Frokost Retter


Grillede hvidløgsmarinerede grøntsagsspyd (vegetar ret)

Ingredienser til 4 personer:

  • 1 squash, i skiver
  • 1 rød peberfrugt, i store stykker
  • 1 aubergine, i tern
  • 12 cherrytomater
  • 1 rødløg, i både

Marinade:

  • 3 fed hvidløg, presset
  • 4 spsk olivenolie
  • 1 spsk citronsaft
  • 1 tsk honning eller ahornsirup
  • Salt, peber og evt. lidt timian eller oregano

Fremgangsmåde:

Sådan gør du:

  1. Rør marinaden sammen.
  2. Vend grøntsagerne i marinaden og lad dem trække i mindst 30 min.
  3. Sæt dem på spyd og grill i ca. 10-12 min, vend undervejs.

Tip: Server med en yoghurt-hvidløg-dip eller fladbrød.

Bagte hvidløg med flutes og urtesmør

Ingredienser til 4 personer:

  • 2 hele hvidløg (hele hoveder, ikke feddene adskilt)
  • Olivenolie
  • 1 baguette eller 2 flutes
  • 100 g smør, blødt
  • Frisk persille, finthakket
  • Evt. lidt citronskal og salt

Fremgangsmåde:

  1. Tænd ovnen på 180 °C.
  2. Skær toppen af de hele hvidløg, så feddene er synlige.
  3. Dryp med olivenolie og pak ind i stanniol.
  4. Bag i 40-45 minutter til de er bløde og karamelliserede.
  5. Imens røres urtesmør: smør, persille, lidt revet citronskal og salt.
  6. Server det bagte hvidløg med lune flute og smør – gæsterne kan selv presse de bløde fed ud og smøre på brødet.

Hurtig makrelsalat med bønner og urter

Ingredienser til 4 personer: 

  • Makrelrester
  • 1 dåse hvide bønner eller kikærter
  • Finthakket løg eller forårsløg
  • Citronsaft, olivenolie, salt og peber
  • Friske krydderurter (fx persille eller mynte)

Fremgangsmåde: 

  1. Skyl bønnerne og bland med makrel og grønt.
  2. Vend med citron, olie og krydderurter.
  3. Lækkert som mellemmåltid eller til frokost.

Makrelfrikadeller

Ingredienser til 4 personer: 

  • Ca. 200-250 g makrelrester
  • 1 æg
  • 1 spsk havregryn eller rasp
  • 1 lille revet løg
  • Lidt citron, salt og peber

Fremgangsmåde: 

  1. Rør alle ingredienser sammen til en fars.
  2. Form små frikadeller og steg dem på panden i lidt olie.
  3. Server med kartoffelsalat, rugbrød eller som en lun snack.

Makrel i kartoffelwrap eller pandekage

Ingredienser til 4 personer: 

  • Kolde kartoffelskiver eller wrap/pandekage
  • Makrelrester
  • Salat eller spidskål
  • Lidt senneps- eller urtedressing

Fremgangsmåde: 

  1. Læg kartofler eller grønt på en wrap.
  2. Fordel makrel og dressing.
  3. Rul sammen og servér – kan tages med som madpakke.

Æggemad med makrel og grønt

Ingredienser til 4 personer: 

  • 2 kogte æg (hårdkogte eller smilende)
  • Rester af makrel i små stykker
  • Salatblade, tomat og agurk
  • Rugbrød eller andet brød

Fremgangsmåde: 

  1. Skær æggene i skiver og læg dem på brødet.
  2. Fordel makrel og grønt ovenpå.
  3. Drys evt. med lidt paprika eller karse for ekstra smag.

Makrelriletter på rugbrød

Ingredienser til 4 personer: 

  • Rester af makrel (grillet eller fra dåse)
  • 1 spsk cremefraiche eller skyr
  • 1 tsk dijonsennep
  • 1 tsk citronsaft
  • Frisk purløg eller dild
  • Salt og peber

Fremgangsmåde: 

  1. Mos makrellen med de øvrige ingredienser.
  2. Smag til og servér på rugbrød eller knækbrød.
  3. Toppes evt. med agurkeskiver eller syltede rødløg.

Sommerhus-makrelpasta med friske tomater og basilikum

Ingredienser til 4 personer: 

  • 350 g pasta (fx penne eller spaghetti)
  • 2 dåser makrel i tomat (drænet for overskydende væske)
  • 200 g cherrytomater, halverede
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 håndfuld frisk basilikum
  • Salt og peber
  • Parmesan eller anden hård ost (valgfrit)

Fremgangsmåde: 

  1. Kog pastaen som anvist.
  2. Varm olien i en pande og steg tomaterne, til de begynder at briste.
  3. Tilsæt makrel og lad det varme med 1-2 min.
  4. Vend pastaen i, krydr og pynt med basilikum og evt. ost.

