luft. Det gør at vi kan få meget lave temperaturer i forårs månederne.
I naturen sker der også mange ting. Haven kan man så småt begynde at gøre klar.
Hvilke opgaver skal udføres i haven i foråret.
- Rydde op i bedene
- Klippe græsplænen for første gang
- Gøre køkkenhaven klar
- Luge ukrudt
- Gøde
- Beskære roser
- Bekæmpe dræbersnegle
- Plante nyt og flytte planter
- Gøre rent i drivhuset og haveskuret
- Gøre terrassen klar til sommeren og stille havemøblerne frem
Rydde op i bedene:
Efter vinteren trænger haven til oprydning, så der bliver plads til det man havde tænkt sig, skulle ske i haven i det nye år. Der skal blandt andet fjernes grene som er faldet ned i løbet af vinteren. Blade og kviste skal også rives sammen, men her skal man passe på ikke at gå for tidlig i gang. Man skal passe på indtil nattefrosten har sluppet sit tag. Vær også forsigtig når du rydder op i bunker af visne grene ogideligt blade, for der kunne være et pindsvin der ikke er vågnet fra vintersøvnen. Hvis du finder et, er det en god ide at springe over lige på det sted og så gøre det senere når vintersøvnen er slut.
Hvis du har et staudebed, ser det nok lidt kedeligt ud. Her skal du have de gamle visne stængler væk, men det må absolut ikke gøres for tidligt, da de beskytter de nye skud mod nattefrosten. Så du skal væbne dig med tålmodighed og man kan ikke sige et bestemt tidspunkt hvor det er rigtig at gøre det, da nattefrosten ikke forsvinder på samme dato hver år. Når du så endelig kan komme i gang, vil det være fornuftigt at lade de afklippede plantedele ligge på jorden mellem stauderne. De vil langsomt blive til kompost og give næring til stauderne. Hvis du synes det ikke er så pænt at have det liggende, kan du jo bare klippe det i mindre stykker, så går processen stærkere.
Klippe græsplænen for første gang:
I løbet af marts eller april, igen afhængigt af vejret, begynder græsplænen at gro. Så kan du så småt begynde at slå græs en gang om ugen. Indtil græsset er i god vækst, bør du ikke klippe det lavere end fire centimeter.
Gødning er en god ting for græsplænen og eventuelt en gang kalk. På den måde skulle du få en sund græsplæne og det vil begrænse mængden af mos og andet ukrudt. Hvis du har meget mos i græsplænen, er det en god ide at fjerne det. Du kan gøre det ved at rive plænen igennem og så samle mosset sammen. Der findes dog også mosfjerner med motor som også kan bruges. Men gå forsigtig til værks, for disse maskiner tager godt ved.
Gøre køkkenhaven klar:
Man vil gerne hurtig i gang når man kan mærke foråret, men det må ikke være for tidligt. Der er nogle ting man kn gå i gang med:
- Lægge kompost ud på jorden - det skal gøres senest nogle uger før, du skal så, da den friske kompost kan hæmme frøenes evne til at spire.
- Kultivere jorden.
- Forspire kartofler fra begyndelsen af marts.
- Så grøntsagsfrø i vindueskarmen eller drivhuset, hvis du vil have en tidlig høst.
- Indhegne køkkenhaven med sneglehegn, så du kan have dine grøntsager i fred.
Hvis du vil dyrke spinat og rucola, kan du godt gå tidligt i gang, da de sagtens kan spirer ved ret lave temperaturer.
Hvis du har rabarberplanter, kan du drive dem hurtigere frem ved at du sætter f.eks. et par lerpotter eller lignede over planterne. Så kan du, hvis du er heldig, høste sidst i marts. Hvis du vil have planterne til at give godt, kan du give dem noget gødning så som naturgødning eller kompost.
Luge ukrudt
Foråret betyder også at ukrudtet vågner op. Det betyder det er tiden at komme i gang med at bekæmpe det. Det er vigtigt at begynde tidligt, så det ikke vokser sig stort, og dermed skal graves op. Du kan hakke de ny spirede ukrudtsplanter væk eller pille dem op med fingrene. Der er dog flerårige ukrudtsplanter, som kvikgræs og skvalderkål, du kan blive nødt til at grave op.
Gøde
Tidspunktet er det rigtige, til at få givet haven en gang grundgødning. Det kan gøres med kunstgødning, men bestemt også med organisk gødning. Hvis du har en kompost, er det også det rigtige tidspunkt til at få noget kompost på havens bede. Komposten gøder lidt og hjælper med at holde på vandet.
Beskære roser
Du skal have dine roser beskåret, men det er vigtigt at du venter til nattefrosten er væk, inden du går i gang. Det er også en god ide at ligge kompost rund om roserne da det holder på fugtigheden og virker som gødning. Der skal dog tilføre gødning og vand i foråret.
