Foliebagte hvidløgskartofler
Ingredienser til 4 personer:
- 800 g små kartofler (gerne med skræl)
- 3 fed hvidløg, i tynde skiver
- 3 spsk olivenolie
- Frisk rosmarin eller timian
- Salt og peber
Fremgangsmåde:
- Bland alle ingredienserne og pak i dobbelt lag stanniol.
- Grill i ca. 30-40 minutter, afhængigt af størrelse og varme.
- Åbn pakken til sidst og giv dem lidt ekstra grilltid for sprødhed.
Hvidløgsmarineret grøntsagssalat
Ingredienser til 4 personer:
- 2 gulerødder, i tynde strimler
- 1/2 hvidkål, fintsnittet
- 1 rød peberfrugt, i strimler
- 2 fed hvidløg, presset
- 2 spsk olivenolie
- 1 spsk æbleeddike eller citronsaft
- Salt og peber
- Evt. frisk persille eller dild
Fremgangsmåde:
- Bland alle grøntsagerne i en skål.
- Rør en dressing af olie, hvidløg, eddike/citron, salt og peber.
- Vend dressingen i salaten og lad den trække i 10-20 minutter.
- Pynt med urter og server som sprødt tilbehør til fx grill eller gryderetter.
Spinat- og feta tærte (god både varm og kold)
Ingredienser til 4 personer:
- 1 rulle tærtedej
- 300 g frisk spinat
- 200 g fetaost, smuldret
- 4 æg
- 2 dl mælk eller fløde
- 1 lille løg, finthakket
- 1 spsk olie
- Salt og peber
Fremgangsmåde:
- Forvarm ovnen til 180°C.
- Beklæd en tærteform med tærtedejen.
- Steg løget i olie, til det er blødt. Tilsæt spinat og lad det falde sammen.
- Pisk æg og mælk sammen. Tilsæt spinatblandingen og fetaosten. Smag til med salt og peber.
- Hæld blandingen i tærteformen og bag i 30-35 min.
Cremet spinat med hvidløg og fløde (perfekt som tilbehør til kød eller fisk)
Ingredienser til 4 personer:
- 400 g frisk spinat
- 2 fed hvidløg, finthakket
- 2 dl fløde
- 1 spsk smør
- Salt og peber
- Evt. lidt revet muskatnød
Fremgangsmåde:
- Skyl spinaten grundigt og lad den dryppe af.
- Smelt smørret i en pande og steg hvidløget let.
- Tilsæt spinaten og lad den falde sammen.
- Hæld fløden over og lad det simre i et par minutter.
- Smag til med salt, peber og evt. muskatnød.
Grillet ris pakke med karry og grøntsager
Ingredienser til 4 personer:
- 250 g kogte ris
- 1 gulerod, revet
- 1 rød peberfrugt, i små tern
- 1 lille løg, finthakket
- 1 tsk karry
- 1 dl kokosmælk
- 1 spsk olie
- Salt og peber
- Aluminiumsfolie
Fremgangsmåde:
- Bland ris, grøntsager, karry, kokosmælk, olie, salt og peber.
- Læg blandingen på et stort stykke alufolie og fold det til en pakke.
- Læg pakken på grillen i ca. 10-15 min, til alt er varmet godt igennem.
- Servér som tilbehør til grillet kød, fisk eller som en selvstændig ret med lidt yoghurt eller chutney.
💡 Tip: Tilsæt lidt kylling, rejer eller kikærter for en mere fyldig ret.
Æggesalat med karry
Ingredienser til 4 personer:
- 6 æg
- 3 spsk mayonnaise
- 2 spsk cremefraiche
- 1 tsk karry
- ½ tsk dijonsennep
- ½ tsk citronsaft
- Salt og peber
- 1 bundt purløg, hakket
Fremgangsmåde:
- Kog æggene i 8-10 minutter, lad dem køle af og hak dem groft.
- Bland mayonnaise, cremefraiche, karry, sennep, citronsaft, salt og peber.
