Middags Retter


Hvidløgs- og citronmarineret kylling til grillen

Ingredienser til 4 personer:

  • 600-700 g kyllingebryst eller -overlår uden ben
  • 4 fed hvidløg, presset
  • Skal og saft fra 1 citron
  • 3 spsk olivenolie
  • 1 tsk dijonsennep
  • 1 tsk tørret rosmarin eller frisk, hakket
  • Salt og peber

Fremgangsmåde:

  1. Rør marinaden sammen og læg kyllingen i en pose eller skål med det.
  2. Lad trække i min. 1 time, gerne natten over.
  3. Grill kyllingen ca. 5-6 min på hver side ved middel varme.

Tip: God med grillede majskolber og kartoffelsalat med hvidløg i dressingen. 

Cremet hvidløgsrisotto med svampe og parmesan

Ingredienser til 4 personer:

  • 2 spsk olivenolie eller smør
  • 1 løg, finthakket
  • 4 fed hvidløg, finthakket
  • 300 g risottoris (f.eks. arborio)
  • 1 dl hvidvin (kan udelades eller erstattes med mere bouillon)
  • Ca. 8 dl grøntsagsbouillon
  • 250 g champignon eller portobellosvampe, skåret i skiver
  • 50 g friskrevet parmesan (eller vegetarisk alternativ)
  • 1 spsk smør (til sidst)
  • Frisk persille eller timian til pynt
  • Salt og peber

Fremgangsmåde:

  1. Varm olie eller smør i en gryde. Svits løg og hvidløg blidt i 2-3 min – det skal ikke brune.
  2. Tilsæt risene og lad dem stege med i 1-2 minutter under omrøring.
  3. Hæld hvidvin i og lad den koge ind.
  4. Tilsæt lidt af bouillonen ad gangen, og rør jævnligt. Når risene har absorberet væsken, tilsættes mere. Fortsæt i ca. 20 minutter, til risene er møre med lidt bid.
  5. Imens steges svampene separat i lidt olie på en pande, til de er gyldne og har smidt væske. Krydr med salt og peber.
  6. Når risottoen er cremet og færdig, tilsættes de stegte svampe, smør og parmesan.
  7. Smag til med salt og peber, og pynt med urter.

Serveringsforslag:
Server med en frisk grøn salat med citronvinaigrette og evt. et stykke groft brød.

Kylling i flødesauce med hvidløg og spinat

Ingredienser til 4 personer:

  • 600 g kyllingebryst eller overlår uden ben
  • 5 fed hvidløg, finthakket
  • 2 dl fløde
  • 1 dl kyllingebouillon
  • 100 g frisk spinat
  • 1 løg, hakket
  • Smør eller olie til stegning
  • Salt, peber og evt. lidt revet parmesan

Fremgangsmåde:

  1. Steg kyllingestykkerne i lidt smør eller olie til de er gyldne. Tag dem af panden.
  2. Sautér løg og hvidløg på samme pande – pas på det ikke branker.
  3. Tilsæt bouillon og fløde, lad det simre lidt.
  4. Kom spinaten i og lad den falde sammen.
  5. Læg kyllingen tilbage i saucen og lad det simre i 10-15 minutter.
  6. Smag til med salt, peber og evt. lidt parmesan.
  7. Server med ris, pasta eller kartoffelmos.

Lun makrelsalat med grillede kartofler og sennepsdressing

Ingredienser til 4 personer: 

  • 500 g små kartofler, forkogte og delt i halve
  • 4 friske makrelfileter eller 2 dåser makrel (drænet)
  • 1 håndfuld spæde spinatblade eller feldsalat
  • 1 rødløg i tynde skiver
  • Dressing: 2 spsk olivenolie, 1 spsk grov sennep, 1 spsk honning, 1 spsk æbleeddike, salt & peber

Fremgangsmåde: 

  1. Grill de halve kartofler, til de er gyldne.
  2. Bland dem med salatblade, løg og makrel i et stort fad.
  3. Rør dressingen sammen og hæld over.
  4. Servér lunt eller ved stuetemperatur – perfekt til en sommeraften.

Friske makrelfileter på grill med ramsløg smør

Ingredienser til 4 personer:

  • 4 makrelfileter (uden ben)
  • Saft af ½ citron
  • 50 g smør
  • 1 lille håndfuld frisk ramsløg (eller persille)
  • Salt og peber

Fremgangsmåde: 

  1. Hak ramsløg fint og rør det i smørret sammen med lidt citronsaft, salt og peber.
  2. Læg fileterne på grillen (skindsiden ned), pensl med smørret og grill 2-3 min.
  3. Vend forsigtigt og giv dem 1 minut på kødsiden.
  4. Servér med grillede grøntsager eller kartoffelsalat.

🧑‍🍳 Tip: Ramsløg kan skiftes ud med hvidløg og dild, hvis sæsonen er ovre.

Lun makrelgryde med kartofler og porre

Ingredienser til 4 personer: 

  • 500 g kogte kartofler i skiver
  • 1 porre i skiver
  • 1 løg, hakket
  • 1 spsk smør eller olie
  • 2 dåser makrel i tomat
  • 1 dl fløde eller madlavningsfløde
  • Frisk dild
  • Salt og peber

Fremgangsmåde: 

  1. Svits løg og porre i smør, til det er blødt.
  2. Tilsæt kartoflerne og varm dem godt igennem.
  3. Rør makrel og fløde i. Smag til med salt, peber og lidt dild.
  4. Varm igennem og servér med groft brød eller grøn salat.

Grillet makrel med citron og krydderurter

Ingredienser til 4 personer: 

  • 4 hele rensede makrel (ca. 250 g hver)
  • 2 økologiske citroner i skiver
  • 4 fed hvidløg (knuste)
  • Friske krydderurter (fx dild, persille og timian)
  • Olivenolie
  • Salt og peber

Fremgangsmåde:   

  1. Rids makrellerne let og gnid dem med salt, peber og lidt olivenolie.
  2. Fyld maven med citronskiver, hvidløg og krydderurter.
  3. Grill dem 4-5 min på hver side ved direkte varme (grillrist smurt let eller brug fiske-rist).
  4. Server med nye kartofler og en grøn salat.

Spinat- og kikærtecurry med karry (vegetarisk og fuld af smag)

Ingredienser til 4 personer:

  • 400 g kikærter (drænet)
  • 250 g frisk spinat
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 1 løg, hakket
  • 2 fed hvidløg, presset
  • 1 spsk karry
  • 1 tsk spidskommen
  • 1 dl kokosmælk
  • 2 spsk olie
  • Salt og peber

Fremgangsmåde:

  1. Steg løg og hvidløg i olie, til det er blødt.
  2. Tilsæt karry og spidskommen, og steg i 1 minut.
  3. Hæld de hakkede tomater og kikærterne i gryden, og lad det simre i 10 minutter.
  4. Tilsæt spinaten og kokosmælken, og lad det simre i yderligere 5 minutter.
  5. Smag til med salt og peber. Server evt. med ris eller naanbrød.

