Ramsløgssuppe
Ingredienser til 4 personer:
- 1 løg, hakket
- 2 fed hvidløg, hakket
- 1 spsk olie
- 800 g kartofler, skrællede og skåret i tern
- 1 liter grøntsagsbouillon
- 100 g ramsløg (blade, groft hakket)
- 2 dl fløde
- Salt og peber
- Frisk persille (valgfrit)
Fremgangsmåde:
- Varm olie op i en gryde og svits løg og hvidløg indtil de er bløde.
- Tilsæt kartoflerne og bouillonen, og lad det simre i ca. 20 minutter, indtil kartoflerne er møre.
- Kom ramsløget i gryden og lad det koge med i 2-3 minutter.
- Brug en stavblender eller blender til at purere suppen til en glat konsistens.
- Tilsæt fløden, og smag til med salt og peber.
- Server suppen med lidt frisk persille og evt. et skvæt fløde på toppen.
Cremet ramsløgssuppe
Ingredienser til 4 personer:
- 1 løg, hakket
- 2 kartofler, skrællede og skåret i tern
- 1 spsk smør
- 7-8 dl grøntsagsbouillon
- 1 håndfuld ramsløg, grofthakket
- 1 dl fløde
- Salt og peber
- Cremefraiche og ristet brød til servering
Fremgangsmåde:
- Smelt smør i en gryde og svits løg og kartofler i et par minutter.
- Tilsæt bouillon og lad det simre i 15-20 min, til kartoflerne er møre.
- Tilsæt ramsløg og lad det koge et par minutter.
- Blend suppen glat og rør fløde i. Smag til med salt og peber.
- Server med cremefraiche og ristet brød.
Karrysuppe med linser og grønsager (vegetarisk)
Ingredienser til 4 personer:
- 1 spsk olie
- 1 løg, hakket
- 2 fed hvidløg, hakket
- 1 spsk karry
- 1 tsk spidskommen
- 200 g røde linser
- 1 dåse hakkede tomater (400 g)
- 1 l grøntsagsbouillon
- 2 gulerødder i skiver
- 1 rød peberfrugt i tern
- 1 dåse kokosmælk (400 ml)
- Salt og peber
- Saft af ½ citron
- Frisk koriander til pynt
Fremgangsmåde:
- Opvarm olie i en gryde, og svits løg, hvidløg, karry og spidskommen.
- Tilsæt linser, hakkede tomater, bouillon og grøntsager. Lad det simre i ca. 20 minutter.
- Hæld kokosmælk i, og kog yderligere 5 minutter.
- Smag til med salt, peber og citronsaft.
- Server med frisk koriander og evt. brød.
Blomkålssuppe med kardemomme (Kilde: NDR.DE)
Ingredienser til 4 personer:
500 g Blomkål
4 Skalotteløg
4 fed Hvidløg
4 tsk Olivenolie
4 knivspids revet Ingefær
4 spsk Æblecidereddike
800 ml Grøntsagsbouillon
120 g Flødeost
4 knivspids Kardemomme
Salt
Peber
Fremgangsmåde:
Vask og hak blomkål.
Pil og hak skalotteløg og hvidløg groft.
Varm olien op i en gryde og steg skalotteløg, hvidløg, blomkål og revet ingefær let.
Af glasér med æblecidereddike og hæld grøntsagsfond i.
Lad det simre i cirka 10 minutter.
Rør herefter flødeost og kardemomme i og purér det helt fint med en stavblender.
Smag til med salt og peber.

Broccoli flødesuppe (Kilde: NDR.DE)
Ingredienser til 4 personer:
Broccoli flødesuppe
600 g Broccoli
1 spsk rapsolioe
1 Løg
2 fed Hvidløg
750 ml Grøntsagsbouillon
100 ml Fløde
Persille
Salt
Peber
Fremgangsmåde:
Rens og hak broccolien groft (alternativt kan du optø frossen broccoli).
Pil løg og hvidløg og hak dem groft.
Varm olien op i en suppegryde og svits broccoli, løg og hvidløgstern i 5 minutter.
Tilsæt bouillon og fløde og bring det i kog.
Dæk til og lad det simre i 15 minutter.
Vask og hak imens persillen fint.
Purér suppen fint og smag til med peber, hakket persille og lidt salt.

Cremet fiskesuppe med hvid fisk og grøntsager
Ingredienser til 4 personer:
- 400 g hvid fisk (fx torsk eller sej), skåret i tern
- 1 spsk smør
- 1 porre, skåret i tynde skiver
- 2 gulerødder, skåret i små tern
- 2 kartofler, skåret i små tern
- 1 liter fiskefond (eller grøntsagsbouillon)
- 2 dl fløde (kan erstattes med mælk for en lettere version)
- 1 tsk citronsaft
- Salt og peber
- Frisk dild til pynt
Fremgangsmåde:
- Smelt smør i en gryde og svits porrer, gulerødder og kartofler i et par minutter.
