Grillede hvidløgsmarinerede grøntsagsspyd (vegetar ret)
Ingredienser til 4 personer:
- 1 squash, i skiver
- 1 rød peberfrugt, i store stykker
- 1 aubergine, i tern
- 12 cherrytomater
- 1 rødløg, i både
Marinade:
- 3 fed hvidløg, presset
- 4 spsk olivenolie
- 1 spsk citronsaft
- 1 tsk honning eller ahornsirup
- Salt, peber og evt. lidt timian eller oregano
Fremgangsmåde:
Sådan gør du:
- Rør marinaden sammen.
- Vend grøntsagerne i marinaden og lad dem trække i mindst 30 min.
- Sæt dem på spyd og grill i ca. 10-12 min, vend undervejs.
Tip: Server med en yoghurt-hvidløg-dip eller fladbrød.
Bagte hvidløg med flutes og urtesmør
Ingredienser til 4 personer:
- 2 hele hvidløg (hele hoveder, ikke feddene adskilt)
- Olivenolie
- 1 baguette eller 2 flutes
- 100 g smør, blødt
- Frisk persille, finthakket
- Evt. lidt citronskal og salt
Fremgangsmåde:
- Tænd ovnen på 180 °C.
- Skær toppen af de hele hvidløg, så feddene er synlige.
- Dryp med olivenolie og pak ind i stanniol.
- Bag i 40-45 minutter til de er bløde og karamelliserede.
- Imens røres urtesmør: smør, persille, lidt revet citronskal og salt.
- Server det bagte hvidløg med lune flute og smør – gæsterne kan selv presse de bløde fed ud og smøre på brødet.
Hurtig makrelsalat med bønner og urter
Ingredienser til 4 personer:
- Makrelrester
- 1 dåse hvide bønner eller kikærter
- Finthakket løg eller forårsløg
- Citronsaft, olivenolie, salt og peber
- Friske krydderurter (fx persille eller mynte)
Fremgangsmåde:
- Skyl bønnerne og bland med makrel og grønt.
- Vend med citron, olie og krydderurter.
- Lækkert som mellemmåltid eller til frokost.
Makrelfrikadeller
Ingredienser til 4 personer:
- Ca. 200-250 g makrelrester
- 1 æg
- 1 spsk havregryn eller rasp
- 1 lille revet løg
- Lidt citron, salt og peber
Fremgangsmåde:
- Rør alle ingredienser sammen til en fars.
- Form små frikadeller og steg dem på panden i lidt olie.
- Server med kartoffelsalat, rugbrød eller som en lun snack.
Makrel i kartoffelwrap eller pandekage
Ingredienser til 4 personer:
- Kolde kartoffelskiver eller wrap/pandekage
- Makrelrester
- Salat eller spidskål
- Lidt senneps- eller urtedressing
Fremgangsmåde:
- Læg kartofler eller grønt på en wrap.
- Fordel makrel og dressing.
- Rul sammen og servér – kan tages med som madpakke.
Æggemad med makrel og grønt
Ingredienser til 4 personer:
- 2 kogte æg (hårdkogte eller smilende)
- Rester af makrel i små stykker
- Salatblade, tomat og agurk
- Rugbrød eller andet brød
Fremgangsmåde:
- Skær æggene i skiver og læg dem på brødet.
- Fordel makrel og grønt ovenpå.
- Drys evt. med lidt paprika eller karse for ekstra smag.
Makrelriletter på rugbrød
Ingredienser til 4 personer:
- Rester af makrel (grillet eller fra dåse)
- 1 spsk cremefraiche eller skyr
- 1 tsk dijonsennep
- 1 tsk citronsaft
- Frisk purløg eller dild
- Salt og peber
Fremgangsmåde:
- Mos makrellen med de øvrige ingredienser.
- Smag til og servér på rugbrød eller knækbrød.
- Toppes evt. med agurkeskiver eller syltede rødløg.
Sommerhus-makrelpasta med friske tomater og basilikum
Ingredienser til 4 personer:
- 350 g pasta (fx penne eller spaghetti)
- 2 dåser makrel i tomat (drænet for overskydende væske)
- 200 g cherrytomater, halverede
- 2 spsk olivenolie
- 1 håndfuld frisk basilikum
- Salt og peber
- Parmesan eller anden hård ost (valgfrit)
Fremgangsmåde:
- Kog pastaen som anvist.