🧺 God til en hurtig sommerhusskål med et glas hvidvin ved siden af.

Makrel på fladbrød med cremefraiche og urter

Ingredienser til 4 personer:

  • 4 hjemmebagte eller købte fladbrød/pitabunde
  • 2-3 makrelfileter (grillede eller fra dåse)
  • 1 dl cremefraiche (evt. 18 %)
  • 1 fed hvidløg (presset)
  • Frisk purløg, dild eller persille
  • 1 agurk i skiver
  • Salt, peber og citronsaft

Fremgangsmåde: 

  1. Rør hvidløg og krydderurter i cremefraichen, smag til med citron, salt og peber.
  2. Lun fladbrødene kort på grill eller i ovn.
  3. Smør med cremefraiche, læg agurk og makrel ovenpå og drys med friske krydderurter.
  4. Spis med hænderne – perfekt til en afslappet frokost.

Makrelsalat med æg og rugbrødscroutoner


Ingredienser til 4 personer:

  • 2 dåser makrel i tomat (drænet let)
  • 4 æg (kogt smilende og delt i halve)
  • ½ rødløg (i tynde skiver)
  • 1 agurk (i skiver eller tern)
  • 200 g blandet salat (fx spinat, rucola og hjertesalat)
  • 2 skiver rugbrød i tern, ristet sprødt
  • Dressing: 3 spsk cremefraiche, 1 spsk dijonsennep, 1 spsk citronsaft, salt og peber

Fremgangsmåde:

  1. Anret salaten på et stort fad.
  2. Fordel makrel, æg, løg, agurk og rugbrødscroutoner ovenpå.
  3. Dryp dressingen over og servér evt. med ekstra citron ved siden.

Avocado- og rejesalat

Ingredienser til 4 personer:

  • 250 g rejer (afdryppede, gerne fra bæredygtigt fiskeri)
  • 2 modne avocadoer
  • ½ rødløg, finthakket
  • 1 lille hjertesalat, grofthakket
  • ½ agurk, i tern
  • 8 cherrytomater, halveret
  • Saften fra ½ citron
  • 2 spsk skyr eller græsk yoghurt
  • 1 tsk dijonsennep
  • 1 spsk olivenolie
  • Salt og peber

Fremgangsmåde:

  1. Skær avocadoerne i tern, og vend dem i citronsaft for at undgå misfarvning.
  2. Bland skyr, sennep, olivenolie, salt og peber til en dressing.
  3. Bland rejer, rødløg, agurk, tomater og hjertesalat i en skål. Vend dressingen i.
  4. Server straks, evt. med et stykke ristet surdejsbrød.

Bagte æg med spinat og ost

Ingredienser til 4 personer:

  • 200 g frisk spinat
  • 1 spsk smør
  • 2 dl fløde
  • 100 g revet ost (f.eks. cheddar eller emmentaler)
  • 4 æg
  • Salt og peber
  • 1 knivspids muskatnød

Fremgangsmåde:

  1. Forvarm ovnen til 200°C.
  2. Svits spinaten i smør på en pande, indtil den falder sammen. Tilsæt fløde, salt, peber og muskatnød. Lad det simre i et par minutter.
  3. Fordel spinatblandingen i fire små ovnfaste skåle eller et stort fad. Drys ost over.
  4. Slå et æg ud i hver skål.
  5. Bag i ovnen i ca. 10-12 minutter, indtil æggehviderne er faste, men blommen stadig er let flydende.
  6. Servér med brød.

Æggekage med bacon og purløg

Ingredienser til 4 personer:

  • 8 æg
  • 1 dl mælk
  • ½ tsk salt
  • Peber efter smag
  • 1 spsk smør til stegning
  • 150 g bacon i skiver
  • 1 bundt purløg, hakket

Fremgangsmåde:

  1. Steg bacon sprødt på en pande, tag det af og læg det på køkkenrulle.
  2. Pisk æg, mælk, salt og peber sammen.
  3. Smelt smørret på panden og hæld æggeblandingen i. Steg ved lav varme i ca. 10-15 minutter, indtil æggemassen er fast.
  4. Drys bacon og purløg over æggekagen. Servér med rugbrød og evt. tomater.