Bekæmpe dræbersnegle
Et problem vi har fået i vores haver, er dræbersnegle. I april, når temperaturen stiger op til omkring 10 grader, kommer der liv i havens små snegle og æggene. Det er dem der har overlevet vinteren og de vil hurtig vokse sig store og begynde at formere sig. Det er vigtigt at begynde tidligt med at bekæmpe sneglene, da der ikke er så mange nu. Det går så hurtigere med indsamlingen og dem du har fjernet, formerer sig ikke. Det er også vigtig at få æggene væk, hvis du vil bekæmpe effektivt.
Plante nyt og flytte planter
Tiden er også inde til at plante nyt og flytte planter, men der er forholdsregler man skal følge.
Stauder er en flerårig plante som kan flyttes i april og maj måned. På det tidspunkt kan planterne også deles, så du kan dele dem ud på flere steder. Man skal undgå at dele og flytte stauder der er i blomst. De stauder der blomstrer i foråret, er det bedst at dele og flytte i september elle oktober.
Nåletræer og andre stedsegrønne buske og træer, plantes og flyttes bedst i august og september. Det kan dog godt lade sig gøre i foråret. Det skal gøres når der er udsigt til regn eller overskyet vejr. Der bør være lidt varme i jorden, men lufttemperaturen må ikke være for høj. Flyt aldrig i tørre perioder.
Løvfældende træer, buske og roser kan godt plantes og flyttes i foråret. Det skal være tidligt i foråret, inden de får blade og blomster. Det er bedst fra november til april, da jorden her er fugtig og rødderne så kan få lov til at udvikle sig, inden de skal til at springe ud.
Sommerblomster skal man vente med at plante ud, til man er helt sikker på at der ikke kommer nattefrost. De tåler ikke frost, så du skal bare i gang igen. Der er dog nogle enkle sommerblomster der kan tåle lidt kulde. Det gælder stedmoderblomst, hornvioler og stor blomstrende bellis.
Gøre rent i drivhuset og haveskuret
Hvis du har et haveskur og/eller et drivhus, har der nok i vinterens løb, samlet sig skidt og støv her. Når de første forårstegn viser sig, er det en god ide at få lidt ryddet op. Hvis du får redskaberne set efter om der er noget der skal repareres og smidt det du ikke har brug for mere væk, så er du klar når du skal til at bruge det. Drivhuset får man sjældent gjort rent i efteråret, så det er vigtigt at få det gjort nu, så det er klar til brug.
Gøre terrassen klar til sommeren og stille havemøblerne frem
Det er nu snart tid til at vi skal til at bruge terrasse, så den skal vi også lige have kigget lidt på.
Hvis du har sten som belægning på din terrasse, er den sikkert blevet lidt algebefængt og måske er der også kommet mos på fliserne. Det er dejligt at have en pæn og ren terrasse når vi skal til at bruge den, så det er nu du skal fjerne alger og mos. Du kan kradse op i fugerne og så sprede fuge sand ud og få det fejet godt ned i fugerne. Du kan eventuelt lade del ligge i et par uger, hvor du jævnligt fejer frem og tilbage med en stiv kost. Det vil gøre at algevæksten fjernes og fugerne bliver fyldt godt op. Det sidste gør at ukrudt får sværere ved at finde op mellem fliserne.
Hvis du har træterrasse, vil her nok også være algevækst. Det kan du fjerne med vand og en stiv børste. Hvis du vil male eller give terrassen olie, skal du sørge for at gøre det, når træet er tørret godt ud. Som regel er det bedst i perioden fra maj til september hvor temperaturen ligger mellem 10-25 grader. Det er svært i Danmark, men hvis det er muligt, skal del helst ikke have regnet den sidste uge inden man går i gang med at male eller give olie.
Uanset hvilken type terrasse du har, så skal du lige have kigget efter om dine krukker fra sidste år, er gjort rene, eller du lige skal have det gjort, inden du skal have dem plantet til igen.
Det kunne også være en god ide, at kigge havemøblerne efter, om de er klar til at blive brugt, når vejret snart bliver til det.
Puha, der er meget arbejde der skal gøres, men forårets lys og sol gør det meget lettere.
Oprettet den 26.02.2025.

I vinterens mørke tid er det også perfekt at fordybe sig i en god bog. Hvis du har svær ved at komme i gang, er her nogle løsninger der kan gøre det lettere at komme i gang.
1. Skab en hyggelig læserutine
- Find et fast tidspunkt, hvor du sætter dig med en bog, fx om aftenen med en kop te eller kaffe.
- Lav en hyggelig læsekrog med et tæppe og godt lys.
- Brug en læselampe med varmt lys, så det ikke føles for skarpt i de mørke aftener.
2. Vælg den rigtige bog
- Læs noget, der fanger dig fra start – måske en spændende roman eller en inspirerende fagbog.
- Overvej lydbøger, hvis du vil lytte, mens du går en tur eller laver noget praktisk.
- Tjek bibliotekets anbefalinger eller apps som eReolen for gratis e-bøger og lydbøger.
3. Sæt små læsemål
- Start med korte kapitler eller noveller, så det føles overskueligt.