- Vend æggene i blandingen, og drys med purløg.
- Servér på rugbrød eller i en sandwich.
Knasende rugbrødscroutoner
Ingredienser til 4 personer:
- 3 skiver rugbrød
- 2 spsk olivenolie
- Salt og evt. lidt ramsløg eller timian
Fremgangsmåde:
- Skær rugbrødet i små tern.
- Vend dem med olivenolie og salt.
- Bag dem i ovnen ved 180°C i 10-15 min, indtil de er sprøde.
- Drys dem over suppen ved servering.
Sprøde ostebrød
Ingredienser til 4 personer:
- 4 skiver godt brød (fx surdejsbrød eller baguette)
- 100 g revet ost (fx cheddar eller gouda)
- 1 fed hvidløg, presset
- 1 spsk smør
- Evt. lidt hakket ramsløg
Fremgangsmåde:
- Smelt smørret og bland det med hvidløg. Pensl brødskiverne med blandingen.
- Drys revet ost og evt. ramsløg på.
- Bag i ovnen ved 200°C i ca. 10 min, indtil osten er gylden og sprød.
Ramsløg- og kartoffelslat
Ingredienser til 4 personer:
- 800 g små nye kartofler
- 50 g ramsløg (hakket)
- 1 dl cremefraiche
- 2 spsk dijonsennep
- 1 spsk æblecidereddike
- Salt og peber
- Frisk dild (valgfrit)
Fremgangsmåde:
- Kog kartoflerne i en gryde med vand og salt, indtil de er møre, ca. 15-20 minutter. Lad dem køle af lidt, og skær dem derefter i halve eller kvarte.
- I en skål, bland cremefraiche, dijonsennep, æblecidereddike, og de hakkede ramsløg. Smag til med salt og peber.
- Vend de kogte kartofler forsigtigt i dressingen.
- Hvis du ønsker det, kan du drysse lidt frisk dild på toppen.
- Lad salaten trække i ca. 30 minutter før servering.
Ramsløgspesto
Ingredienser til 4 personer:
- 100 g ramsløg (blade)
- 50 g pinjekerner eller valnødder
- 50 g parmesan, revet
- 1 dl olivenolie
- 1 spsk citronsaft
- 1 fed hvidløg
- Salt og peber
Fremgangsmåde:
- Rist pinjekernerne (eller valnødderne) let på en tør pande i et par minutter, så de får lidt farve.
- Kom ramsløg, nødder, parmesan, hvidløg og citronsaft i en foodprocessor.
- Kør foodprocessoren og tilsæt langsomt olivenolien, indtil du har en glat pesto.
- Smag til med salt og peber.
- Brug pestoen som dip, på pasta, på brød eller som tilbehør til grillet kød eller grøntsager.
Ramsløgsflutes
Ingredienser til 2 flutes:
- 25 g gær
- 3 dl lunkent vand
- 1 tsk sukker
- 1 tsk salt
- 2 spsk olivenolie
- 450 g hvedemel
- 1 håndfuld ramsløg, finthakket
- 50 g revet ost (valgfrit)
Fremgangsmåde:
- Opløs gæren i lunkent vand. Tilsæt sukker, salt og olie.
- Rør melet i lidt ad gangen og ælt dejen godt. Tilsæt til sidst ramsløg.
- Lad dejen hæve i 1 time.
- Form 2 flutes, læg dem på en bageplade, og lad dem efterhæve i 30 min.
- Pensl med lidt vand, drys evt. med ost, og bag ved 220°C i ca. 15-18 min.
Æblekompot til ost eller kød
Ingredienser til 4 personer:
- 4 æbler
- 1 dl vand
- 2 spsk sukker
- ½ tsk kanel
- ½ tsk revet ingefær
Fremgangsmåde:
- Skær æblerne i små tern.
- Kom dem i en gryde med vand, sukker, kanel og ingefær.
- Lad det simre i 15-20 minutter, til æblerne er møre.
- Server til ost, kød eller som topping på yoghurt.