- Varm olien i en pande og steg tomaterne, til de begynder at briste.
- Tilsæt makrel og lad det varme med 1-2 min.
- Vend pastaen i, krydr og pynt med basilikum og evt. ost.
🧺 God til en hurtig sommerhusskål med et glas hvidvin ved siden af.
Makrel på fladbrød med cremefraiche og urter
Ingredienser til 4 personer:
- 4 hjemmebagte eller købte fladbrød/pitabunde
- 2-3 makrelfileter (grillede eller fra dåse)
- 1 dl cremefraiche (evt. 18 %)
- 1 fed hvidløg (presset)
- Frisk purløg, dild eller persille
- 1 agurk i skiver
- Salt, peber og citronsaft
Fremgangsmåde:
- Rør hvidløg og krydderurter i cremefraichen, smag til med citron, salt og peber.
- Lun fladbrødene kort på grill eller i ovn.
- Smør med cremefraiche, læg agurk og makrel ovenpå og drys med friske krydderurter.
- Spis med hænderne – perfekt til en afslappet frokost.
Makrelsalat med æg og rugbrødscroutoner
Ingredienser til 4 personer:
- 2 dåser makrel i tomat (drænet let)
- 4 æg (kogt smilende og delt i halve)
- ½ rødløg (i tynde skiver)
- 1 agurk (i skiver eller tern)
- 200 g blandet salat (fx spinat, rucola og hjertesalat)
- 2 skiver rugbrød i tern, ristet sprødt
- Dressing: 3 spsk cremefraiche, 1 spsk dijonsennep, 1 spsk citronsaft, salt og peber
Fremgangsmåde:
- Anret salaten på et stort fad.
- Fordel makrel, æg, løg, agurk og rugbrødscroutoner ovenpå.
- Dryp dressingen over og servér evt. med ekstra citron ved siden.
Avocado- og rejesalat
Ingredienser til 4 personer:
- 250 g rejer (afdryppede, gerne fra bæredygtigt fiskeri)
- 2 modne avocadoer
- ½ rødløg, finthakket
- 1 lille hjertesalat, grofthakket
- ½ agurk, i tern
- 8 cherrytomater, halveret
- Saften fra ½ citron
- 2 spsk skyr eller græsk yoghurt
- 1 tsk dijonsennep
- 1 spsk olivenolie
- Salt og peber
Fremgangsmåde:
- Skær avocadoerne i tern, og vend dem i citronsaft for at undgå misfarvning.
- Bland skyr, sennep, olivenolie, salt og peber til en dressing.
- Bland rejer, rødløg, agurk, tomater og hjertesalat i en skål. Vend dressingen i.
- Server straks, evt. med et stykke ristet surdejsbrød.
Bagte æg med spinat og ost
Ingredienser til 4 personer:
- 200 g frisk spinat
- 1 spsk smør
- 2 dl fløde
- 100 g revet ost (f.eks. cheddar eller emmentaler)
- 4 æg
- Salt og peber
- 1 knivspids muskatnød
Fremgangsmåde:
- Forvarm ovnen til 200°C.
- Svits spinaten i smør på en pande, indtil den falder sammen. Tilsæt fløde, salt, peber og muskatnød. Lad det simre i et par minutter.
- Fordel spinatblandingen i fire små ovnfaste skåle eller et stort fad. Drys ost over.
- Slå et æg ud i hver skål.
- Bag i ovnen i ca. 10-12 minutter, indtil æggehviderne er faste, men blommen stadig er let flydende.
- Servér med brød.
Æggekage med bacon og purløg
Ingredienser til 4 personer:
- 8 æg
- 1 dl mælk
- ½ tsk salt
- Peber efter smag
- 1 spsk smør til stegning
- 150 g bacon i skiver
- 1 bundt purløg, hakket
Fremgangsmåde:
- Steg bacon sprødt på en pande, tag det af og læg det på køkkenrulle.
- Pisk æg, mælk, salt og peber sammen.
- Smelt smørret på panden og hæld æggeblandingen i. Steg ved lav varme i ca. 10-15 minutter, indtil æggemassen er fast.
- Drys bacon og purløg over æggekagen. Servér med rugbrød og evt. tomater.
Æbleflæsk (klassisk version)
Ingredienser til 4 personer:
- 4 æbler (fx Belle de Boskoop eller Jonagold)
- 200 g røget flæsk i skiver
- 1 løg
- 1 spsk smør
- 1 tsk sukker
- Salt og peber
Fremgangsmåde:
- Steg flæsket sprødt på en pande og læg det til side.