- Brug en læsedagbog eller en app som Goodreads til at holde styr på, hvad du læser.
4. Kombiner læsning med andre hyggelige aktiviteter
- Læs en bog om et emne, der interesserer dig, fx madlavning eller natur, og afprøv noget fra bogen.
- Deltag i en læseklub, fysisk eller online, så du kan dele oplevelsen med andre.
Jeg er ikke selv den store læser, så hvis jeg vil nyde en god bog, så hører jeg lydbøger. Jeg har lyttet til en del og jeg har brugt bibliotekets app eReolen. Jeg kan godt lide at lytte til kriminalromaner. Det sidste jeg har læst er Rebekka Holm serien af forfatteren Julie Hastrup. Der er følgende bøger i denne serie:
- En torn i øjet – udgivet 2009
- Det blinde punkt – udgivet 2010
- Blodig genvej – udgivet 2011
- Portræt af døden – udgivet 2013
- Farlig fortid – udgivet 2015
- Mirakelmanden – udgivet 2017
- Blodspor – udgivet 2018
- Vildskud – udgivet 2020
- Kryb – udgivet 2022
- Fremmed – udgivet 2024
Jeg kan varmt anbefale denne serie. Jeg synes den er virkelig velskrevet og spændende. Der er virkeligt foretaget en dybtgående research for at kunne skrive så livagtigt. Det gør historierne troværdige og dragende. De var til tider svære at slippe.
Nogle forfattere der også kunne være at dykke ned i:
- Lina Bengtsdotter – Charlie Lager-serien (Svensk krimi med en stærk hovedperson og et realistisk præg)
- Anne Mette Hancock – Heloise Kaldan-serien (Dansk journalistkrimi med troværdige plot og solid research)
- Michael Katz Krefeld – Ravn-serien (Dansk noir-krimi med stærk atmosfære og grundig baggrundsviden)
Dette blot til inspiration, for vi er jo meget forskellige i hvad vi interesserer os for. Og der er nok at tage fat i. Om man så bruger rigtige bøger, e-bøger eller lydbøger.
Som før nævnt bruger jeg selv eReolen hvor man kan finde mange e-bøger og lydbøger, og så er det gratis. For dem der hellere vil have en rigtig bog i hånden, er der jo muligheden at gå direkte på biblioteket og låne en fysisk bog.
Endelig er der også dem der selv vil eje bogen, så de må jo så til boghandleren og købe. Dette kan også gøres online, gennem de fleste boghandler kæder.
Her er et par stykker:
Her er et par steder hvor man kan lytte til lydbøger:
Håber du harv fået lidt inspiration til at komme i gang med at læse en god bog.
Oprettet den 23.02.2025

En vigtig ting er også at få den søvn man har behov for. Jeg har haft problemer med at få søvn nok siden vi er flyttet. Jeg har gået og tænkt lidt over hvad der kunne være årsagen til den manglende søvn. Efter lidt snak med konen og lidt undersøgelser på nette, fandt jeg ud af at der nok var for lyst i vores soveværelse. Der står faktisk en parklampe uden for vores soveværelses vindue, som er tændt hele natten. Vi fik anskaffet nogle mørklægningsgardiner og det har tilsyneladende løst mit problem. Jeg har så suppleret det med et par gode ørepropper, da jeg så er helt udelukket fra alt lys og støj. Under min tur rundt på nettet i min søgen er jeg gået ind på sundhed.dk, hvor der er rigtig meget om søvn, blandt andet nedenstående med gode råd til bedre søvn:
Fakta
- Alle mennesker har korte perioder med søvnløshed, men ofte går det væk af sig selv
- Årsagerne kan være personlige bekymringer, problemer på jobbet eller stress
- Hos nogle få fortsætter problemerne i flere uger, og søvnløsheden kan blive kronisk
- Hvis det er en sygdom, der er årsag til søvnløshed, skal den behandles først
- Bedste behandling er ændring af adfærd og god søvnhygiejne. Det giver de bedste resultater
- Medicinsk behandling (sovepiller) bruges kun ved pludselig søvnløshed, og da kun i kort tid (max 2 uger)
Hvad skyldes søvnløshed eller besvær med at sove?
Ved søvnløshed eller søvnbesvær er man hæmmet i sine daglige gøremål af træthed og/eller af manglende energi.
Akut søvnløshed
Akut søvnløshed rammer alle mennesker en gang imellem. Det kan vare i en til to uger og skyldes ofte personlige bekymringer, akut sygdom, forbigående smertetilstande eller problemer relateret til arbejdet. Når disse problemer finder en løsning inden et par uger, kommer den normale søvn som regel tilbage.
I nogle tilfælde varer denne akutte fase i længere tid end nogle uger. Den træthed og manglende energi, som man oplever, kan føre til at man ændre sin adfærd, som reaktion på trætheden. Det kan være sygemelding, mindre fysisk aktivitet, at man bliver længere tid i sengen om morgenen eller tager en middagslur. Denne ændrede adfærd kan forværre søvnbesværet og være medvirkende til, at det kan udvikle sig til en kronisk tilstand.