Æbleflæsk (klassisk version)

Ingredienser til 4 personer:

  • 4 æbler (fx Belle de Boskoop eller Jonagold)
  • 200 g røget flæsk i skiver
  • 1 løg
  • 1 spsk smør
  • 1 tsk sukker
  • Salt og peber

Fremgangsmåde:

  1. Steg flæsket sprødt på en pande og læg det til side.
  2. Skær æblerne i både og hak løget fint.
  3. Steg æbler og løg i smør, til de bliver bløde.
  4. Tilsæt sukker, salt og peber, og lad det karamellisere lidt.
  5. Server med flæsket ovenpå rugbrød eller kartoffelmos.

Lammefrikadeller med krydderurter

Ingredienser til 4 personer:

  • 500 g hakket lammekød
  • 1 lille løg, revet
  • 2 fed hvidløg, presset
  • 1 æg
  • ½ dl rasp
  • ½ dl mælk
  • 1 håndfuld frisk persille, hakket
  • 1 tsk spidskommen
  • 1 tsk salt
  • Friskkværnet peber
  • Olie til stegning

Fremgangsmåde:

  1. Bland alle ingredienserne i en skål og rør farsen godt sammen.
  2. Lad farsen hvile i 10 minutter.
  3. Form små frikadeller og steg dem på en pande i olie ved middel varme i ca. 4-5 minutter på hver side.
  4. Server med en frisk salat og yoghurt-dressing.

Rugbrød med matsjes, løg og peberrod

Ingredienser til 4 personer:

  • 4 skiver rugbrød
  • 4 matsjesfileter
  • 1 rødløg (skåret i tynde ringe)
  • 2 spsk revet peberrod
  • 1 spsk dijonsennep
  • 2 spsk cremefraiche
  • 1 håndfuld friske urter (dild eller purløg)
  • Evt. syltede rødbeder eller cornichoner til servering

Fremgangsmåde:

  1. Rør cremefraiche og sennep sammen til en let dressing.
  2. Smør et tyndt lag dressing på rugbrødet.
  3. Læg en matsjesfilet på hver skive rugbrød og top med rødløgsringe og revet peberrod.
  4. Pynt med friske urter og servér med syltede rødbeder eller cornichoner for ekstra syre.

Klassisk Hollandsk matsjes-salat

Ingredienser til 4 personer:

  • 4 matsjes-sildefileter (skåret i mundrette stykker)
  • 2 kogte kartofler (skåret i tern)
  • 1 æble (ternet, gerne en syrlig sort som Granny Smith)
  • 1 rødløg (fint hakket)
  • 2 spsk kapers
  • 1 håndfuld frisk dild (grovhakket)
  • 2 spsk cremefraiche eller græsk yoghurt
  • 1 spsk grov sennep
  • 1 spsk citronsaft
  • 1 spsk olivenolie
  • Salt og peber efter smag

Fremgangsmåde:

  1. Kog kartoflerne, lad dem køle af, og skær dem i tern.

  2. Bland cremefraiche, sennep, citronsaft og olivenolie til en dressing. Smag til med salt og peber.

  3. Vend kartoffeltern, æble, rødløg og kapers med dressingen.

  4. Tilsæt sildestykkerne forsigtigt, så de ikke går i stykker.

  5. Drys med frisk dild og servér koldt – evt. med groft rugbrød eller ristet flute.


Klassisk karrysild med æble og løg

Ingredienser til 4 personer:

  • 4 marinerede sildefileter (drænet og skåret i mindre stykker)
  • 1 dl cremefraiche (eller skyr for en lettere version)
  • 2 spsk mayonnaise
  • 1 tsk dijonsennep
  • 1 tsk karry
  • ½ tsk sukker
  • ½ æble (fint ternet)
  • ½ rødløg (finthakket)
  • 1 spsk kapers (valgfrit)
  • Frisk dild til pynt

Fremgangsmåde:

  1. Rør cremefraiche, mayonnaise, sennep, karry og sukker sammen i en skål.
  2. Tilsæt æble, rødløg og kapers, og vend det godt rundt.
  3. Tilføj sildebidderne og bland forsigtigt.
  4. Lad det trække i køleskabet i mindst 30 minutter før servering.
  5. Server med rugbrød og pynt med frisk dild.

Fiskefrikadeller med remoulade og rugbrød

Ingredienser til 4 personer:

  • 500 g hakket fisk (torsk, sej eller en blanding)

  • 1 lille løg, revet

  • 1 dl mælk

  • 2 spsk hvedemel

  • 1 æg

  • 1 tsk salt

  • Peber efter smag

  • Smør og olie til stegning

Remoulade:

  • 1 dl mayonnaise
  • 1 dl skyr eller cremefraiche
  • 2 spsk finthakkede syltede agurker
  • 1 tsk sennep
  • 1 tsk karry
  • 1 spsk citronsaft
  • Salt og peber efter smag

Fremgangsmåde:

  1. Rør fiskefarsen sammen med løg, mælk, mel, æg, salt og peber. Lad den hvile i 15 minutter i køleskabet.
  2. Form små frikadeller og steg dem i en blanding af smør og olie ved middel varme i ca. 4-5 minutter på hver side.
  3. Bland ingredienserne til remouladen og smag til.
  4. Servér fiskefrikadellerne med rugbrød, remoulade og evt. lidt frisk dild.

