Supper


Klassisk tomatsuppe
Kartoffelsuppe
Cremet fiskesuppe med fisk og grønsager
Blomkålssuppe med kardemomme
Cremet ramsløgssuppe
Kyllingesuppe med nudler
Radise suppe
Broccoli flødesuppe
Karrysuppe med linser og grønsager (vegetarisk)
Ramsløgssuppe

Ramsløgssuppe

Ingredienser til 4 personer:

  • 1 løg, hakket
  • 2 fed hvidløg, hakket
  • 1 spsk olie
  • 800 g kartofler, skrællede og skåret i tern
  • 1 liter grøntsagsbouillon
  • 100 g ramsløg (blade, groft hakket)
  • 2 dl fløde
  • Salt og peber
  • Frisk persille (valgfrit)

Fremgangsmåde:

  1. Varm olie op i en gryde og svits løg og hvidløg indtil de er bløde.
  2. Tilsæt kartoflerne og bouillonen, og lad det simre i ca. 20 minutter, indtil kartoflerne er møre.
  3. Kom ramsløget i gryden og lad det koge med i 2-3 minutter.
  4. Brug en stavblender eller blender til at purere suppen til en glat konsistens.
  5. Tilsæt fløden, og smag til med salt og peber.
  6. Server suppen med lidt frisk persille og evt. et skvæt fløde på toppen.

Cremet ramsløgssuppe

Ingredienser til 4 personer:

  • 1 løg, hakket
  • 2 kartofler, skrællede og skåret i tern
  • 1 spsk smør
  • 7-8 dl grøntsagsbouillon
  • 1 håndfuld ramsløg, grofthakket
  • 1 dl fløde
  • Salt og peber
  • Cremefraiche og ristet brød til servering

Fremgangsmåde:

  1. Smelt smør i en gryde og svits løg og kartofler i et par minutter.
  2. Tilsæt bouillon og lad det simre i 15-20 min, til kartoflerne er møre.
  3. Tilsæt ramsløg og lad det koge et par minutter.
  4. Blend suppen glat og rør fløde i. Smag til med salt og peber.
  5. Server med cremefraiche og ristet brød.

Karrysuppe med linser og grønsager (vegetarisk)

Ingredienser til 4 personer:

  • 1 spsk olie
  • 1 løg, hakket
  • 2 fed hvidløg, hakket
  • 1 spsk karry
  • 1 tsk spidskommen
  • 200 g røde linser
  • 1 dåse hakkede tomater (400 g)
  • 1 l grøntsagsbouillon
  • 2 gulerødder i skiver
  • 1 rød peberfrugt i tern
  • 1 dåse kokosmælk (400 ml)
  • Salt og peber
  • Saft af ½ citron
  • Frisk koriander til pynt

Fremgangsmåde:

  1. Opvarm olie i en gryde, og svits løg, hvidløg, karry og spidskommen.
  2. Tilsæt linser, hakkede tomater, bouillon og grøntsager. Lad det simre i ca. 20 minutter.
  3. Hæld kokosmælk i, og kog yderligere 5 minutter.
  4. Smag til med salt, peber og citronsaft.
  5. Server med frisk koriander og evt. brød.

Blomkålssuppe med kardemomme (Kilde: NDR.DE)

Ingredienser til 4 personer:

  • 500 g Blomkål

  • 4 Skalotteløg

  • 4 fed Hvidløg

  • 4 tsk Olivenolie

  • 4 knivspids revet Ingefær

  • 4 spsk Æblecidereddike

  • 800 ml Grøntsagsbouillon

  • 120 g Flødeost

  • 4 knivspids Kardemomme

  • Salt

  • Peber


Fremgangsmåde:

  1. Vask og hak blomkål.

  2. Pil og hak skalotteløg og hvidløg groft.

  3. Varm olien op i en gryde og steg skalotteløg, hvidløg, blomkål og revet ingefær let.

  4. Af glasér med æblecidereddike og hæld grøntsagsfond i.

  5. Lad det simre i cirka 10 minutter.

  6. Rør herefter flødeost og kardemomme i og purér det helt fint med en stavblender.

  7. Smag til med salt og peber.

Kilde: NDR.DE
Kilde: NDR.DE

Broccoli flødesuppe (Kilde: NDR.DE)

Ingredienser til 4 personer:

  • Broccoli flødesuppe

  • 600 g Broccoli

  • 1 spsk rapsolioe

  • 1 Løg

  • 2 fed Hvidløg

  • 750 ml Grøntsagsbouillon

  • 100 ml Fløde

  • Persille

  • Salt

  • Peber

Fremgangsmåde:

  1. Rens og hak broccolien groft (alternativt kan du optø frossen broccoli).

  2. Pil løg og hvidløg og hak dem groft.

  3. Varm olien op i en suppegryde og svits broccoli, løg og hvidløgstern i 5 minutter.

  4. Tilsæt bouillon og fløde og bring det i kog.

  5. Dæk til og lad det simre i 15 minutter.

  6. Vask og hak imens persillen fint.

  7. Purér suppen fint og smag til med peber, hakket persille og lidt salt.

Kilde: NDR.DE
Kilde: NDR.DE

Cremet fiskesuppe med hvid fisk og grøntsager

Ingredienser til 4 personer:

  • 400 g hvid fisk (fx torsk eller sej), skåret i tern
  • 1 spsk smør
  • 1 porre, skåret i tynde skiver
  • 2 gulerødder, skåret i små tern
  • 2 kartofler, skåret i små tern
  • 1 liter fiskefond (eller grøntsagsbouillon)
  • 2 dl fløde (kan erstattes med mælk for en lettere version)
  • 1 tsk citronsaft
  • Salt og peber
  • Frisk dild til pynt

Fremgangsmåde:

  1. Smelt smør i en gryde og svits porrer, gulerødder og kartofler i et par minutter.
  2. Tilsæt fiskefond og lad suppen simre i ca. 15 minutter, til grøntsagerne er møre.
  3. Hæld fløden i og tilsæt fisketernene. Lad suppen småkoge i ca. 5 minutter, indtil fisken er mør.
  4. Smag til med citronsaft, salt og peber.
  5. Servér med frisk dild og et godt stykke brød.

Radise suppe

Ingredienser til 4 personer:

  • 1 Skalotteløg
  • 1 fed Hvidløg
  • 1 bundt radiser
  • 1 tsk rapsolie
  • 300 ml Grøntsagsbouillon
  • 100 ml Creme fraiche
  • Salt· peber
  • 1 spsk Purløg

Fremgangsmåde:

  1. Pil skalotteløg og hvidløg og hak fint.
  2. Vask og rens radiserne og skær dem i tynde skiver
  3. Læg et par radiseskiver til side.
  4. Varm olien op i en gryde og svits skalotteløg og hvidløg til det er gennemsigtigt.
  5. Tilsæt radiser og sauter ved middel varme i cirka 5 minutter.
  6. Afglat med grøntsagsfond og lad det simre i cirka 10 minutter, indtil radiserne er bløde. Rør cremefraiche i og purér det hele fint med en stavblender.
  7. Smag til med salt og peber.
  8. Server pyntet med radiseskiverne og purløg.

Kartoffelsuppe

Ingredienser til 4 personer:

  • 20 g smør
  • 500 g skrællede kartofler i mindre stykker
  • 5 grofthakkede løg (ca. 375 g)
  • 3 små hakkede fed hvidløg
  • ¾ liter grøntsagsbouillon
  • 2½ dl madlavningsfløde
  • 1 tsk friskpresset citronsaft
  • 1½ tsk groft salt
  • Friskkværnet peber

Sprødt drys:

  • 75 g grofthakkede røgede mandler
  • 2 dl hakket bredbladet persille
  • 1 spsk fintrevet citronskal (usprøjtet)

Tilbehør:

  • 300 g landbrød

Fremgangsmåde:

Kartoffelsuppe

  1. Smelt smørret i en stor gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner.
  2. Tilsæt kartofler, løg og hvidløg. Svits grøntsagerne under omrøring i ca. 1 min.
  3. Tilsæt bouillon og bring suppen i kog. Kog den ved svag varme og under låg i ca. 15 min., til kartoflerne er godt møre.
  4. Blend suppen jævn, fx med en stavblender.
  5. Tilsæt fløde, citronsaft. Salt og peber, varm suppen igennem og smag til.

Sprødt drys

  1. Bland mandler, persille og citronskal.
  2. Server det sprøde drys til kartoffelsuppen sammen med landbrød.

Kyllingsuppe med nudler

Ingredienser til 4 personer:

  • · 2 kyllingebryster (ca. 300 g)

  • · 1 liter kyllingebouillon

  • · 2 forårsløg, hakket

  • · 2 gulerødder, skåret i små skiver

  • · 100 g ægnudler eller andre nudler

  • · 2 fed hvidløg, hakket

  • · 1 lille ingefær, finrevet

  • · 1 teskefuld sojasauce

  • · 1 teskefuld sesamolie

  • · Salt og peber efter smag

  • · Frisk koriander eller persille til pynt

Fremgangsmåde:

  1. Kog kyllingebrysterne i kyllingebouillon i ca. 20 minutter, indtil de er gennemkogte. Tag kyllingen op og skær den i små stykker.
  2. Tilsæt forårsløg, gulerødder, hvidløg og ingefær til bouillonen og lad det simre i ca. 10 minutter, så grøntsagerne bliver møre.
  3. Kog nudlerne i en separat gryde og tilsæt dem til suppen.
  4. Tilsæt sojasauce, sesamolie, salt og peber. Juster smagen, hvis nødvendigt.
  5. Kom kyllingen tilbage i suppen og lad det simre i et par minutter.
  6. Server med frisk koriander eller persille på toppen

Klassisk tomatsuppe

Ingredienser:

  • 1 løg (hakket)
  • 2 fed hvidløg (hakket)
  • 1 kg modne tomater (eller 2 dåser hakkede tomater)
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 spsk tomatpuré
  • 500 ml grøntsagsbouillon
  • 1 tsk sukker (valgfrit)
  • Frisk basilikum
  • Salt og peber

Fremgangsmåde:

  1. Opvarm olivenolie i en gryde, og svits løg og hvidløg, indtil de er bløde.

  2. Tilsæt tomatpuré og rør rundt. Tilsæt derefter hakkede tomater.

  3. Hæld bouillonen i gryden og lad det simre i 15-20 minutter.

  4. Blend suppen med en stavblender, indtil den er cremet.

  5. Smag til med salt, peber og evt. lidt sukker. Server med frisk basilikum og brød.