Hvis det er en sygdom, der er årsag til søvnløshed, skal den naturligvis behandles først.
Medicinsk behandling (sovepiller) bruges kun ved pludselig søvnløshed og da kun i kort tid (max 2 uger).
Kronisk søvnløshed
- besvær med indsovning (længere tid end 30 minutter før man falder i søvn)
- Opvågning om natten og besvær med at falde i søvn igen
- For tidlig opvågnen med oplevelsen af ikke at være udhvilet
Gode råd til bedre søvn
- Gå først i seng når du er søvnig
- Få motion 30 minutter i løbet af dagen, men ikke de sidste timer inden sengetid
- Undgå alkohol inden du skal i seng
- Undgå arbejdsopgaver de sidste timer inden sengetid (også mails)
- Læs i en bog (papir) ikke e-bog, ikke tablet eller mobiltelefon inden du sover
- Tag evt. et varmt bad inden sengetid
- Undgå kaffe og andre koffeinholdige drikke om aftenen
- Stå op om morgenen på samme tid
- Undgå at falde i søvn ved fjernsynet om aftenen
- Hav det køligt og ordentligt i soveværelset
- Bliv ikke bekymret fordi du vågner i løbet af natten, det er ikke en katastrofe
Vil du vide mere?
- Alternativer til sovemidler hos ældre
- Søvnløshed - for borgere
- Søvn og sundhed - rapport fra Vidensråd for Forebyggelse
- Region Midt: Gode søvnråd - animation
- Søvnløshed - for sundhedsfaglige
Kilder
Fagmedarbejdere
- Jan Ovesen, overlæge, Aleris Privathospitaler, søvnmedicinsk
- Hans Christian Kjeldsen, ph.d., praktiserende læge, Grenå
Hvis du vil vide mere om emnet så klik ind på sundhed.dk og søg emnet søvn.
Oprettet den 19.02.2025
En af de måder man kan forbedre sin krop på når man er blevet ældre, er at dyrke yoga. Det er ikke noget jeg selv har dyrket, så jeg har været lidt på nettet m.m. for at finde ud af, hvorfor det skulle være godt at dyrke.

Yoga kan være rigtig godt for ældre, da det har mange fordele både fysisk og mentalt. Her kommer nogle af grundene:
Forbedret balance og stabilitet – Yoga styrker musklerne og forbedrer koordinationen, hvilket kan reducere risikoen for fald.
Øget fleksibilitet og mobilitet – Blide stræk hjælper med at holde kroppen smidig og kan lindre stivhed i led og muskler.
Styrke musklerne – Yogaøvelser kan hjælpe med at bevare muskelstyrken, hvilket er vigtigt for at kunne klare daglige aktiviteter.
Lindrer ledsmerter – Mange ældre oplever gigt eller andre ledsmerter, og yoga kan hjælpe med at mindske smerter og øge bevægeligheden.
Reducerer stress og forbedrer humøret – Yoga kombinerer bevægelse med vejrtrækning og afslapning, hvilket kan mindske stress og forbedre det mentale velbefindende.
Forbedrer søvnkvaliteten – Yoga kan hjælpe med at slappe af og gøre det lettere at falde i søvn og dermed sove bedre om natten.
Øger kredsløbet – Mange yogaøvelser stimulerer blodcirkulationen, hvilket kan være gavnligt for hjertet og hele kroppen.
Det er en rigtig god ide at starte stille og roligt, især når man ikke har prøvet yoga før. Her er et par råd til, hvordan ældre kan komme godt i gang.
Først er det vigtigt at vælge den rigtige yogaform, da nogle yogaformer er mere skånsomme og velegnet til ældre.
Stole yoga – Øvelser udføres siddende eller med støtte fra en stol. God for ballance og let at gå til.
Hatha yoga – En blid yogaform med focus på langsomme bevægelser og vejrtrækning.
Yin yoga – Fokus på dybe stræk og afslapning. God for stive led og muskler.
Dernæst skal man starte med enkle øvelser.
- Katte-ko bevægelse (god for rygsøjlen)
- Stående eller siddende stræk (for fleksibilitet)
- Blid balanceøvelse (f.eks. holde i en stol og løfte et ben let)
- Dybe vejrtrækningsøvelser (for ro og afslapning)
Hvis du har balanceproblemer eller stive led, kan du bruge en stol, væg eller yogapuder for støtte.
Men inden du starter op, er det vigtig at finde nogle online videoer. Her er YouTube en god hjælper. Det bedste vil nok være at finde et yogahold for ældre i dit nærområde. Der er mange fitnesscentre eller aftenskoler der tilbyder disse hold.
Det vigtigste er dog at yoga skal føles godt. Hvis det gør ondt, så tilpas øvelserne eller spring dem over. Lyt til din krop. Med tiden vil du opleve at kroppen bliver stærkere og mere smidig.