Laksesalat med syltede agurker og avokado

Ingredienser til 4 personer:

  • 200 g røget laks (eller rester af bagt/stegt laks)
  • 1 avokado, skåret i skiver
  • 1 håndfuld salatblade (fx rucola, spinat eller feldsalat)
  • 50 g syltede agurker, skåret i tynde skiver
  • 1 lille rødløg, skåret i tynde skiver
  • 1 spsk olivenolie
  • 1 tsk citronsaft
  • Salt og peber efter smag
  • Frisk dild til pynt

Fremgangsmåde:

  1. Anret salatbladene på to tallerkener og fordel skiver af avokado, syltede agurker og rødløg ovenpå.
  2. Riv røget laks i mindre stykker og læg dem på salaten.
  3. Dryp med olivenolie og citronsaft, og krydr med salt og peber.
  4. Pynt med frisk dild og server med en skive groft brød.

Oksekødssandwich med smeltet ost

Ingredienser til 4 personer:

  • 200 g stegt oksekød (tynde skiver eller hakket)
  • 4 skiver fuldkornsbrød eller surdejsbrød
  • 4 skiver ost (fx cheddar eller gouda)
  • 1 håndfuld spinatblade
  • 1 spsk dijonsennep eller pesto
  • Smør til stegning

Fremgangsmåde:

  • Smør brødet med sennep eller pesto.
  • Læg spinat, oksekød og ost mellem to skiver brød for hver sandwich.
  • Steg sandwichene på en pande med lidt smør, indtil brødet er sprødt og osten er smeltet.
  • Server lune og nyd dem straks!

Oksekødsfrikadeller med rugbrød

Ingredienser til 4 personer:

  • 300 g hakket oksekød
  • 1 lille løg, revet
  • 1 æg
  • 2 spsk havregryn eller rasp
  • 1 tsk dijonsennep
  • Salt og peber
  • Rugbrød til servering
  • Tilbehør: syltede rødbeder, karse eller agurkeskiver

Fremgangsmåde:

  • Bland hakket oksekød, løg, æg, havregryn og sennep i en skål. Krydr med salt og peber.
  • Form farsen til små frikadeller.
  • Steg frikadellerne på en pande med lidt olie, indtil de er gennemstegte og gyldne.
  • Server frikadellerne på rugbrød med dit yndlingstilbehør.

Oksekødssalat med quinoa

Ingredienser til 4 personer:

  • 200 g stegt oksekød (fx rester af bøf eller hakket oksekød)
  • 1 dl quinoa (eller bulgur)
  • 1 håndfuld frisk spinat eller rucola
  • 1/2 avocado, skåret i skiver
  • 1 lille rødløg, finthakket
  • 8 cherrytomater, halveret
  • 1 spsk olivenolie
  • 1 tsk citronsaft
  • Salt og peber

Fremgangsmåde:

  • Kog quinoa efter anvisningen på pakken og lad det køle af.
  • Skær det stegte oksekød i små stykker eller skiver.
  • Bland quinoa med spinat, avocado, rødløg og cherrytomater i en stor skål.
  • Tilsæt oksekødet og vend salaten med olivenolie, citronsaft, salt og peber.
  • Server som en let frokost eller madpakke!

Wrap med oksekød og grønsager

Ingredienser til 4 personer:

  • 300 g hakket oksekød
  • 1 tsk spidskommen
  • 1 tsk paprika
  • 4 tortilla-wraps
  • 1 håndfuld blandet salat
  • 1 tomat, skåret i tern
  • 1/2 agurk, skåret i stave
  • 1 lille rødløg, finthakket
  • 4 spsk creme fraiche
  • 1 spsk sød chilisauce eller salsa (valgfrit)

Fremgangsmåde:

  • Steg hakket oksekød på en pande med spidskommen og paprika. Krydr med salt og peber.
  • Varm tortilla-wraps kort i ovnen eller på en tør pande.
  • Fordel salat, tomater, agurk og rødløg på midten af hver wrap.
  • Tilføj det stegte oksekød og top med creme fraiche og evt. chilisauce.
  • Rul wrapsen sammen og server!