- Tilsæt fiskefond og lad suppen simre i ca. 15 minutter, til grøntsagerne er møre.
- Hæld fløden i og tilsæt fisketernene. Lad suppen småkoge i ca. 5 minutter, indtil fisken er mør.
- Smag til med citronsaft, salt og peber.
- Servér med frisk dild og et godt stykke brød.
Radise suppe
Ingredienser til 4 personer:
- 1 Skalotteløg
- 1 fed Hvidløg
- 1 bundt radiser
- 1 tsk rapsolie
- 300 ml Grøntsagsbouillon
- 100 ml Creme fraiche
- Salt· peber
- 1 spsk Purløg
Fremgangsmåde:
- Pil skalotteløg og hvidløg og hak fint.
- Vask og rens radiserne og skær dem i tynde skiver
- Læg et par radiseskiver til side.
- Varm olien op i en gryde og svits skalotteløg og hvidløg til det er gennemsigtigt.
- Tilsæt radiser og sauter ved middel varme i cirka 5 minutter.
- Afglat med grøntsagsfond og lad det simre i cirka 10 minutter, indtil radiserne er bløde. Rør cremefraiche i og purér det hele fint med en stavblender.
- Smag til med salt og peber.
- Server pyntet med radiseskiverne og purløg.
Kartoffelsuppe
Ingredienser til 4 personer:
- 20 g smør
- 500 g skrællede kartofler i mindre stykker
- 5 grofthakkede løg (ca. 375 g)
- 3 små hakkede fed hvidløg
- ¾ liter grøntsagsbouillon
- 2½ dl madlavningsfløde
- 1 tsk friskpresset citronsaft
- 1½ tsk groft salt
- Friskkværnet peber
Sprødt drys:
- 75 g grofthakkede røgede mandler
- 2 dl hakket bredbladet persille
- 1 spsk fintrevet citronskal (usprøjtet)
Tilbehør:
300 g landbrød
Fremgangsmåde:
Kartoffelsuppe
- Smelt smørret i en stor gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner.
- Tilsæt kartofler, løg og hvidløg. Svits grøntsagerne under omrøring i ca. 1 min.
- Tilsæt bouillon og bring suppen i kog. Kog den ved svag varme og under låg i ca. 15 min., til kartoflerne er godt møre.
- Blend suppen jævn, fx med en stavblender.
- Tilsæt fløde, citronsaft. Salt og peber, varm suppen igennem og smag til.
Sprødt drys
- Bland mandler, persille og citronskal.
- Server det sprøde drys til kartoffelsuppen sammen med landbrød.
Kyllingsuppe med nudler
Ingredienser til 4 personer:
· 2 kyllingebryster (ca. 300 g)
· 1 liter kyllingebouillon
· 2 forårsløg, hakket
· 2 gulerødder, skåret i små skiver
· 100 g ægnudler eller andre nudler
· 2 fed hvidløg, hakket
· 1 lille ingefær, finrevet
· 1 teskefuld sojasauce
· 1 teskefuld sesamolie
· Salt og peber efter smag
· Frisk koriander eller persille til pynt
Fremgangsmåde:
- Kog kyllingebrysterne i kyllingebouillon i ca. 20 minutter, indtil de er gennemkogte. Tag kyllingen op og skær den i små stykker.
- Tilsæt forårsløg, gulerødder, hvidløg og ingefær til bouillonen og lad det simre i ca. 10 minutter, så grøntsagerne bliver møre.
- Kog nudlerne i en separat gryde og tilsæt dem til suppen.
- Tilsæt sojasauce, sesamolie, salt og peber. Juster smagen, hvis nødvendigt.
- Kom kyllingen tilbage i suppen og lad det simre i et par minutter.
- Server med frisk koriander eller persille på toppen
Klassisk tomatsuppe
Ingredienser:
- 1 løg (hakket)
- 2 fed hvidløg (hakket)
- 1 kg modne tomater (eller 2 dåser hakkede tomater)
- 2 spsk olivenolie
- 1 spsk tomatpuré
- 500 ml grøntsagsbouillon
- 1 tsk sukker (valgfrit)
- Frisk basilikum
- Salt og peber
Fremgangsmåde:
Opvarm olivenolie i en gryde, og svits løg og hvidløg, indtil de er bløde.
Tilsæt tomatpuré og rør rundt. Tilsæt derefter hakkede tomater.
Hæld bouillonen i gryden og lad det simre i 15-20 minutter.
Blend suppen med en stavblender, indtil den er cremet.
Smag til med salt, peber og evt. lidt sukker. Server med frisk basilikum og brød.