Jeg har søgt lidt i mit nærområde og jeg har fundet en del steder hvor der er mulighed for at prøve. Så hvis du har lyst til yoga, så er der muligheder.
Oprettet den 09.02.2025
Jeg er personlig glad ved at komme ud i naturen, så derfor vil jeg lige tage endnu et par emne op fra mit tidligere indlæg.

Vandreture:
At gå ture i naturen er skønt. Korte ture kræver ikke de store forberedelser, men hvis man skal på længere er det klogt hvis man er godt forberedt. Her er nogle gode tips til at gøre turene mere behagelige.
God påklædning
Lag-på-lag-princippet: Brug en svedtransporterende undertrøje, en isolerende mellemlag (fx fleece) og en vindtæt/vejrtæt yderjakke.
Gode sko: Sørg for vandtætte og komfortable sko, især hvis I går på ujævnt terræn.
Ekstra tøj: Medbring evt. tørre sokker, især hvis I går langt eller i fugtigt vejr.
Rigtig mad og drikke
Vand: Husk at drikke nok vand, især hvis I går længere ture.
Energirig mad: Nødder, tørret frugt, energibarer eller en god madpakke med rugbrød og protein.
En termokande med varm drik: Te, kakao eller suppe kan være en hyggelig pause.
Planlæg ruten
Start i et passende tempo: Børn kan nemt blive trætte, så det kan være en god idé at vælge en rute med mulighed for pauser.
Kend terrænet: Hvis I går i skov eller på stier, så tjek ruten på forhånd.
Leg eller små udfordringer undervejs: Fx at finde bestemte dyr, planter eller tage billeder kan gøre turen mere spændende for børn.
Undgå overbelastning af dine knæ
Brug evt. vandrestave for at aflaste knæene.
Stræk ud før og efter turen for at mindske stivhed i knæene.
Hvis turen er meget lang, kan du overveje et lille sammenklappeligt sæde til pauser.
Hvis turen går ud i skoven, er der flere ting man kan overveje.
Man kan tage på svampe- eller plantejagt. Det med svampe er nok ikke så aktuel i vinterperioden, det skal nok vente til efteråret. Derimod kunne en god bålplads være godt, så kunne man bage snobrød eller varme kakao eller måske begge dele. Det er kun fantasien der sætter grænser.

Skøjteløb:
I Danmark, hvor vintrene sjældent er kolde nok til at vi får naturligt skøjtevejr, er skøjteløb primært noget, der dyrkes på kunstige skøjtebaner. Der er dog her flere måder det kan gøres på. Jeg kommer jo fra Vojens, som er en by med skøjtebane, så jeg er vokset op med skøjteløb. Jeg har dog også skøjtet på både sø og fjord. Så her lidt om emnet.
Indendørs skøjtehaller
Den mest pålidelige mulighed for at dyrke skøjteløb i Danmark er at besøge en af landets indendørs skøjtehaller. Her kan du stå på skøjter året rundt. Mange skøjtehaller tilbyder både fri skøjteløb, skøjteundervisning og træning for dem, der vil dyrke det mere seriøst. Der er i Danmark efterhånden blevet opført en del skøjtehaller. Det er dog mest i nærheden af de større byer.
Udendørs kunstige skøjtebaner
Om vinteren oprettes der ofte udendørs kunstskøjtebaner i større byer. De bruger en køleteknologi til at holde isen frossen, selv når temperaturen er over frysepunktet.
Naturlige søer og damme (hvis vejret tillader det)
Når vinteren er tilstrækkeligt kold, og isen er sikker (mindst 13 cm tyk for færdsel), er der flere søer i Danmark, hvor man kan skøjte.
Vigtigt ⚠️ Det anbefales at tjekke kommunernes opdateringer om is sikkerhed, før du bevæger dig ud på en naturlig is flade.
Hvis du vil i gang med skøjter, er det måske en god ide at bruger rulleskøjter uden for is-sæsonen for at træne balance og teknik. Du kan finde gode rulleskøjtebaner i flere danske byer eller bruge asfalterede stier i parker.
Oprettet den 04.02.2025

Efter jeg er blevet pensionist, har jeg rigtig fundet ud af, hvor vigtig det er at have noget at få dagen til at gå med. Man skal have nogle opgaver, spil, frivilligt arbejde, eller noget helt andet. Det er vigtig for at særlig den mørke tid ikke får os til at føle t vi er lukket inde i vores lille cirkel.
Når vinteren føles lang og mørk, kan det hjælpe at have nogle hyggelige og aktive ting at se frem til. Her er nogle forslag, der både kan give energi og løfte humøret.
Her er nogle udendørs aktiviteter og selvom det kan være koldt, kan frisk luft og lys gøre underværker på vores humør.
Vintercykling 🚴♂️ – Du cykler allerede om foråret, så måske en kortere tur en solrig vinterdag kunne give lidt energi
Vandreture i naturen🚶 – Gå en tur i skoven eller ved havet. Måske kombinerer det med en varm drik i en termokop.