Laks i fad med spinat og flødeost (simpelt og lækkert)

Ingredienser til 4 personer:

  • 4 laksefileter
  • 300 g frisk spinat
  • 200 g flødeost (fx med urter eller neutral)
  • 1 dl fløde
  • 2 fed hvidløg, presset
  • Salt og peber
  • Citronsaft

Fremgangsmåde:

  1. Forvarm ovnen til 200°C.
  2. Skyl spinaten og lad den dryppe af.
  3. Læg spinaten i et ovnfast fad og fordel flødeosten ovenpå.
  4. Placer laksefileterne ovenpå, krydr med salt, peber og citronsaft.
  5. Hæld fløden over og bag i ca. 20 minutter.

Grillede reje spyd med karrymarinade

Ingredienser til 4 personer:

  • 400 g store rejer (gerne rå, f.eks. tigerrejer)
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 spsk citronsaft
  • 2 tsk karrypulver
  • ½ tsk paprika
  • 1 fed hvidløg, presset
  • 1 spsk honning
  • Salt og peber
  • Træspyd (læg dem i vand i 30 min. før brug, så de ikke brænder)

Tilbehør:

  • En let salat med rucola, agurk, mango og ristede nødder
  • En kold yoghurtdressing med hvidløg og citron

Fremgangsmåde:

  1. Forbered marinaden: Bland olivenolie, citronsaft, karry, paprika, hvidløg, honning, salt og peber i en skål.
  2. Mariner rejerne: Vend rejerne i marinaden, og lad dem trække i 30-60 minutter i køleskabet.
  3. Sæt på spyd: Træk rejerne på træspyddene.
  4. Grill dem: Grill rejerne ved direkte varme i 2-3 minutter på hver side, til de er røde og faste.
  5. Servering: Server med en frisk salat og yoghurtdressing.

Rejer i cremet karrysauce

Ingredienser til 4 personer:

  • 300 g rejer
  • 1 løg, finthakket
  • 1 fed hvidløg, finthakket
  • 1 spsk karrypulver
  • 1 tsk gurkemeje (valgfrit)
  • 2 dl kokosmælk
  • 1 dl grøntsagsbouillon
  • ½ rød chili, finthakket (kan udelades)
  • 1 spsk citronsaft
  • 1 spsk olie til stegning
  • Salt og peber
  • 200 g jasminris

Fremgangsmåde:

  1. Kog risene efter anvisningen på pakken.
  2. Varm olien i en pande, og steg løg og hvidløg til de er bløde.
  3. Tilsæt karry og gurkemeje, og lad det stege kort for at frigive smagene.
  4. Hæld kokosmælk og bouillon i, og lad det simre i 5 minutter.
  5. Tilsæt rejer, chili og citronsaft, og lad det varme igennem i et par minutter. Smag til med salt og peber.
  6. Server med ris og evt. frisk koriander på toppen.

Wok med rejer og hvidkål

Ingredienser til 4 personer:

  • 300 g rejer
  • ½ hvidkål, fintsnittet
  • 2 gulerødder, i tynde strimler
  • 2 forårsløg, snittet
  • 1 rød peberfrugt, i strimler
  • 2 fed hvidløg, finthakket
  • 1 spsk friskrevet ingefær
  • 2 spsk sojasauce
  • 1 tsk sesamolie
  • 2 spsk olie til stegning
  • 200 g fuldkornsnudler eller ris

Fremgangsmåde:

  1. Kog nudler eller ris efter anvisningen på pakken.
  2. Varm olien i en wok eller stor pande. Steg hvidløg og ingefær kort.
  3. Tilsæt hvidkål, gulerødder, peberfrugt og forårsløg, og steg i 4-5 minutter under omrøring.
  4. Hæld sojasauce og sesamolie over, og vend til sidst rejerne i. Steg i 2 minutter, til de er gennemvarme.
  5. Server med nudler eller ris.

Cremet risotto med ost og hvidkål

Ingredienser til 4 personer:

  • 250 g risottoris (f.eks. arborio)
  • 1 løg, finthakket
  • 2 fed hvidløg, finthakket
  • 100 g hvidkål, fintsnittet
  • 1 dl hvidvin (kan erstattes af ekstra bouillon)
  • 7 dl grøntsagsbouillon
  • 100 g revet ost (f.eks. parmesan eller en god dansk ost)
  • 2 spsk smør
  • Salt og peber

Fremgangsmåde:

  1. Sautér løg og hvidløg i smør. Tilsæt risottoris, og steg dem kort.
  2. Hæld hvidvin på, og lad den koge ind.
  3. Tilsæt bouillon lidt ad gangen, mens der røres.
  4. Når risene er næsten færdige, tilsæt hvidkål og lad det simre.
  5. Rør osten i, og smag til med salt og peber.

Stegte ris med fisk og ramsløg

Ingredienser til 4 personer:

  • 300 g torsk eller sej
  • 250 g ris (f.eks. jasminris)
  • 2 forårsløg, snittet
  • 1 håndfuld ramsløg, hakket
  • 1 gulerod, i små tern
  • 2 spsk sojasauce
  • 1 spsk olie
  • 1 tsk sesamolie (valgfrit)
  • Salt og peber
  • Citronsaft

Fremgangsmåde:

  1. Kog risene og lad dem køle lidt af.
  2. Steg fisken i lidt olie, krydr med salt og peber, og bræk den i mindre stykker.
  3. Steg gulerødder og forårsløg kort. Tilsæt risene og sojasauce.
  4. Rør forsigtigt fisken i, drys med ramsløg og sesamolie. Smag til med citronsaft.

Karry ris med svinekød og grøntsager

Ingredienser til 4 personer:

  • 300 g svinekød i strimler
  • 250 g ris (f.eks. basmati)
  • 1 løg, hakket
  • 2 gulerødder, i tern
  • 1 rød peberfrugt, i tern
  • 1 fed hvidløg, finthakket
  • 2 tsk karry
  • 1 tsk gurkemeje
  • 4 dl grøntsagsbouillon
  • 1 dl ærter
  • Olie til stegning
  • Salt og peber

Fremgangsmåde:

  1. Kog risene efter anvisning.
  2. Steg løg, hvidløg og svinekød i olie. Tilsæt karry og gurkemeje.
  3. Tilføj gulerødder og peberfrugt, og steg et par minutter.
  4. Hæld bouillon på, lad det simre i 10 min.
  5. Tilsæt de kogte ris og ærter. Smag til med salt og peber.

Shakshuka (æg i tomatsauce)

Ingredienser til 4 personer:

  • · 1 spsk olivenolie

  • · 1 løg, hakket

  • · 2 fed hvidløg, hakket

  • · 1 rød peberfrugt, i tern

  • · 1 dåse hakkede tomater (400 g)

  • · 1 tsk spidskommen

  • · 1 tsk paprika

  • · ½ tsk chiliflager (valgfrit)

  • · Salt og peber

  • · 4 æg

  • · Frisk persille eller koriander til pynt

  • · Brød til servering

Fremgangsmåde:

  1. Varm olivenolie i en pande og svits løg, hvidløg og peberfrugt i ca. 5 minutter.
  2. Tilsæt hakkede tomater, spidskommen, paprika, chiliflager, salt og peber. Lad det simre i 10 minutter.
  3. Lav fire små fordybninger i saucen og slå et æg ud i hver.
  4. Læg låg på og lad æggene simre i 7-10 minutter, indtil hviderne er faste, men blommerne stadig let flydende.
  5. Drys med frisk persille/koriander og servér med brød.