Lun æblesalat med valnødder og feta
Ingredienser til 4 personer:
- 3 æbler (gerne syrlige, fx Belle de Boskoop eller Ingrid Marie)
- 100 g valnødder
- 100 g feta
- 1 rødløg
- 1 spsk honning
- 1 spsk olivenolie
- 1 spsk balsamico
- Salt og peber
Fremgangsmåde:
- Skær æblerne i tynde både.
- Skær rødløget i tynde skiver.
- Rist valnødderne let på en tør pande.
- Bland olivenolie, balsamico og honning til en dressing.
- Vend æbler, rødløg og nødder i dressingen.
- Smuldr feta over, og krydr med salt og peber.
Grillede karry-blomkålsteaks (vegetarisk - grill ret)
Ingredienser til 4 personer:
- 1 stort blomkålshoved
- 2 spsk olie
- 1 spsk karry
- 1 tsk spidskommen
- ½ tsk chilipulver (valgfrit)
- Saft af ½ citron
- Salt og peber
Fremgangsmåde:
- Skær blomkålshovedet i tykke skiver (ca. 2 cm).
- Bland olie, karry, spidskommen, chili, citron, salt og peber.
- Pensl blomkålsskiverne med marinaden.
- Grill dem 4-5 minutter på hver side, indtil de er møre og har flotte grillstriber.
- Server med en yoghurtdressing eller frisk mynte.
Asiatisk hvidkålssalat med sesam og soja
Ingredienser til 4 personer:
- ¼ hvidkål, fint snittet
- 2 gulerødder, revet
- 2 spsk sojasauce
- 1 spsk risvineddike
- 1 tsk sesamolie
- 1 tsk honning
- 1 tsk revet ingefær
- 1 håndfuld sesamfrø
Fremgangsmåde:
- Pisk sojasauce, risvineddike, sesamolie, honning og ingefær sammen.
- Vend hvidkål og gulerødder i dressingen.
- Drys med sesamfrø og server som frisk tilbehør.
Frisk hvidkålssalat med æble og sennepsdressing
Ingredienser til 4 personer:
- ¼ hvidkål, fint snittet
- 2 æbler i tynde skiver
- 1 håndfuld valnødder, grofthakket
- 1 dl creme fraiche
- 1 tsk dijonsennep
- 1 spsk citronsaft
- 1 tsk honning
- Salt og peber
Fremgangsmåde:
- Pisk creme fraiche, sennep, citronsaft og honning sammen. Smag til med salt og peber.
- Vend hvidkål og æbler i dressingen.
Drys med valnødder og server som tilbehør til kød eller fisk.
Hjemmelavet matsjes-sild
Matsjes er lavet af ung sild, der endnu ikke har gydt, hvilket giver en blød tekstur og højt fedtindhold. Den konserveres ved en mild fermetering i en saltlage, hvilket giver en delikat, umamfyldt smag. I modsætning til almindeligt marineret sild, som ofte lægges i eddike, bliver matsjes kun let saltet og modnet ved lav temperatur. Derfor kræver det lidt tid at lave dem, men smagen er fantastisk.
I Holland spises matsjes ofte med hakkede løg og syltede agurker – og nogle gange direkte fra hånden.
Ingredienser til 4 personer:
- 4 friske sildefileter (uden ben, men med skind)
- 1 liter koldt vand
- 100 g salt (ikke jodholdigt)
- 1 tsk sukker
- 1 laurbærblad
- 5-6 knuste peberkorn
Fremgangsmåde:
- Rens silden grundigt: Fjern hoved, indvolde og rygben (du kan bede en fiskehandler gøre det).
- Forbered saltlagen: Opløs salt og sukker i vandet, tilsæt laurbærblad og peberkorn.
- Læg silden i lagen: Sørg for, at fileterne er helt dækket.
- Lad silden modne: Stil den i køleskab i 48 timer. Denne lette fermentering giver matsjes den karakteristiske smag.