Skøjteløb ⛸️ – Hvis du har en skøjtebane i nærheden, kan det være både sjovt og lidt nostalgisk.
Vinterbadning 🥶 – Hvis du tør! Det kan give et ordentligt adrenalinkick og efterfølgende varme i kroppen.
Bygge en bålplads 🔥 – Lav snobrød, varm kakao og nyd en aften under åben himmel
Her er nogle indendørs aktiviteter når mørket trænger sig på, kan hygge og kreative sysler gøre en stor forskel.
Madlavning og fermentering 🥒 – Måske eksperimentere med flere syltede ting eller prøve nye vinterretter med svinekød eller fisk.
Læse en god bog 📖 – Find en inspirerende bog, der giver lyst til forår og nye eventyr.
Brætspil eller puslespil 🎲 – Enten alene (f.eks. sudoku eller krydsord) eller med venner/familie.
Prøve en ny hobby – Strikning, tegning, at lave sin egen surdej.
Hjemmetræning eller yoga 🧘♂️ – Giver energi og hjælper mod vintertræthed.

Det er blevet meget populært at vinterbade og da det overhovedet ikke tiltrækker mig, har jeg bestemt mig for at dykke lidt nærmere ned i det.
Selvom det lyder koldt og skræmmende, har vinterbadning en række fordele.
Øger blodcirkulationen – Kuldechokket får blodkarrene til at trække sig sammen, og når du kommer op, pumper blodet ekstra godt rundt i kroppen.
Styrker immunforsvaret – Studier tyder på, at vinterbadere har færre forkølelser og et stærkere immunforsvar.
Reducerer stress og forbedrer humøret – Når du dypper dig i iskoldt vand, frigiver kroppen endorfiner (lykkehormoner), som kan give en følelse af velvære.
Giver en følelse af ro – Mange oplever en meditativ ro efter badet, da kroppen fokuserer på at varme op igen.
Forbedrer søvnkvaliteten – Kuldeeksponering kan hjælpe med at regulere kroppens temperatur, hvilket kan føre til bedre søvn.
Sådan kommer du i gang:
❗️Hvis du vil prøve vinterbadning, er det vigtigt at gøre det sikkert og gradvist ❗️
1. Find et godt sted
- En badebro eller en strand med let adgang til vandet.
- Et sted med andre vinterbadere, hvis muligt – det er mere sikkert og hyggeligt.
2. Forbered dig
- Tag varmt tøj og et håndklæde med. Gerne en varm hue og uldsokker til at holde på varmen.
- Medbring en termokop med varm te eller kakao til efter badet.
- Start med kolde brusebade derhjemme et par uger før, så kroppen vænner sig til kulden.
3. Selve badningen
- Varm op først! Gå en rask tur eller lav lidt hop på stedet, så du ikke går i vandet helt kold.
- Gå roligt i vandet – ingen hurtige hop eller dyk, da det kan chokere kroppen.
- Træk vejret roligt – din krop vil automatisk hyperventilere, men hvis du fokuserer på langsomme åndedrag, får du hurtigt kontrol.
- Vær i vandet kort tid – Start med 10-30 sekunder første gang, og byg langsomt op til 1-2 minutter.
- Kom hurtigt op og klæd dig på – Tør dig godt og tag flere lag tøj på med det samme.
4. Efter badet
- Drik en varm drik, og nyd den afslappede følelse.
- Behold din hue på og vent lidt med at tage handsker af, så du ikke fryser på fingrene.
- Undgå at tage et varmt bad lige bagefter – det kan give et hurtigt temperaturfald i kroppen.
Ting at være opmærksom på ⚠️
- Lyt til din krop – Hvis du føler dig utilpas, så gå op med det samme.
- Bad aldrig alene – Sikkerhed først!
- Undgå vinterbadning, hvis du har hjerteproblemer – Kuldechokket kan belaste hjertet.
- Hold dig væk fra islagte søer medmindre du er erfaren og ved, hvad du laver.
Efter at have dykket ned i det er jeg stadig ikke blevet fristet til at vinterbade. Jeg ved der er mange der gør det med største fornøjelse og det er der nok også mange der vil starte på i fremtiden, da det ser ud som om det er sundt 👍🏻

Da jeg selv cykler meget i de måneder hvor det ikke er frostvejr og ikke er chancen for at det er glat, vil jeg kigge lidt nærmere på vintercykling og hvad det fordre og medfører.
Forberedelser til vintercykling
1. Klæd dig på efter lag-på-lag princippet
Vintercykling kræver tøj, der holder dig varm uden at få dig til at overophede:
- Inderste lag: En svedtransporterende undertrøje (uld eller syntetisk).
- Mellemste lag: Isolerende lag som en fleece eller en let dunjakke.
- Yderste lag: En vindtæt og vandafvisende jakke.
- Handsker: Vindtætte handsker med god bevægelighed.
- Hue eller pandebånd: En tynd hue, der kan være under hjelmen, eller et pandebånd til at beskytte ørerne.
- Sko og sokker: Uldsokker og evt. skoovertræk, hvis det er meget koldt.