Grillet kylling med ramsløgssmør

Ingredienser til 4 personer:

  • 4 kyllingebryster eller kyllingelår

  • 100 g smør, blødt

  • 50 g ramsløg (hakket)

  • 1 teskefuld citronsaft

  • Salt og peber

Fremgangsmåde:

  1. Forbered ramsløg smørret: Smelt smørret let, og kom de hakkede ramsløg i. Rør godt sammen, og tilsæt citronsaft. Smag til med salt og peber.
  2. Krydr kyllingen med salt og peber.
  3. Grill kyllingen på en varm grill eller grillpande i ca. 6-8 minutter på hver side, indtil den er gennemstegt.
  4. Læg den grillede kylling på en tallerken, og pensl den med ramsløg smørret.
  5. Server kyllingen med en grøn salat eller grillet grøntsager.

Stegt fisk med ramsløgsdressing

Ingredienser til 4 personer:

  • 4 fiskefileter (fx torsk eller rødspætte)
  • Salt og peber
  • Smør til stegning

Ramsløgsdressing:

  • 1 dl cremefraiche
  • 1 dl mayonnaise
  • 1 spsk citronsaft
  • 1 håndfuld ramsløg, finthakket
  • Salt og peber

Fremgangsmåde:

  1. Rør alle ingredienserne til dressingen sammen og smag til.
  2. Krydr fisken med salt og peber og steg den i smør på en pande, ca. 2-3 min. på hver side.
  3. Server fisken med ramsløgsdressingen og evt. nye kartofler eller en frisk salat.

Grillet karry-laks med kokosdressing (grill ret)

Ingredienser til 4 personer:

  • 4 laksefileter
  • 2 spsk olie
  • 1 spsk karry
  • 1 tsk gurkemeje
  • 1 fed hvidløg, presset
  • Saft af ½ lime
  • Salt og peber

Kokosdressing:

  • 2 spsk kokosmælk
  • 1 tsk limesaft
  • ½ tsk honning
  • Lidt frisk koriander, hakket

Fremgangsmåde:

  1. Bland olie, karry, gurkemeje, hvidløg, lime, salt og peber til en marinade.
  2. Pensl laksen med marinaden, og lad den trække i 30-60 minutter.
  3. Grill laksen 4-5 minutter på hver side.
  4. Rør kokosdressingen sammen, og server den til laksen sammen med en frisk salat eller grillede grøntsager.

Grillede karryrejer med mango-salat (grill ret)

Ingredienser til 4 personer:

  • 500 g store rejer (pillet og renset)
  • 2 spsk olie
  • 1 spsk karry
  • 1 tsk chiliflager
  • 1 fed hvidløg, presset
  • Saft af ½ citron
  • Salt og peber
  • Grillspyd

Mango-salat:

  • 1 mango, i tern
  • 1 rød peberfrugt, i tern
  • ½ rødløg, finthakket
  • 1 håndfuld frisk koriander
  • Saft af ½ lime

Fremgangsmåde:

  1. Bland olie, karry, chili, hvidløg, citronsaft, salt og peber.
  2. Vend rejerne i marinaden, og lad dem trække i 30-60 minutter.
  3. Sæt rejerne på spyd, og grill dem 2-3 minutter på hver side.
  4. Bland mango, peberfrugt, rødløg, koriander og limesaft til en frisk salat.
  5. Server de grillede rejer med mango-salaten og evt. ris eller brød.

Karrymarineret grillet svinekød med hvidkålssalat (grill ret)

Ingredienser til 4 personer:

  • 600 g svinekoteletter eller nakkekoteletter
  • 2 spsk olie
  • 2 spsk sojasauce
  • 1 spsk karry
  • 1 tsk spidskommen
  • 1 fed hvidløg, hakket
  • 1 tsk honning
  • Saft af ½ lime

Tilbehør:

  • ½ hvidkål, fintsnittet
  • 1 gulerod, revet
  • 1 spsk olie
  • 1 tsk æblecidereddike
  • Salt og peber

Fremgangsmåde:

  1. Rør olie, sojasauce, karry, spidskommen, hvidløg, honning og limesaft sammen.
  2. Marinér svinekødet i mindst 1 time.
  3. Grill koteletterne 4-5 minutter på hver side, til de er gennemstegte.
  4. Bland hvidkål og gulerod med olie, eddike, salt og peber.
  5. Server kødet med hvidkålssalaten og evt. brød.

Karrymarinerede kyllingspyd (grill ret)

Ingredienser til 4 personer:

  • 500 g kyllingebryst i tern
  • 2 spsk olie
  • 2 spsk yoghurt
  • 1 spsk karry
  • 1 tsk paprika
  • 1 fed hvidløg, presset
  • 1 tsk revet ingefær
  • Saft af ½ citron
  • Salt og peber
  • Grillspyd

Fremgangsmåde:

  1. Bland olie, yoghurt, karry, paprika, hvidløg, ingefær, citronsaft, salt og peber til en marinade.
  2. Vend kyllingestykkerne i marinaden, og lad dem trække i mindst 1 time (gerne natten over).
  3. Sæt kyllingen på grillspyd og grill dem 8-10 minutter, vend dem jævnligt.
  4. Server med en frisk salat og evt. naanbrød.

Karrygryde med svinekød og hvidkål

Ingredienser til 4 personer:

  • 500 g svinekød i tern
  • 2 spsk olie
  • 1 løg, hakket
  • 2 fed hvidløg, hakket
  • 1 spsk karry
  • ½ hvidkål, snittet
  • 2 gulerødder i skiver
  • 3 dl bouillon
  • 1 dåse kokosmælk (400 ml)
  • 1 spsk sojasauce
  • 1 tsk honning
  • Salt og peber
  • 300 g ris

Fremgangsmåde:

  1. Svits løg, hvidløg og karry i olie.
  2. Tilsæt svinekød og brun det godt.
  3. Hæld bouillon og kokosmælk i, og lad det simre i 15 minutter.
  4. Tilsæt hvidkål og gulerødder, og lad det koge yderligere 10 minutter.
  5. Smag til med sojasauce, honning, salt og peber.
  6. Server med ris.

Kylling i karry

Ingredienser til 4 personer:

  • 500 g kyllingebryst i tern
  • 2 spsk olie
  • 2 løg, hakket
  • 2 fed hvidløg, hakket
  • 1 spsk karry
  • 1 tsk gurkemeje (valgfrit)
  • 1 dåse kokosmælk (400 ml)
  • 2 dl hønsebouillon
  • 1 rød peberfrugt i tern
  • 2 gulerødder i skiver
  • 1 spsk majsstivelse rørt ud i lidt vand
  • Salt og peber
  • Frisk koriander til pynt
  • 300 g ris

Fremgangsmåde:

  1. Opvarm olie i en gryde og svits løg, hvidløg og karry.
  2. Tilsæt kylling og brun det let.
  3. Hæld kokosmælk og bouillon i, og lad det simre i 15 minutter.
  4. Tilsæt peberfrugt og gulerødder, og lad det simre yderligere 5-7 minutter.
  5. Jævn saucen med majsstivelse, og smag til med salt og peber.
  6. Server med ris og frisk koriander.