- Skær æblerne i både og hak løget fint.
- Steg æbler og løg i smør, til de bliver bløde.
- Tilsæt sukker, salt og peber, og lad det karamellisere lidt.
- Server med flæsket ovenpå rugbrød eller kartoffelmos.
Lammefrikadeller med krydderurter
Ingredienser til 4 personer:
- 500 g hakket lammekød
- 1 lille løg, revet
- 2 fed hvidløg, presset
- 1 æg
- ½ dl rasp
- ½ dl mælk
- 1 håndfuld frisk persille, hakket
- 1 tsk spidskommen
- 1 tsk salt
- Friskkværnet peber
- Olie til stegning
Fremgangsmåde:
- Bland alle ingredienserne i en skål og rør farsen godt sammen.
- Lad farsen hvile i 10 minutter.
- Form små frikadeller og steg dem på en pande i olie ved middel varme i ca. 4-5 minutter på hver side.
- Server med en frisk salat og yoghurt-dressing.
Rugbrød med matsjes, løg og peberrod
Ingredienser til 4 personer:
- 4 skiver rugbrød
- 4 matsjesfileter
- 1 rødløg (skåret i tynde ringe)
- 2 spsk revet peberrod
- 1 spsk dijonsennep
- 2 spsk cremefraiche
- 1 håndfuld friske urter (dild eller purløg)
- Evt. syltede rødbeder eller cornichoner til servering
Fremgangsmåde:
- Rør cremefraiche og sennep sammen til en let dressing.
- Smør et tyndt lag dressing på rugbrødet.
- Læg en matsjesfilet på hver skive rugbrød og top med rødløgsringe og revet peberrod.
- Pynt med friske urter og servér med syltede rødbeder eller cornichoner for ekstra syre.
Klassisk Hollandsk matsjes-salat
Ingredienser til 4 personer:
- 4 matsjes-sildefileter (skåret i mundrette stykker)
- 2 kogte kartofler (skåret i tern)
- 1 æble (ternet, gerne en syrlig sort som Granny Smith)
- 1 rødløg (fint hakket)
- 2 spsk kapers
- 1 håndfuld frisk dild (grovhakket)
- 2 spsk cremefraiche eller græsk yoghurt
- 1 spsk grov sennep
- 1 spsk citronsaft
- 1 spsk olivenolie
- Salt og peber efter smag
Fremgangsmåde:
Kog kartoflerne, lad dem køle af, og skær dem i tern.
Bland cremefraiche, sennep, citronsaft og olivenolie til en dressing. Smag til med salt og peber.
Vend kartoffeltern, æble, rødløg og kapers med dressingen.
Tilsæt sildestykkerne forsigtigt, så de ikke går i stykker.
Drys med frisk dild og servér koldt – evt. med groft rugbrød eller ristet flute.
Klassisk karrysild med æble og løg
Ingredienser til 4 personer:
- 4 marinerede sildefileter (drænet og skåret i mindre stykker)
- 1 dl cremefraiche (eller skyr for en lettere version)
- 2 spsk mayonnaise
- 1 tsk dijonsennep
- 1 tsk karry
- ½ tsk sukker
- ½ æble (fint ternet)
- ½ rødløg (finthakket)
- 1 spsk kapers (valgfrit)
- Frisk dild til pynt
Fremgangsmåde:
- Rør cremefraiche, mayonnaise, sennep, karry og sukker sammen i en skål.
- Tilsæt æble, rødløg og kapers, og vend det godt rundt.
- Tilføj sildebidderne og bland forsigtigt.
- Lad det trække i køleskabet i mindst 30 minutter før servering.
- Server med rugbrød og pynt med frisk dild.
Fiskefrikadeller med remoulade og rugbrød
Ingredienser til 4 personer:
500 g hakket fisk (torsk, sej eller en blanding)
1 lille løg, revet
1 dl mælk
2 spsk hvedemel
1 æg
1 tsk salt
Peber efter smag
Smør og olie til stegning
Remoulade:
- 1 dl mayonnaise
- 1 dl skyr eller cremefraiche
- 2 spsk finthakkede syltede agurker
- 1 tsk sennep
- 1 tsk karry
- 1 spsk citronsaft
- Salt og peber efter smag
Fremgangsmåde:
- Rør fiskefarsen sammen med løg, mælk, mel, æg, salt og peber. Lad den hvile i 15 minutter i køleskabet.