- Skyl let og servér: Tag silden op, dup den tør, og servér traditionelt med løgringe og kapers eller i en salat.
Peberfrugtsalat med syltede agurker og feta
Ingredienser til 4 personer:
- 2 peberfrugter (valgfri farve), i tynde strimler
- 1 dl syltede agurker, skåret i skiver
- 100 g feta, smuldret
- 1 håndfuld cherrytomater, halveret
- ½ rødløg, i tynde skiver
- 1 håndfuld friske krydderurter (fx persille eller dild)
Dressing:
- 2 spsk olivenolie
- 1 spsk citronsaft
- 1 tsk honning
- Salt og peber
Fremgangsmåde:
- Bland alle grøntsagerne i en skål.
- Pisk dressingen sammen og hæld over salaten.
Tilsæt feta og friske krydderurter inden servering.
Kartoffelsalat med syltede agurker og sennepsdressing
Ingredienser til 4 personer:
- 800 g kartofler (små faste, fx aspargeskartofler)
- 4 spsk syltede agurker (fint hakket)
- 1 lille rødløg (finthakket)
- 2 spsk kapers (valgfrit)
- 1 dl cremefraiche eller græsk yoghurt
- 1 spsk dijonsennep
- 1 spsk æblecidereddike
- 1 spsk olivenolie
- Salt og peber
- Frisk purløg eller persille til pynt
Fremgangsmåde:
- Kog kartoflerne med skræl i ca. 15 minutter, indtil de er møre. Afkøl dem let, og skær dem i skiver eller halve.
- Bland cremefraiche, sennep, eddike, olivenolie, salt og peber i en skål.
- Tilsæt kartoflerne, de hakkede syltede agurker, rødløg og evt. kapers. Vend det hele godt sammen.
Pynt med frisk purløg eller persille, og servér kold eller let lun.
Ovnbagte kartoffelbåde med hvidløg og urter
Ingredienser til 4 personer:
- 1 kg kartofler
- 3 spsk olivenolie
- 2 fed hvidløg (presset eller finthakket)
- 1 tsk paprika
- 1 tsk tørret oregano (eller timian)
- Salt og peber efter smag
Fremgangsmåde:
- Forvarm ovnen til 200°C (varmluft).
- Skær kartoflerne i både og læg dem i en skål.
- Tilsæt olivenolie, hvidløg, paprika, oregano, salt og peber. Vend det godt rundt.
- Fordel kartoffelbådene på en bageplade med bagepapir og bag dem i 30-40 minutter, til de er sprøde og gyldne.
- Servér med en dip eller som tilbehør til en hovedret.
Klassisk kartoffelmos
Ingredienser til 4 personer:
- 1 kg kartofler (gerne melede som bagekartofler)
- 50 g smør
- 1 dl mælk
- Salt og peber efter smag
- Evt. lidt muskatnød
Fremgangsmåde:
Cremet pastasauce
Ingredienser til 4 personer:
- 4 dl mælk
- 2 dl madlavningsfløde
- 2 løg, finthakket
- 4 fed hvidløg, presset
- 2 spsk smør
- 2 tsk oregano
- 100 g revet parmesan
- Salt & peber
Fremgangsmåde:
- Sautér løg og hvidløg i smør.
- Tilsæt mælk, fløde og oregano. Lad det simre.
- Rør parmesan i og smag til med salt & peber.
- Vend med din yndlingspasta!
Hjemmelavet kakao
Ingredienser til 4 personer:
- 1 liter mælk
- 4 spsk kakaopulver
- 2 spsk sukker
- 100 g mørk chokolade (valgfrit)
Fremgangsmåde:
- Varm mælken op i en gryde (må ikke koge).
- Pisk kakaopulver og sukker i.
- Tilsæt chokoladen og rør, til den er smeltet.
- Servér med flødeskum eller skumfiduser!
Cremet kartoffelmos
Ingredienser til 4 personer:
- 1,5 kg kartofler
- 3 dl mælk
- 75 g smør
- Salt & peber
Fremgangsmåde:
- Skræl og kog kartoflerne møre i usaltet vand.