Marokkansk inspireret lammegryde med kikærter

Ingredienser til 4 personer:

  • 500 g lammekød (f.eks. bov eller skank), skåret i tern
  • 1 stort løg, hakket
  • 3 fed hvidløg, presset
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 tsk spidskommen
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk paprika
  • ½ tsk chili (valgfrit)
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 2 dl vand eller bouillon
  • 1 dåse kikærter, drænet
  • 1 håndfuld frisk koriander eller persille til pynt

Fremgangsmåde:

  1. Varm olivenolie i en gryde og brun lammekødet godt.
  2. Tilsæt løg og hvidløg, og svits det, indtil løgene er bløde.
  3. Tilsæt krydderierne og rør godt rundt i et minut.
  4. Hæld hakkede tomater og vand/bouillon ved, og lad det simre i ca. 1 time.
  5. Tilsæt kikærterne og lad retten simre yderligere 10 minutter.
  6. Smag til med salt og peber, og drys med frisk koriander/persille inden servering.

Langtidsstegt lammekølle med rodfrugter

Ingredienser til 4 personer:

  • 1 lammekølle (ca. 1,5 kg)
  • 4 fed hvidløg, skåret i skiver
  • 2 tsk groft salt
  • 1 tsk peber
  • 2 spsk olivenolie
  • 500 g kartofler, i både
  • 300 g gulerødder, i skiver
  • 200 g pastinakker, i skiver
  • 2 dl vand
  • 2 kviste frisk rosmarin

Fremgangsmåde:

  1. Forvarm ovnen til 150°C.
  2. Lav små snit i lammekøllen og stik hvidløgsstykker og rosmarinkviste ind i snittene.
  3. Gnid køllen med salt, peber og olivenolie.
  4. Læg rodfrugterne i et ovnfast fad, krydr med lidt salt og hæld vandet ved.
  5. Placer lammekøllen ovenpå rodfrugterne og dæk fadet med stanniol.
  6. Steg i ovnen i ca. 4 timer. Fjern stanniol den sidste time for at få en sprød overflade.
  7. Lad køllen hvile i 10 minutter før udskæring.

Torskefilet i æggesvøb med spinat (Kilde: NDR.DE)

Ingredienser til 4 personer:

Ingredienser til fisken:

  • 4 stk. Torskefileter af hver 100-150g (alternativt kan det være sej)

  • 2 stk. store æg

  • 100 g mandelmel eller mandelgryn

  • Salt

  • Peber

  • 2,5 tsk medium stærk sennep

  • 1 stk. parmesan

  • 1 knivspids gurkemeje

  • Olivenolie

Fremgangsmåde for fisken:

  1. Rens fiskefileterne godt og fjern eventuelle ben.

  2. Tilsæt derefter salt og lad det stå lidt, så saltet kan suge.

  3. Drys mandelmel eller mandelgryn på en flad tallerken.

  4. Læg æggene i en skål og pisk.

  5. Rør salt, peber, gurkemeje og friskrevet parmesan i.

  6. Læg æggeblandingen i en dyb tallerken.

  7. Varm olivenolie op i en gryde.

  8. Smør fileterne tyndt med sennep, rul dem i mandelmelet og dyp dem derefter i æggeblandingen.

  9. Læg dem straks i den varme pande.

  10. Steg ved medium temperatur, indtil de er gyldne og sprøde.

Ingredienser til spinaten:

  • 750 g frisk spinat

  • 2 stk. rødløg

  • 1 fed hvidløg

  • 200 g creme fraiche

  • 1 spsk sennep

  • 1 stykke ingefær

  • 2 stk. tomater

  • Lidt balsamicoeddike (alternativt citronsaft)

  • Salt

  • Peber

  • Friske krydderurter

Fremgangsmåde for spinaten:

  1. Vask og tør spinat grundigt.

  2. Del tomaterne i kvarte, fjern kernerne og skær kødet i tern.

  3. Pil løgene og del dem i fine strimler eller skiver.

  4. Pil hvidløg og ingefær og skær dem fint.

  5. Varm olivenolien på en pande og svits løgene heri, indtil de er farveløse.

  6. Tilsæt hvidløg, ingefær og sennep. Tilsæt creme fraiche og bland med de øvrige ingredienser.

  7. Kom gradvis spinatbladene i gryden og lad dem falde sammen i saucen.

  8. Rør de hakkede tomater i og smag til med et skvæt balsamico eller citronsaft, salt og peber.

  9. Læg spinaten med saucen på en tallerken og læg 1 fiskefilet på hver.

  10. Pynt med friske krydderurter.

Kilde: NDR.DE
Kilde: NDR.DE

Vildtgryde med hvidkål og rodfrugter

Ingredienser til 4 personer:

  • 600 g vildtkød (fx krondyr, rådyr eller vildsvin, gerne bov eller skank)
  • 2 spsk smør eller olie
  • 1 løg, hakket
  • 2 fed hvidløg, finthakket
  • 3 gulerødder, skåret i skiver
  • 200 g knoldselleri, i tern
  • 300 g hvidkål, snittet
  • 2 dl vildtfond (eller oksefond)
  • 2 dl rødvin (kan erstattes med ekstra fond)
  • 2 dl fløde eller cremefraiche
  • 1 spsk tomatpuré
  • 1 tsk timian
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 laurbærblad
  • Salt og peber

Fremgangsmåde:

  1. Skær vildtkødet i tern på ca. 2-3 cm. Brun det godt af i smør eller olie i en stor gryde.
  2. Tag kødet op, og svits løg, hvidløg, gulerødder og knoldselleri i gryden.
  3. Tilsæt tomatpuré, og lad det stege et øjeblik, før du hælder rødvin på. Lad det koge lidt ind.
  4. Kom vildtfond, timian, rosmarin og laurbærblad i. Læg kødet tilbage i gryden, og lad det simre under låg i ca. 1,5-2 timer, til kødet er mørt.
  5. Tilsæt snittet hvidkål, og lad det simre i yderligere 15-20 minutter.
  6. Rør fløde eller cremefraiche i, og smag til med salt og peber.
  7. Server med kartoffelmos, groft brød eller kogte kartofler.

Fasanragout med bacon og perleløg

Ingredienser til 4 personer:

  • 2 fasaner (eller 4 fasanbryster)
  • 100 g bacon i tern
  • 10 perleløg, pillede
  • 2 fed hvidløg, hakket
  • 2 dl rødvin
  • 2 dl hønsefond
  • 1 dl fløde
  • 1 spsk dijonsennep
  • 2 spsk smør
  • 1 tsk timian
  • Salt og peber

Fremgangsmåde:

  1. Del fasanerne i mindre stykker, eller brug fasanbryst.
  2. Brun bacon i en gryde, tilsæt perleløg og hvidløg, og svits kort.
  3. Tag det op, brun fasanstykkerne i smør, og krydr med salt, peber og timian.
  4. Hæld rødvin i, lad det koge ind, og tilsæt fond. Lad simre i 30-40 min.
  5. Rør fløde og sennep i, smag til, og tilsæt bacon og perleløg igen.
  6. Server med kartoffelmos eller butterdejsskal.