- Form små frikadeller og steg dem i en blanding af smør og olie ved middel varme i ca. 4-5 minutter på hver side.
- Bland ingredienserne til remouladen og smag til.
- Servér fiskefrikadellerne med rugbrød, remoulade og evt. lidt frisk dild.
Laksesalat med syltede agurker og avokado
Ingredienser til 4 personer:
- 200 g røget laks (eller rester af bagt/stegt laks)
- 1 avokado, skåret i skiver
- 1 håndfuld salatblade (fx rucola, spinat eller feldsalat)
- 50 g syltede agurker, skåret i tynde skiver
- 1 lille rødløg, skåret i tynde skiver
- 1 spsk olivenolie
- 1 tsk citronsaft
- Salt og peber efter smag
- Frisk dild til pynt
Fremgangsmåde:
- Anret salatbladene på to tallerkener og fordel skiver af avokado, syltede agurker og rødløg ovenpå.
- Riv røget laks i mindre stykker og læg dem på salaten.
- Dryp med olivenolie og citronsaft, og krydr med salt og peber.
- Pynt med frisk dild og server med en skive groft brød.
Oksekødssandwich med smeltet ost
Ingredienser til 4 personer:
- 200 g stegt oksekød (tynde skiver eller hakket)
- 4 skiver fuldkornsbrød eller surdejsbrød
- 4 skiver ost (fx cheddar eller gouda)
- 1 håndfuld spinatblade
- 1 spsk dijonsennep eller pesto
- Smør til stegning
Fremgangsmåde:
- Smør brødet med sennep eller pesto.
- Læg spinat, oksekød og ost mellem to skiver brød for hver sandwich.
- Steg sandwichene på en pande med lidt smør, indtil brødet er sprødt og osten er smeltet.
- Server lune og nyd dem straks!
Oksekødsfrikadeller med rugbrød
Ingredienser til 4 personer:
- 300 g hakket oksekød
- 1 lille løg, revet
- 1 æg
- 2 spsk havregryn eller rasp
- 1 tsk dijonsennep
- Salt og peber
- Rugbrød til servering
- Tilbehør: syltede rødbeder, karse eller agurkeskiver
Fremgangsmåde:
- Bland hakket oksekød, løg, æg, havregryn og sennep i en skål. Krydr med salt og peber.
- Form farsen til små frikadeller.
- Steg frikadellerne på en pande med lidt olie, indtil de er gennemstegte og gyldne.
- Server frikadellerne på rugbrød med dit yndlingstilbehør.
Oksekødssalat med quinoa
Ingredienser til 4 personer:
- 200 g stegt oksekød (fx rester af bøf eller hakket oksekød)
- 1 dl quinoa (eller bulgur)
- 1 håndfuld frisk spinat eller rucola
- 1/2 avocado, skåret i skiver
- 1 lille rødløg, finthakket
- 8 cherrytomater, halveret
- 1 spsk olivenolie
- 1 tsk citronsaft
- Salt og peber
Fremgangsmåde:
- Kog quinoa efter anvisningen på pakken og lad det køle af.
- Skær det stegte oksekød i små stykker eller skiver.
- Bland quinoa med spinat, avocado, rødløg og cherrytomater i en stor skål.
- Tilsæt oksekødet og vend salaten med olivenolie, citronsaft, salt og peber.
- Server som en let frokost eller madpakke!
Wrap med oksekød og grønsager
Ingredienser til 4 personer:
- 300 g hakket oksekød
- 1 tsk spidskommen
- 1 tsk paprika
- 4 tortilla-wraps
- 1 håndfuld blandet salat
- 1 tomat, skåret i tern
- 1/2 agurk, skåret i stave
- 1 lille rødløg, finthakket
- 4 spsk creme fraiche
- 1 spsk sød chilisauce eller salsa (valgfrit)
Fremgangsmåde:
- Steg hakket oksekød på en pande med spidskommen og paprika. Krydr med salt og peber.
- Varm tortilla-wraps kort i ovnen eller på en tør pande.
- Fordel salat, tomater, agurk og rødløg på midten af hver wrap.
- Tilføj det stegte oksekød og top med creme fraiche og evt. chilisauce.
- Rul wrapsen sammen og server!