- Hæld vandet fra og mos kartoflerne.
- Tilsæt mælk og smør, og rør til en luftig konsistens.
- Smag til med salt og peber.
Rug-salat med grønsager
Ingredienser:
- 200 g perlerug (kogt efter anvisning på pakken)
- 1 håndfuld babyspinat
- 1 rødløg (i tynde skiver)
- 1 rød peberfrugt (tern)
- 100 g feta eller mozzarella
- 1 håndfuld græskarkerner
Dressing:
- 3 spsk olivenolie
- 1 spsk citronsaft
- 1 tsk honning
- Salt og peber
Fremgangsmåde:
- Kog perlerugen og lad den køle af.
- Bland perlerug med grøntsager, feta og græskarkerner i en stor skål.
- Rør ingredienserne til dressingen sammen og hæld den over salaten.
- Bland godt og server som tilbehør eller hovedret.
Salat med syltede agurker og sprøde grønsager
Ingredienser:
- 1 håndfuld syltede agurker, skåret i skiver
- 1 hoved romainesalat eller anden sprød salat
- 1 gulerod, revet eller skåret i tynde strimler
- 1 rød peberfrugt, skåret i tern
- 1 håndfuld cherrytomater, halveret
- 1 lille rødløg, tyndt skåret
- 1 håndfuld ristede solsikkekerner eller græskarkerner
Dressing:
- 2 spsk olivenolie
- 1 spsk lagen fra de syltede agurker
- 1 tsk dijonsennep
- 1 tsk honning (eller sirup)
- Salt og peber efter smag
Fremgangsmåde:
- Skyl og tør salaten, og riv eller skær den i passende stykker.
- Arrangér salaten på en tallerken eller i en skål sammen med gulerod, peberfrugt, tomater, rødløg og syltede agurker.
- Bland dressingen ved at piske olivenolie, lagen fra agurkerne, dijonsennep, honning, salt og peber sammen.
- Dryp dressingen over salaten, og drys med ristede solsikkekerner for ekstra crunch.
- Server som en let frokost eller som tilbehør til fx grillet kød eller fisk.
Hjemmelavede syltede agurker
Ingredienser:
- 2-3 agurker (gerne sylteagurker eller små skoleagurker)
- 2 dl eddike (fx lagereddike eller æblecidereddike)
- 2 dl vand
- 1 dl sukker
- 1 tsk salt
- 1 tsk sennepsfrø (valgfrit)
- 2 laurbærblade
- 5-6 sorte peberkorn
- 1 fed hvidløg (valgfrit)
- 1 håndfuld frisk dild (valgfrit)
Fremgangsmåde:
- Skær agurkerne i skiver (tynde eller tykkere, alt efter hvad du foretrækker).
- Kog eddike, vand, sukker og salt op i en gryde, indtil sukkeret er opløst. Tilsæt sennepsfrø, laurbærblade, peberkorn og evt. hvidløg og dild for ekstra smag.
- Læg agurkerne i et skoldet glas med låg, og hæld den varme lage over, så det dækker.
- Luk glasset, og lad agurkerne trække i mindst 24 timer i køleskabet. De smager bedst efter 2-3 dage.
Agurk-infuseret vand (hydrering deluxe)
Ingredienser:
- 1 agurk, skåret i tynde skiver
- 1 håndfuld mynteblade
- 1 citron eller lime, skåret i skiver
- 1 liter koldt vand
Fremgangsmåde:
- Læg agurk, mynteblade og citron/lime i en kande med vand.
- Stil på køl i 1-2 timer for en frisk smag.
- Server som en forfriskende drink til varme sommerdage.
Agurk i sushi-stil (friske ruller)
Ingredienser:
- 1 agurk, skåret i lange tynde strimler
- 1 gulerod, skåret i tynde strimler
- 1 rød peberfrugt, skåret i tynde strimler
- 100 g kogt risnudler eller quinoa (valgfrit)
- 4 rispapirark
- Sød chili- eller sojasauce til servering
Fremgangsmåde:
Gør rispapirarkene bløde ved at lægge dem i lunkent vand i et par sekunder.