Stegt rådyrfilet med rødvinssauce og svampe

Ingredienser til 4 personer:

  • 600 g rådyrfilet
  • 2 spsk smør
  • 2 spsk olie
  • 200 g blandede svampe (champignon, kantareller, Karl Johan)
  • 1 dl rødvin
  • 2 dl vildtfond
  • 1 dl fløde
  • 1 tsk rosmarin
  • Salt og peber

Fremgangsmåde:

  1. Krydr rådyrfileten med salt, peber og rosmarin.
  2. Brun den i en pande med smør og olie i 2-3 min. på hver side.
  3. Steg den færdig i ovnen ved 180°C i ca. 10-12 min. (til rosa). Lad den hvile i 5-10 min.
  4. Svits svampene i samme pande med lidt smør.
  5. Hæld rødvin på og lad det koge ind.
  6. Tilsæt fond og fløde, lad det simre til en cremet sauce. Smag til med salt og peber.
  7. Skær fileten i skiver og server med saucen, svampe og fx ovnbagte kartofler eller en frisk salat.

Vildsvin i flødesauce med rodfrugter

Ingredienser til 4 personer:

  • 600 g vildsvinekød (fx bov eller filet)
  • 2 spsk smør eller olie
  • 1 løg, hakket
  • 2 fed hvidløg, hakket
  • 2 gulerødder, skåret i skiver
  • 200 g knoldselleri, skåret i tern
  • 2 dl fløde
  • 2 dl vildtfond (eller oksefond)
  • 1 dl rødvin (valgfrit)
  • 1 tsk timian
  • Salt og peber

Fremgangsmåde:

  1. Skær vildsvinekødet i mindre stykker og brun det i smør eller olie.
  2. Tag kødet op, og svits løg, hvidløg og rodfrugter i samme gryde.
  3. Hæld rødvin i, hvis du bruger det, og lad det koge ind.
  4. Tilsæt fond, timian og det brunede kød. Lad simre i ca. 1 time.
  5. Rør fløden i, smag til med salt og peber, og lad det simre 5-10 min. mere.
  6. Server med kartoffelmos eller ovnbagte rodfrugter.

Indisk dahl med hvidkål

Ingredienser til 4 personer:

  • ½ hvidkål, snittet
  • 200 g røde linser
  • 1 løg, hakket
  • 2 fed hvidløg, hakket
  • 1 tsk garam masala
  • 1 tsk spidskommen
  • 1 tsk gurkemeje
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 5 dl grøntsagsbouillon
  • 2 spsk olie

Fremgangsmåde:

  1. Svits løg og hvidløg i olie. Tilsæt krydderier og steg kort.
  2. Kom hvidkål i og steg videre i 2 min.
  3. Tilsæt hakkede tomater, linser og bouillon.
  4. Lad det simre i 20-25 min, indtil linserne er møre.
  5. Server med ris eller naanbrød.

Tomatbaseret fiskegryde med hvidkål

Ingredienser til 4 personer:

  • 400 g laks i tern
  • ½ hvidkål, snittet
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 1 løg, hakket
  • 2 fed hvidløg, hakket
  • 1 tsk paprika
  • 1 tsk oregano
  • 5 dl grøntsagsbouillon
  • Olie til stegning
  • Salt og peber

Fremgangsmåde:

  1. Svits løg og hvidløg i olie. Tilsæt paprika og oregano.
  2. Kom hvidkål i og steg kort. Hæld hakkede tomater og bouillon i.
  3. Lad det simre i 20 min. Smag til med salt og peber.
  4. Tilsæt laks og lad det simre i 5-7 min.
  5. Server med ris eller groft brød.

Fisk i cremet hvidkålsgryde

Ingredienser til 4 personer:

  • 400 g hvid fisk (fx torsk eller sej) i tern
  • ½ hvidkål, snittet
  • 1 porre, skåret i skiver
  • 2 gulerødder i skiver
  • 2 dl fløde eller creme fraiche
  • 5 dl fiskebouillon
  • 1 tsk dijonsennep
  • 1 tsk dild
  • Salt og peber
  • Smør til stegning

Fremgangsmåde:

  1. Svits porre og gulerødder i smør. Tilsæt hvidkål og steg et par minutter.
  2. Hæld bouillon i og lad det simre i 15 min.
  3. Tilsæt fløde, dijonsennep og dild. Smag til med salt og peber.
  4. Kom fisketernene i og lad dem pochere i 5-7 min.
  5. Server med kartofler eller brød.

Krydret kyllingegryde med hvidkål og kokosmælk

Ingredienser til 4 personer:

  • 500 g kyllingebryst i tern
  • ½ hvidkål, snittet
  • 1 dåse kokosmælk
  • 1 løg, hakket
  • 2 fed hvidløg, hakket
  • 1 spsk karry
  • 1 tsk ingefær, friskrevet
  • 5 dl bouillon
  • 2 gulerødder i skiver
  • Olie til stegning
  • Salt og peber

Fremgangsmåde:

  1. Svits løg, hvidløg og ingefær i olie.
  2. Tilsæt kyllingetern og brun dem.
  3. Kom karry, hvidkål, gulerødder og bouillon i gryden. Lad det simre i 20 min.
  4. Hæld kokosmælk i og lad det småkoge i 10 min.
  5. Smag til med salt og peber, og server med ris eller nudler.

Hvidkålsgryde med hakket oksekød

Ingredienser til 4 personer:

  • 400 g hakket oksekød
  • ½ hvidkål, snittet
  • 1 dåse flåede tomater
  • 1 løg, hakket
  • 2 fed hvidløg, hakket
  • 1 dl ris (kan udelades eller erstattes med kartofler)
  • 5 dl bouillon
  • 1 tsk spidskommen
  • 1 tsk oregano
  • Salt og peber
  • Smør eller olie til stegning

Fremgangsmåde:

  1. Svits løg og hvidløg i olie. Tilsæt det hakkede kød, og brun det godt af.
  2. Kom spidskommen, oregano og salt/peber i.
  3. Tilsæt hvidkål, flåede tomater og bouillon.Lad det simre i 30 min.
  4. Tilsæt ris og lad det koge yderligere 15 min.
  5. Smag til og server med creme fraiche eller brød.

Simregryde med hvidkål og svinekød

Ingredienser til 4 personer:

  • 500 g svinekød i tern (fx nakkefilet eller skank)
  • ½ hvidkål, snittet
  • 2 gulerødder, skåret i skiver
  • 1 løg, hakket
  • 2 fed hvidløg, finthakket
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 5 dl bouillon (fx grøntsags- eller oksebouillon)
  • 1 tsk paprika
  • 1 tsk timian
  • Salt og peber
  • 2 spsk olie til stegning

Fremgangsmåde:

  1. Brun svinekødet i en gryde med olie. Tag det op.
  2. Svits løg, hvidløg og gulerødder i gryden.
  3. Tilsæt hvidkål og steg et par minutter.Kom kødet tilbage, tilsæt paprika, timian, hakkede tomater og bouillon.
  4. Lad det simre under låg i ca. 45-60 min, til kødet er mørt.
  5. Smag til med salt og peber. Server med kartofler eller groft brød.