Små kyllingetærter
Ingredienser til 4 personer:
- 1 rulle tærtedej
- 200 g kogt eller stegt kylling, strimlet
- 100 g champignon, skåret i små tern
- 1 løg, finthakket
- 1 dl fløde
- 1 æg
- 50 g revet ost
- Salt og peber
Fremgangsmåde:
- Forvarm ovnen til 180°C.
- Brug en rund udstikker (eller et glas) til at skære små cirkler af tærtedejen. Læg dem i små muffinforme eller på en bageplade.
- Steg løg og champignon på en pande, indtil de er bløde. Bland dem med kylling, fløde, æg, revet ost, salt og peber.
- Fyld de små tærtebunde med blandingen.
- Bag i ovnen i 15-20 minutter, indtil tærterne er gyldne og faste.
- Server varme eller lune med en lille pynt af frisk timian.
Kyllingeruller med flødeost og spinat
Ingredienser til 4 personer:
- 2 store kyllingebrystfileter
- 100 g frisk spinat
- 50 g flødeost (evt. med urter)
- 1 fed hvidløg, finthakket
- Salt og peber
- Olivenolie
Fremgangsmåde:
- Sautér spinaten kort i en pande med lidt olivenolie og hvidløg, indtil den falder sammen. Lad den køle af.
- Bland den afkølede spinat med flødeosten, og krydr med salt og peber.
- Skær kyllingebrysterne i tynde, brede fileter (bank dem evt. flade med en kødhammer).
- Fordel spinatblandingen på kyllingestykkerne, rul dem stramt sammen, og fastgør med tandstikker.
- Steg rullerne gyldne på en pande i lidt olivenolie, og skær dem i skiver, når de er færdige.
- Server som små skiver på en tallerken med en lille salat eller dip ved siden af.
Mini-baconruller med dadler og mandler
Ingredienser til 4 personer:
- 12 skiver bacon
- 12 friske eller tørrede dadler
- 12 mandler
- Tandstikker
Fremgangsmåde:
- Skær en lille åbning i hver daddel, og fjern stenen, hvis de ikke allerede er udstenede.
- Læg en mandel i hver daddel, og pak den ind i en skive bacon. Fastgør med en tandstik.
- Læg rullerne på en bageplade med bagepapir, og bag dem i ovnen ved 200°C i ca. 12-15 minutter, eller indtil baconet er sprødt.
- Server straks som små mundrette hapsere.
Tips:
Retten kan nemt kombineres med lidt frisk grøn salat eller en lille skive ristet brød for at gøre den endnu mere forret-agtig.
Kyllingespyd med honning og lime
Ingredienser til 4 personer:
2 stk. Kyllingebrystfileter, skåret i mundrette stykker
2 spsk. Honning
1 spsk. Sojasauce
Saft og skal af 1 lime
1 fed Hvidløg, finthakket
1 tesk. Paprika
Salt og peber
Træspyd (læg dem i vand, hvis de skal i ovnen)
Fremgangsmåde:
- Bland honning, sojasauce, limesaft, limeskal, hvidløg, paprika, salt og peber til en marinade.
- Vend kyllingestykkerne i marinaden, og lad dem trække i mindst 30 minutter (eller længere for ekstra smag).
- Træk kyllingestykkerne på spyddene.
- Grill dem på en pande eller steg dem i ovnen ved 200°C i 10-12 minutter, indtil de er gennemstegte og gyldne.
- Server med en lille skål dip, f.eks. en frisk cremefraiche-dressing med lidt lime.
Sprødstegt svinebryst med æblekompot
Ingredienser til 4 personer:
300 g Svinebryst (eller flæsk) i tynde skiver
2 æbler, skrællet og skåret i små tern
1 spsk. Sukker
1 tesk. Citronsaft
1/2 tesk. Kanel (valgfrit)
Frisk timian til pynt
Fremgangsmåde:
- Steg svinebrystskiverne sprøde på en pande, og læg dem på køkkenrulle for at dryppe af
Kom æbleternene i en lille gryde med sukker, citronsaft og eventuelt kanel. Lad det simre 5-7 minutter, indtil æblerne er møre og let karamelliserede
Server en skive sprødstegt svinebryst med en skefuld æblekompot ovenpå. Pynt med frisk timian
Tips:
Retten kan nemt kombineres med lidt frisk grøn salat eller en lille skive ristet brød for at gøre den endnu mere forret-agtig.