2. Gør cyklen vinterklar
Vintervejr kan slide hårdt på din cykel, så en smule vedligeholdelse gør en stor forskel:
- Dæk: Overvej bredere dæk eller pigdæk, hvis du cykler på sne/is. Mindre dæktryk giver bedre greb.
- Bremser: Tjek at bremserne fungerer godt – især hvis du har fælgbremser, da de kan være mindre effektive i vådt vejr.
- Lygter og reflekser: Det bliver hurtigt mørkt, så gode for- og baglygter er et must.
- Kæde og gear: Smør kæden regelmæssigt med en olie, der tåler fugt.
- Skærme: Beskytter både dig og cyklen mod sjap og snavs.
3. Sikkerhed og køre teknik
Vinterføre kan være uforudsigeligt, så det er vigtigt at tilpasse sin kørsel:
- Sænk farten – Især i sving og på våde eller isede veje.
- Vær forsigtig med opbremsning – Brug begge bremser jævnt, men vær ekstra forsigtig med for bremserne på glatte overflader.
- Hold dig synlig – Brug reflekser, pangfarver og kraftige lygter.
- Vær opmærksom på glatte steder – Pas på broer, skyggefulde områder og steder med smeltevand, der kan fryse.
- Planlæg din rute – Vælg veje med god belysning og mindst mulig trafik.
4. Efter cykelturen
- Tør og smør cyklen – Salt og sjap kan hurtigt slide på kæde og gear, så skyl cyklen let og smør kæden jævnligt.
- Hold dig varm – Skift eventuelt til en tør trøje, og drik en varm kop te eller kaffe.
Efter jeg har kigget lidt på ovenstående, tror jeg at jeg må udvide cykel garderoben lidt. Så vil jeg prøve at komme ud når der ikke er chance for at det er glat. Da jeg kører på elcykel, skal jeg nok slå motoren fra, så jeg selv har mere styr på farten fremad. Håber på et par gode ture i nærmeste fremtid 🚴♂️🚴🚴
Oprettet den 02.02.2025

For nogle mennesker er vinterdepression mild, mens den for andre kan være alvorlig.
Jeg har været igang med at undersøge lidt om emnet og er kommet frem til følgende:
Hvad er vinterdepression ❓
Vinterdepression, også kaldet sæsonbetinget depression (SAD – Seasonal Affective Disorder), er en form for depression, der opstår i de mørke vintermåneder. Det skyldes primært mangel på dagslys, hvilket påvirker kroppens biologiske rytmer og produktionen af visse hormoner.
Symptomer på vinterdepression 🤔
- Øget træthed og mangel på energi
- Øget behov for søvn
- Nedtrykthed og lavt humør
- Mindre motivation og lyst til aktiviteter
- Øget appetit, særligt lyst til kulhydrater og sukker
- Koncentrationsbesvær
- Social tilbagetrækning
Hvorfor opstår vinterdepression ❓
- Mangel på dagslys: Lys påvirker produktionen af serotonin ("lykkehormonet") og regulerer vores døgnrytme. Mindre lys kan føre til lavere serotoninniveauer.
- Øget melatoninproduktion: Mørke stimulerer produktionen af melatonin, som gør os søvnige. Når dagene er korte, kan kroppen producere for meget melatonin, hvilket fører til træthed.
- Forstyrret døgnrytme: Den naturlige døgnrytme kan blive skæv, når der er meget lidt dagslys, hvilket påvirker humøret og energiniveauet.
Hvordan kan man forebygge og lindre vinterdepression ❓
- Få dagslys: Gå en tur i dagslys, især om morgenen. Selvom det er overskyet, hjælper naturligt lys stadig.
- Lysterapi: En særlig lysterapilampe kan hjælpe ved at efterligne dagslys og stimulere serotoninproduktionen.
- Dyrk motion: Motion frigiver endorfiner og serotonin, som kan forbedre humøret.
- Sund kost: Undgå for meget sukker og hurtige kulhydrater, da de kan give udsving i energiniveauet.
- Søvnrytme: Prøv at holde en stabil døgnrytme, hvor du går i seng og står op på samme tid hver dag.
- Socialt samvær: Det kan være fristende at isolere sig, men kontakt med andre kan hjælpe på humøret.
- Vitamin D: Da vi får mindre sol om vinteren, kan det være en god idé at tage D-vitamin som kosttilskud.
Jeg har kigget lidt på det jeg har fundet og er kommet frem til at jeg selv har lidt tendenser til at blive lidt deprimeret i de mørke måneder. Når dagen starter mørk og diset, føler jeg det er meget svært at komme igang.
Da mine symptomer først er begyndt efter jeg er blevet pensionist, er det ikke et emne jeg har beskæftiget mig ret meget med før. Men da jeg begyndte at føle det lidt på egen krop, var det tiden til at undersøge nogle muligheder for at komme det lidt i forkøbet, så det ikke udviklede sig.