Sprødstegt torsk med persillekartofler og remoulade

Ingredienser til 4 personer:

  • 600 g torskefileter
  • 1 dl hvedemel
  • 2 æg (sammenpiskede)
  • 2 dl rasp (panko eller almindelig)
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk peber
  • 2 spsk smør + 2 spsk olie til stegning

Tilbehør:

  • 800 g små kartofler
  • 1 bundt frisk persille (hakket)
  • 1 citron (i både)
  • 4 spsk remoulade

Fremgangsmåde:

  1. Kog kartoflerne møre i letsaltet vand, hæld vandet fra, og vend dem med frisk persille.
  2. Krydr torskefileterne med salt og peber.Vend fisken først i mel, derefter i æg og til sidst i rasp.
  3. Varm olie og smør på en pande, og steg torsken sprød og gylden (ca. 3-4 min. på hver side).
  4. Server med persillekartofler, citronbåde og remoulade.

Torsk i cremet karry med grønsager

Ingredienser til 4 personer:

  • 600 g torskefileter (skåret i store stykker)
  • 1 løg (hakket)
  • 2 fed hvidløg (finthakket)
  • 1 spsk friskrevet ingefær
  • 2 gulerødder (skåret i skiver)
  • 1 rød peberfrugt (skåret i strimler)
  • 2 tsk karrypulver
  • 1 tsk gurkemeje
  • 1 dåse kokosmælk (400 ml)
  • 2 dl fiskebouillon
  • 1 spsk limesaft
  • Salt og peber
  • 1 lille bundt koriander (hakket, valgfrit)
  • 4 dl kogte ris til servering

Fremgangsmåde:

  1. Sautér løg, hvidløg og ingefær i en gryde med lidt olie, indtil det bliver blødt.
  2. Tilsæt karry og gurkemeje, og rør rundt i ca. 1 minut.
  3. Kom gulerødder og peberfrugt i gryden, og hæld kokosmælk og bouillon over.
  4. Lad det simre i 5-7 minutter, indtil grøntsagerne er let møre.
  5. Læg torskestykkerne i saucen, og lad dem simre i 5 minutter, indtil de er gennemkogte.
  6. Smag til med limesaft, salt og peber.
  7. Server retten med ris og drys evt. med frisk koriander.

Bagt torsk med sennep og urter

Ingredienser til 4 personer:

  • 600 g torskefileter
  • 2 spsk dijonsennep
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 fed hvidløg (finthakket)
  • 1 tsk tørret timian (eller frisk)
  • 1 tsk citronsaft
  • Salt og peber
  • 100 g cherrytomater (halverede)
  • 1 lille bundt persille (hakket)

Fremgangsmåde:

  1. Forvarm ovnen til 200°C.
  2. Læg torskefileterne i et smurt ovnfast fad.
  3. Bland sennep, olivenolie, hvidløg, timian, citronsaft, salt og peber i en skål, og pensl blandingen over torsken.
  4. Fordel cherrytomaterne omkring fisken.
  5. Bag i ovnen i ca. 12-15 minutter, indtil fisken er fast og let flager.
  6. Drys med friskhakket persille og servér med kogte kartofler eller en frisk salat.

Lun kartoffelsalat med sild og kapersdressing

Ingredienser til 4 personer:

  • 500 g små kartofler
  • 4 marinerede sildefileter (skåret i stykker)
  • 1 rødløg (fint hakket)
  • 2 spsk kapers
  • 100 g spæde salatblade (f.eks. rucola eller feldsalat)
  • 1 dl cremefraiche
  • 1 spsk grov sennep
  • 1 spsk citronsaft
  • 1 tsk honning
  • 2 spsk olivenolie
  • Frisk dild til pynt

Fremgangsmåde:

  1. Kog kartoflerne møre, og skær dem i halve.
  2. Bland cremefraiche, sennep, citronsaft, honning og olivenolie til en dressing.
  3. Vend kartoflerne med rødløg, kapers og halvdelen af dressingen.
  4. Fordel salatblade på et fad, og læg de lune kartofler og sildestykker ovenpå.
  5. Dryp resten af dressingen over og pynt med frisk dild.
  6. Server straks, evt. med et stykke groft brød.

Stegt sild med syltede agurker og løg

Ingredienser til 4 personer:

  • 8 friske sildefileter
  • 1 dl rugmel eller hvedemel
  • Salt og peber
  • Smør eller olie til stegning
  • 2 dl eddike (klar eller æblecidereddike)
  • 1 dl sukker
  • 1 dl vand
  • ½ tsk sennepsfrø (valgfrit)
  • 1 laurbærblad
  • 1 løg (skåret i ringe)
  • 1 syltet agurk (skåret i skiver)

Fremgangsmåde:

  1. Krydr sildene med salt og peber, og vend dem i rugmel.
  2. Steg dem gyldne og sprøde på en pande med smør eller olie (ca. 3 min på hver side).
  3. Kog eddike, sukker, vand, sennepsfrø og laurbærblad op, til sukkeret er opløst.
  4. Læg stegte sild i en dyb skål og fordel løgringe og syltet agurk over.
  5. Hæld den varme syltelage over, og lad det trække i køleskabet i mindst 4 timer (gerne natten over).
  6. Server med kogte kartofler eller rugbrød.

Stegt fisk med peberfrugt og citrusdressing

Ingredienser til 4 personer:

  • 4 fiskefileter (fx torsk, sej eller lyssej)
  • 2 peberfrugter (rød og gul), i strimler
  • 1 rødløg, i tynde skiver
  • 2 fed hvidløg, hakket
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 tsk honning
  • ½ tsk chili (valgfri)
  • Salt og peber
  • Frisk persille til pynt

Fremgangsmåde:

  1. Krydr fiskefileterne med salt og peber.
  2. Steg peberfrugter, løg og hvidløg i en pande med olie i ca. 5 min. Tag dem af varmen.
  3. Steg fisken i samme pande i 3-4 min på hver side.
  4. Bland citronsaft, honning og chili til en dressing.
  5. Anret fisken med de stegte peberfrugter og dryp dressingen over. Pynt med persille.

Fyldte peberfrugter med svinekød og ris

Ingredienser til 4 personer:

  • 4 store peberfrugter (valgfri farve)
  • 400 g hakket svinekød
  • 1 løg, hakket
  • 2 fed hvidløg, hakket
  • 200 g kogt ris
  • 1 dåse hakkede tomater (400 g)
  • 1 tsk paprika
  • 1 tsk oregano
  • Salt og peber
  • 50 g revet ost (valgfri)

Fremgangsmåde:

  1. Forvarm ovnen til 200°C.
  2. Skær toppen af peberfrugterne og fjern kernerne.
  3. Steg løg og hvidløg i lidt olie, tilsæt svinekødet og brun det.
  4. Tilsæt hakkede tomater, ris, paprika, oregano, salt og peber.
  5. Lad det simre i 5 min.Fyld peberfrugterne med blandingen, drys evt. ost over.
  6. Bag i ovnen i ca. 25-30 min, indtil peberfrugterne er møre.

Ovnbagt laks med kartofler og grøntsager

Ingredienser til 4 personer:

  • 4 laksefileter (ca. 150 g pr. stk.)
  • 800 g kartofler (små faste, fx aspargeskartofler)
  • 2 gulerødder, skåret i stave
  • 1 rød peberfrugt, skåret i strimler
  • 1 rødløg, skåret i både
  • 3 spsk olivenolie
  • 1 tsk tørret timian
  • 1 tsk hvidløgspulver
  • Salt og peber efter smag
  • 1 citron i skiver

Fremgangsmåde:

  1. Forvarm ovnen til 200°C (varmluft).
  2. Skær kartoflerne i halve og læg dem i en skål med grøntsagerne. Tilsæt olivenolie, timian, hvidløgspulver, salt og peber.
  3. Fordel grøntsagerne på en bageplade med bagepapir og bag i 20 minutter.
  4. Læg laksefileterne ovenpå grøntsagerne, krydr med salt og peber, og læg citronskiver på toppen.
  5. Bag yderligere 12-15 minutter, indtil laksen er mør og let deler sig.
  6. Servér med en frisk salat eller en let dressing.