Små kyllingetærter

Ingredienser til 4 personer:

  • 1 rulle tærtedej
  • 200 g kogt eller stegt kylling, strimlet
  • 100 g champignon, skåret i små tern
  • 1 løg, finthakket
  • 1 dl fløde
  • 1 æg
  • 50 g revet ost
  • Salt og peber

Fremgangsmåde:

  1. Forvarm ovnen til 180°C.
  2. Brug en rund udstikker (eller et glas) til at skære små cirkler af tærtedejen. Læg dem i små muffinforme eller på en bageplade.
  3. Steg løg og champignon på en pande, indtil de er bløde. Bland dem med kylling, fløde, æg, revet ost, salt og peber.
  4. Fyld de små tærtebunde med blandingen.
  5. Bag i ovnen i 15-20 minutter, indtil tærterne er gyldne og faste.
  6. Server varme eller lune med en lille pynt af frisk timian.

Kyllingeruller med flødeost og spinat

Ingredienser til 4 personer:

  • 2 store kyllingebrystfileter
  • 100 g frisk spinat
  • 50 g flødeost (evt. med urter)
  • 1 fed hvidløg, finthakket
  • Salt og peber
  • Olivenolie

Fremgangsmåde:

  1. Sautér spinaten kort i en pande med lidt olivenolie og hvidløg, indtil den falder sammen. Lad den køle af.
  2. Bland den afkølede spinat med flødeosten, og krydr med salt og peber.
  3. Skær kyllingebrysterne i tynde, brede fileter (bank dem evt. flade med en kødhammer).
  4. Fordel spinatblandingen på kyllingestykkerne, rul dem stramt sammen, og fastgør med tandstikker.
  5. Steg rullerne gyldne på en pande i lidt olivenolie, og skær dem i skiver, når de er færdige.
  6. Server som små skiver på en tallerken med en lille salat eller dip ved siden af.

Mini-baconruller med dadler og mandler

Ingredienser til 4 personer:

  • 12 skiver bacon
  • 12 friske eller tørrede dadler
  • 12 mandler
  • Tandstikker

Fremgangsmåde:

  1. Skær en lille åbning i hver daddel, og fjern stenen, hvis de ikke allerede er udstenede.
  2. Læg en mandel i hver daddel, og pak den ind i en skive bacon. Fastgør med en tandstik.
  3. Læg rullerne på en bageplade med bagepapir, og bag dem i ovnen ved 200°C i ca. 12-15 minutter, eller indtil baconet er sprødt.
  4. Server straks som små mundrette hapsere.

Tips:

Retten kan nemt kombineres med lidt frisk grøn salat eller en lille skive ristet brød for at gøre den endnu mere forret-agtig.


Kyllingespyd med honning og lime

Ingredienser til 4 personer:

  • 2 stk. Kyllingebrystfileter, skåret i mundrette stykker

  • 2 spsk. Honning

  • 1 spsk. Sojasauce

  • Saft og skal af 1 lime

  • 1 fed Hvidløg, finthakket

  • 1 tesk. Paprika

  • Salt og peber

  • Træspyd (læg dem i vand, hvis de skal i ovnen)

Fremgangsmåde:

  1. Bland honning, sojasauce, limesaft, limeskal, hvidløg, paprika, salt og peber til en marinade.
  2. Vend kyllingestykkerne i marinaden, og lad dem trække i mindst 30 minutter (eller længere for ekstra smag).
  3. Træk kyllingestykkerne på spyddene.
  4. Grill dem på en pande eller steg dem i ovnen ved 200°C i 10-12 minutter, indtil de er gennemstegte og gyldne.
  5. Server med en lille skål dip, f.eks. en frisk cremefraiche-dressing med lidt lime.

Sprødstegt svinebryst med æblekompot

Ingredienser til 4 personer:

  • 300 g Svinebryst (eller flæsk) i tynde skiver

  • 2 æbler, skrællet og skåret i små tern

  • 1 spsk. Sukker

  • 1 tesk. Citronsaft

  • 1/2 tesk. Kanel (valgfrit)

  • Frisk timian til pynt

Fremgangsmåde:

  1. Steg svinebrystskiverne sprøde på en pande, og læg dem på køkkenrulle for at dryppe af
  2. Kom æbleternene i en lille gryde med sukker, citronsaft og eventuelt kanel. Lad det simre 5-7 minutter, indtil æblerne er møre og let karamelliserede

  3. Server en skive sprødstegt svinebryst med en skefuld æblekompot ovenpå. Pynt med frisk timian

Tips:

Retten kan nemt kombineres med lidt frisk grøn salat eller en lille skive ristet brød for at gøre den endnu mere forret-agtig.