Jeg synes selv jeg prøver at komme igang og må sige at jeg følger en del af de råd der er nævnt i det jeg har fundet om emnet.
Jeg forsøger at komme ud i dagslyset, jeg holder mig igang, forsøger at spise sundt, spiser vitaminer og har noget social sammevær. Det det kniber med er nok min søvnrytme, da jeg aldrig har haft behov for så meget søvn, så det arbejder jeg med.
Lysterapi er heller ikke noget jeg har forsøgt, nok fordi jeg har brugt nogle af de andre metoder og det har hjulpet mig. Det er i øjeblikket meget sjældent jeg føler at jeg ikke kan komme igang om morgenen på grund af vejret, men påvirker det dig markant i hverdagen og du ikke selv kan komme over det, skal du nok tale med din læge om problemet.
Her er et par link til steder hvor du kan hente hjælp og råd:
sundhed.dk - Patienthåndbogen på Sundhed.dk
Oprettet den 02.02.2025
Årstiderne er forskellige alt efter om man bor på den nordlige eller den sydlige halvkugle. Så deles det igen op i traditionelle- og astronomiske årstider. Da vi jo bor på den nordlige halvkugle, er det den jeg hovedsagelig vil skrive mine indlæg ud fra.
Opdeling af halvkuglerne
Nordlige halvkugle

Traditionel
Vinter: 1. december til og med 28. februar
Forår: 1. marts til og med 31. maj
Sommer: 1. juni til og med 31. august
Efterår: 1. september til og med 30. november
Astronomisk
Vinter: 21. december til og med 20. marts
Forår: 21. marts til og med 20. juni
Sommer: 21. juni til og med 20. september
Efterår: 21. september til og med 20. december
Sydlige halvkugle

Traditionel
Vinter: 1. juni til og med 31. august
Forår: 1. september til og med 30. november
Sommer: 1. december til og med 28. februar
Efterår: 1. marts til og med 31. maj
Astronomisk
Vinter: 21. juni til og med 20. september
Forår: 21. september til og med 20. december
Sommer: 21. december til og med 20. marts
Efterår: 21. marts til og med 20. juni
Vinter (December - Februar)
Beskrivelse:
Vinteren er den koldeste årstid, hvor temperaturerne ofte ligger omkring frysepunktet. Dagene er korte, og der kan forekomme sne, frost og is.
Fordele:
- Mulighed for sne, som kan skabe en smuk og hyggelig stemning.
- Tid til hygge med stearinlys, varm kakao og vintermad.
- Jul og nytår bringer festligheder og samvær.
- Vinteraktiviteter som skøjteløb og skiløb, hvis vejret tillader det.
Ulemper:
- Meget kort dagslys – solen går tidligt ned.
- Kan føles trist og mørkt for mange (vinterdepression).
- Glatte veje og fortove kan gøre det besværligt at komme rundt.
- Høje varmeudgifter pga. kulden.
Forår (Marts - Maj)
Beskrivelse:
Foråret er præget af stigende temperaturer, længere dage og blomstrende natur. Træer og blomster begynder at springe ud, og dyrelivet bliver mere aktivt.
Fordele:
- Dagene bliver længere og lysere.
- Naturen vågner, og det er en smuk tid med blomstrende planter.
- Temperaturen stiger, hvilket gør det mere behageligt at være udenfor.
- Mulighed for at begynde havearbejde og nyde friske råvarer som asparges og rabarber.
Ulemper:
- Vejret kan være meget ustabilt med både sol, regn og nattefrost.
- Mange oplever pollenallergi på grund af blomstrende træer og planter.
- April kan være en lunefuld måned med pludselige temperatursvingninger.
Sommer (Juni - August)
Beskrivelse:
Sommeren er den varmeste tid på året med temperaturer ofte mellem 20-30°C. Dagene er lange, og mange danskere holder ferie og nyder udelivet.
Fordele:
- Lange, lyse aftener og solrige dage.
- Perfekt tid til strandture, grillmad og udendørsaktiviteter.
- Mange kulturelle og sociale arrangementer som festivaler og markeder.
- Mulighed for at dyrke frugt og grøntsager i haven.
Ulemper:
- Kan blive meget varmt og fugtigt, især i byerne.
- Myg og hvepse kan være irriterende.
- Risiko for tørke, som kan påvirke landbrug og haver.
- Turistområder og strande kan blive overfyldte.
Efterår (September - November)
Beskrivelse:
Efteråret er kendetegnet ved faldende temperaturer, kortere dage og smukke efterårsfarver. Bladene falder fra træerne, og vejret bliver ofte mere regnfuldt og blæsende.
Fordele:
- Smuk natur med gyldne farver.
- Hyggelig tid med indendørs aktiviteter, varme drikke og stearinlys.
- Friske råvarer som æbler, svampe og nødder.
- Mildt vejr i starten af sæsonen.
Ulemper:
- Dagene bliver kortere og mørkere.
- Regn og blæst kan gøre det mindre attraktivt at være udenfor.
- Risiko for storme og kraftig blæst.