Laks i fad med spinat og fløde

Ingredienser til 4 personer:

  • 4 laksefileter
  • 200 g frisk spinat
  • 2 dl madlavningsfløde
  • 1 dl fiskebouillon (eller grøntsagsbouillon)
  • 1 fed hvidløg, finthakket
  • 1 tsk muskatnød
  • 50 g revet parmesan
  • Salt og peber
  • Evt. lidt frisk persille eller dild til pynt

Fremgangsmåde:

  1. Forvarm ovnen til 180°C.
  2. Skyl spinaten og læg den i bunden af et ovnfast fad.
  3. Læg laksefileterne ovenpå spinaten og krydr med salt og peber.
  4. Bland fløde, bouillon, hvidløg og muskatnød i en skål, og hæld blandingen over laksen og spinaten.
  5. Drys med parmesan og bag retten i ovnen i ca. 20-25 minutter, eller indtil laksen er mør og flager let.
  6. Server med kogte ris eller kartoffelmos og en frisk salat.

Laksepasta i cremet citron- og flødesauce

Ingredienser til 4 personer:

  • 300 g frisk pasta (eller tørret, fx tagliatelle)
  • 300 g fersk laks, skåret i tern
  • 2 dl madlavningsfløde
  • 1 citron (saft og skal)
  • 1 fed hvidløg, finthakket
  • 2 spsk olivenolie
  • 50 g revet parmesan
  • Salt og peber efter smag
  • Frisk basilikum eller persille til pynt

Fremgangsmåde:

  1. Kog pastaen efter anvisningen på pakken, og gem lidt af pastavandet (ca. 1 dl).
  2. Opvarm olivenolie i en dyb pande, og steg laksen forsigtigt i 3-4 minutter, indtil den netop er gennemstegt. Tag den af panden og stil til side.
  3. I samme pande, steg hvidløget kort, og tilsæt fløden. Rør citronsaft og -skal i.
  4. Lad saucen simre i 2-3 minutter, og tilsæt parmesan. Justér konsistensen med lidt af det gemte pastavand.
  5. Vend pastaen i saucen, og tilsæt den stegte laks forsigtigt. Smag til med salt og peber.
  6. Pynt med frisk basilikum eller persille og server straks.

Lakseburger med avocado-creme

Ingredienser til 4 personer:

  • 400 g fersk laks, finthakket
  • 1 æg
  • 2 spsk rasp
  • 1 tsk dijonsennep
  • 1 fed hvidløg, finthakket
  • 1 spsk citronsaft
  • Salt og peber efter smag
  • 4 burgerboller (evt. fuldkorn)
  • Salatblade, tomatskiver og agurk til fyld

Acocado-creme:

  • 1 moden avocado
  • 2 spsk cremefraiche eller græsk yoghurt
  • 1 tsk limesaft
  • Salt og peber

Fremgangsmåde:

  1. Bland laks, æg, rasp, sennep, hvidløg, citronsaft, salt og peber i en skål. Form blandingen til 4 bøffer.
  2. Steg bøfferne i lidt olie på en pande i 3-4 minutter på hver side, indtil de er gyldne og gennemstegte.
  3. Mos avocadoen sammen med cremefraiche, limesaft, salt og peber til en glat creme.
  4. Saml burgerne med avocado-creme, salat, tomat og agurk. Server med ovnbagte søde kartofler eller en frisk salat.

Bagte laksefileter med honning og sennep

Ingredienser til 4 personer:

  • 4 laksefileter (150-200 g hver)
  • 2 spsk honning
  • 1 spsk dijonsennep
  • 1 spsk sojasauce
  • 1 tsk citronsaft
  • Salt og peber efter smag
  • Friske krydderurter (fx dild eller persille)

Fremgangsmåde:

  • Forvarm ovnen til 200°C (varmluft).
  • Bland honning, dijonsennep, sojasauce og citronsaft i en lille skål.
  • Læg laksefileterne i et ildfast fad med skindsiden nedad. Pensl dem med marinaden, og krydr med lidt salt og peber.
  • Bag i ovnen i ca. 12-15 minutter, indtil laksen er gennemstegt og let flager med en gaffel.
  • Server med dampede grøntsager eller en grøn salat og måske nogle ovnbagte kartofler.

Wok med oksekød og grønsager

Ingredienser til 4 personer:

  • 400 g oksekød i strimler
  • 2 spsk sojasauce
  • 1 spsk østerssauce
  • 1 tsk sesamolie
  • 1 rød peberfrugt i strimler
  • 1 gulerod i tynde skiver
  • 100 g broccoli i små buketter
  • 2 fed hvidløg, hakket
  • 1 lille stykke ingefær, finthakket

Fremgangsmåde:

  • Mariner oksekødsstrimlerne i sojasauce, østerssauce og sesamolie i 10 minutter.
  • Varm en wok eller stor pande med olie og steg kødet hurtigt, til det er brunet. Tag det op.
  • Steg grøntsagerne i samme wok i 4-5 minutter, og tilsæt hvidløg og ingefær.
  • Vend kødet tilbage i wokken, og steg yderligere 2 minutter. Server med nudler eller ris.

Chili con carne

Ingredienser til 4 personer:

  • 500 g hakket oksekød
  • 1 løg, hakket
  • 2 fed hvidløg, hakket
  • 1 rød chili, finthakket (eller efter smag)
  • 1 dåse kidneybønner
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 1 tsk spidskommen
  • 1 tsk paprika
  • 1 tsk chilipulver
  • Salt og peber
  • Ris til servering

Fremgangsmåde:

  • Svits løg og hvidløg i lidt olie. Tilsæt chili og krydderier.
  • Brun det hakkede oksekød i gryden.
  • Tilsæt hakkede tomater og lad det simre i 15 minutter.
  • Vend kidneybønner i og varm retten igennem.
  • Server med kogte ris og evt. en klat creme fraiche.

Oksekødsburger med hjemmelavet dressing

Ingredienser til 4 personer:

500 g hakket oksekød

Salt og peber

4 burgerboller

4 skiver cheddarost

Salat, tomat og syltede agurker

Hjemmelavet dressing:

  • 3 spsk mayonnaise
  • 1 spsk ketchup
  • 1 tsk sennep
  • 1 tsk hakket løg

Fremgangsmåde:

  1. Form hakket oksekød til 4 bøffer og krydr med salt og peber.

  2. Steg bøfferne på en pande eller grill, indtil de er medium eller gennemstegte. Læg en skive cheddar på hver bøf de sidste 2 minutter.