Placer agurk, gulerod, peberfrugt og risnudler i midten af arket.
Rul rispapiret sammen som en wrap.
Server med sød chili- eller sojasauce til dyppelse.
Agurke- og avocadosalat
Ingredienser:
- 1 agurk, skåret i tern
- 1 avocado, skåret i tern
- 1 håndfuld cherrytomater, halveret
- 1 spsk lime- eller citronsaft
- 1 spsk olivenolie
- 1 håndfuld frisk persille eller koriander, hakket
- Salt og peber efter smag
Fremgangsmåde:
- Kombinér agurk, avocado og cherrytomater i en skål.
- Dryp med lime- eller citronsaft og olivenolie.
- Drys persille eller koriander over, og krydr med salt og peber. Server som en frisk side- eller hovedsalat.
Tzatziki (klassisk græsk dip)
Ingredienser:
- 1 agurk, revet og drænet for væske
- 2 dl græsk yoghurt
- 2 fed hvidløg, presset
- 1 spsk olivenolie
- 1 tsk citronsaft
- Salt og peber efter smag
Fremgangsmåde:
- Riv agurken og pres væsken ud med et rent viskestykke eller et dørslag.
- Bland agurk med yoghurt, hvidløg, olivenolie, citronsaft, salt og peber.
- Stil på køl i mindst 30 minutter før servering. Perfekt som dip til brød, grøntsager eller grillmad.
Frisk agurksalat med dild og citron
Ingredienser:
- 1 agurk, skåret i tynde skiver
- 1 spsk friskpresset citronsaft
- 1 tsk olivenolie
- 1 håndfuld frisk dild, hakket
- 1 nip salt og peber
Fremgangsmåde:
- Læg de skivede agurker i en skål.
- Tilsæt citronsaft, olivenolie, dild, salt og peber.
- Bland det hele godt sammen, og server som tilbehør til fisk, kylling eller grillretter.
Cremet bechamelsauce (til lasagne og gratinering)
Ingredienser:
- 50 g smør
- 4 spsk hvedemel
- 5 dl sødmælk (eller letmælk, hvis det ønskes lettere)
- Salt og peber
- En smule revet muskatnød (valgfrit)
Fremgangsmåde:
- Smelt smørret i en gryde ved middel varme.
- Tilsæt melet og rør godt rundt, så det bliver til en glat blanding (en roux).
- Tilsæt mælken lidt ad gangen, mens du konstant pisker, for at undgå klumper.
- Lad saucen koge op under omrøring, indtil den bliver tyk og cremet.
- Smag til med salt, peber og evt. muskatnød.
- Brug saucen som base i lasagne, til gratinerede grøntsager eller som sovs over kødretter.
Tomatsalsa med tortillachips
Ingredienser:
- 4 modne tomater (hakket fint)
- 1 lille rødløg (finthakket)
- 1 fed hvidløg (finthakket)
- 1 spsk lime- eller citronsaft
- Frisk koriander (hakket)
- 1 frisk chili (finthakket, valgfrit)
- Salt og peber
Fremgangsmåde:
- Bland tomater, rødløg, hvidløg, limejuice og koriander i en skål.
- Tilsæt chili for ekstra styrke, og smag til med salt og peber.
- Server med sprøde tortillachips som dip.
Tomat og avocado toast
Ingredienser:
- 2 skiver ristet brød
- 1 avocado
- 2 store tomater (skåret i skiver)
- 1 spsk olivenolie
- Et drys chiliflager (valgfrit)
- Salt og peber
Fremgangsmåde:
- Mos avocadoen og smør den på det ristede brød.
- Læg tomatskiver ovenpå og dryp med olivenolie.
- Drys med chiliflager, salt og peber for lidt ekstra smag. Perfekt som en hurtig snack!