  3. Rør ingredienserne til dressingen sammen.

  4. Saml burgerne med bøffer, salat, tomat, syltede agurker og dressing i burgerbollerne.



Klassisk spaghetti bolognese

Ingredienser til 4 personer:

  • 400 g hakket oksekød
  • 1 løg, finthakket
  • 2 fed hvidløg, presset
  • 2 dåser hakkede tomater
  • 2 spsk tomatpuré
  • 1 dl rødvin (valgfrit)
  • 1 tsk tørret oregano
  • 1 tsk tørret basilikum
  • Salt og peber
  • 300 g spaghetti
  • Olivenolie til stegning

Fremgangsmåde:

  • Varm olivenolie i en gryde og svits løg og hvidløg, indtil de er bløde.
  • Tilsæt hakket oksekød, og brun det godt.
  • Rør tomatpuré i og lad det stege i 1 minut.
  • Tilsæt hakkede tomater, rødvin (hvis brugt) og krydderier. Lad det simre i 20-30 minutter.
  • Kog spaghetti efter anvisningen på pakken.
  • Server saucen over spaghettien og top med friskrevet parmesan.

Pulled pork burger

Ingredienser til 4 personer:

  • 1 kg nakkefilet af svin
  • 1 spsk paprika
  • 1 spsk brun farin
  • 1 tsk cayennepeber
  • 1 tsk hvidløgspulver
  • Salt og peber
  • 2 dl barbecue-sauce
  • 4 burgerboller
  • Coleslaw eller salat til servering

Fremgangsmåde:

  1. Bland paprika, brun farin, cayennepeber, hvidløgspulver, salt og peber, og gnid nakkefileten godt ind i blandingen.
  2. Placer kødet i et ovnfast fad eller en stegeso, og hæld barbecue-saucen over.
  3. Dæk fadet til med stanniol, og steg ved 150°C i ca. 4-5 timer, indtil kødet er så mørt, at det kan trækkes fra hinanden med en gaffel.
  4. Træk kødet fra hinanden, og bland det med stegesaucen.
  5. Server i burgerboller med coleslaw eller salat.

Asiatisk inspireret svinefars med grønsager

Ingredienser til 4 personer:

  • 400 g hakket svinekød
  • 2 fed hvidløg, finthakket
  • 1 spsk friskrevet ingefær
  • 2 spsk sojasauce
  • 1 spsk østerssauce
  • 1 tsk sesamolie
  • 1 rød chili, finthakket (valgfrit)
  • 200 g spidskål, strimlet
  • 1 gulerod, revet
  • 2 forårsløg, skåret i skiver
  • 2 spsk olie

Fremgangsmåde:

  1. Opvarm olie i en wok eller stor pande. Tilsæt hvidløg og ingefær, og steg kort, indtil det dufter.
  2. Kom svinekødet i, og steg det, indtil det er brunet og smuldrende.
  3. Tilsæt sojasauce, østerssauce, sesamolie og evt. chili. Rør det godt sammen.
  4. Kom spidskål og gulerødder i, og steg, indtil grøntsagerne er møre, men stadig sprøde.
  5. Drys forårsløg over, og server retten med ris eller nudler.

Ovnbagt kyllingelår med grønsager

Ingredienser til 4 personer:

  • 4 kyllingelår
  • 500 g kartofler i både
  • 2 gulerødder i skiver
  • 1 rød peberfrugt i strimler
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 tsk paprika
  • 1 tsk rosmarin
  • Salt og peber

Fremgangsmåde:

  1. Forvarm ovnen til 200°C (varmluft).
  2. Placer kyllingelår og grøntsager i et ovnfast fad.
  3. Dryp olivenolie over, og krydr med paprika, rosmarin, salt og peber. Vend det hele sammen.
  4. Bag i ovnen i ca. 40-45 minutter, eller indtil kyllingen er gylden og gennemstegt.
  5. Server retten direkte fra fadet som et nemt og velsmagende måltid.

Svinekoteletter i fad med flødesovs

Ingredienser til 4 personer:

  • 4 svinekoteletter
  • 1 løg, skåret i skiver
  • 2 gulerødder, skåret i skiver
  • 200 g champignon, skåret i skiver
  • 2 dl fløde
  • 1 dl hønsebouillon
  • 1 tsk paprika
  • Salt og peber
  • 2 spsk olie

Fremgangsmåde:

  1. Krydr koteletterne med salt, peber og paprika.
  2. Brun dem hurtigt på begge sider i en stor pande med olie, og læg dem i et ovnfast fad.
  3. Steg løg, gulerødder og champignon i samme pande, indtil de er let gyldne. Fordel dem over koteletterne.
  4. Bland fløde og bouillon i panden, og kog det hurtigt op. Smag til med salt og peber. Hæld sovsen over koteletterne.
  5. Bag retten i ovnen ved 180°C i ca. 30 minutter.
  6. Server med ris eller kartoffelmos.

Cremet kylling i karry

Ingredienser til 4 personer:

  • 400 g kyllingefilet i tern
  • 1 løg, hakket
  • 2 fed hvidløg, hakket
  • 2 spsk olie
  • 1 spsk karrypulver
  • 2 dl kokosmælk eller fløde
  • 1 dl hønsebouillon
  • Salt og peber
  • Frisk persille eller koriander (valgfrit)

Fremgangsmåde:

  1. Opvarm olie i en gryde, og svits løg og hvidløg, indtil de er bløde.
  2. Tilsæt karrypulver, og steg kort for at frigive smagen.
  3. Kom kyllingeternene i gryden, og steg, indtil de er gyldne.
  4. Hæld kokosmælk og bouillon over, og lad retten simre i 10-15 minutter, til kyllingen er gennemstegt, og saucen er tyknet.
  5. Smag til med salt, peber og evt. mere karry.
  6. Server med ris eller nanbrød.

Flæskesteg med sprød svær

Ingredienser til 4 personer:

  • 1 kg Svinekam med svær

  • 2 spsk. Groft salt

  • 4-5 Laurbærblade

  • 3 dl Vand

Fremgangsmåde:

  1. Forvarm ovnen til 200 ℃ (varmluft)

  2. Rids sværen helt ned til kødet (ikke gennem kødet) med en skarp kniv. Sørg for, at sværene er ensartede i bredden

  3. Gnid sværen grundigt med salt, og stik laurbærblade ned mellem nogle af sværerne

  4. Placer stegen i et ovnfast fad, og hæld vandet i bunden. Sørg for, at sværene er helt vandret - brug eventuelt en kugle af staniol under stegen for at justere den

  5. Steg ca. 1,5 time, eller indtil kernen er 65-70 ℃, og sværen er sprød. Skru eventuelt op på grillfunktion de sidste minutter for at få ekstra sprødhed

  6. Lad stegen hvile i 10 minutter, før du skærer den ud. Server med brun sovs, kartofler og rødkål

Grillet kyllingebryst med krydderurter

Ingredienser til 4 personer:

  • 4 stk. Kyllingebryst

  • 2 spsk. Olivenolie

  • 1 tesk. Paprika

  • 1 tesk. Hvidløgspulver

  • 1 tesk. Tørret timian eller oregano

  • Salt og peber efter smag

Fremgangsmåde:

  1. Forvarm en grillpande eller grill til medium-høj varme

  2. Bland olivenolie, paprika, hvidløgspulver, timian, salt og peber i en skål

  3. Pensl blandingen over kyllingebrysterne

  4. Grill kyllingen i ca. 6-7 minutter på hver side, eller indtil den er gennemstegt (kernetemperatur på 75 ℃)

  5. Server med en frisk salat eller ovnbagte kartofler