Fyldte cherrytomater
Ingredienser:
- 20 cherrytomater
- 100 g flødeost (f.eks. med krydderurter)
- Frisk purløg eller persille (finthakket)
- Salt og peber
Fremgangsmåde:
- Skær toppen af cherrytomaterne og udhul dem forsigtigt med en teske.
- Bland flødeost med finthakket purløg/persille, salt og peber.
- Fyld tomaterne med osteblandingen ved hjælp af en sprøjtepose eller en ske.
- Stil dem på et fad og server kolde som en lækker appetizer.
Bagte tomatchips
Ingredienser:
- 4 store tomater
- 1 spsk olivenolie
- 1 tsk tørret oregano eller rosmarin
- Salt og peber
Fremgangsmåde:
- Forvarm ovnen til 100 °C.
- Skær tomaterne i tynde skiver (brug evt. en mandolin).
- Læg skiverne på en bageplade med bagepapir, pensl med olivenolie og drys med oregano, salt og peber.
- Bag tomaterne i 2-3 timer, indtil de er sprøde. Vend dem halvvejs i bagetiden. Perfekte som en sund snack eller chips-alternativ.
Tomat og mozzerella-spyd
Ingredienser:
- Cherrytomater
- Mini mozzarella kugler
- Frisk basilikum
- Træspyd
- Olivenolie og balsamico til dryp
Fremgangsmåde:
- På hvert træspyd trækker du skiftevis en cherrytomat, en basilikumblad og en mozzarella-kugle.
- Gentag, indtil spyddet er fyldt.
Dryp med olivenolie og evt. lidt balsamico lige før servering. En frisk og dekorativ snack
Mini tomat-tarteletter
Ingredienser til 4 personer:
1 rulle butterdej
200 g cherrytomater (halveret)
100 g frisk mozzarella (eller revet ost)
Frisk timian eller basilikum
1 spsk olivenolie
Salt og peber
Fremgangsmåde:
Forvarm ovnen til 200 °C.
Skær butterdejen i små firkanter eller cirkler og læg dem på en bageplade med bagepapir.
Placer en halv cherrytomat på hver butterdejsstykke, drys med ost og frisk timian.
Dryp med olivenolie, og krydr med salt og peber.
Bag i ovnen i 10-15 minutter, indtil butterdejen er gylden og sprød. Server som en hurtig snack (kan også anvendes som forret).
Bruschetta med tomater
Ingredienser til 4 personer:
4 skiver brød (f.eks. ciabatta eller baguette)
3-4 modne tomater (i små tern)
1 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
Frisk basilikum
Salt og peber
Fremgangsmåde:
Rist brødet let i ovnen eller på en grillpande.
Gnid hvidløg på den varme overflade af brødet.
Bland tomattern med olivenolie, hakket basilikum, salt og peber.
Fordel tomatblandingen på brødet og server straks.
Pasta med tomatsauce
Ingredienser til 4 personer:
400 g pasta (f.eks. spaghetti eller penne)
2 fed hvidløg (finthakket)
500 g modne tomater (eller 1 dåse hakkede tomater)
3 spsk olivenolie
1 tsk tørret oregano
1 tsk sukker
Frisk basilikum
Parmesanost
Fremgangsmåde:
Kog pastaen efter anvisningen på pakken.
Varm olivenolie i en pande, og svits hvidløg let.
Tilsæt tomaterne og lad det simre i 10-15 minutter. Tilsæt oregano, sukker og smag til med salt og peber.
Vend den kogte pasta i tomatsaucen, og server med frisk basilikum og revet parmesanost.
Caprese salat
Ingredienser:
4 modne tomater
200 g frisk mozzarella
Frisk basilikum
2 spsk olivenolie
1 spsk balsamicoeddike
Flagesalt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde:
- kær tomater og mozzarella i skiver.
- Læg dem skiftevis på en tallerken sammen med basilikumblade.
- Dryp med olivenolie og balsamicoeddike.
- Drys med flagesalt og peber. Server som en let snack (kan også anvendes som forret).